Kiinnitys kipsilevyyn

Kiinnitysalustan rakennusmateriaalin selvittäminen on tärkein yksittäinen vaihe oikean kiinnikkeen valintaan.


Kipsilevyseinissä kuten muissakin rakennuslevyseinäpinnoissa koolausten eli puisten rakenteiden paikka vaikuttaa kiinnityksen asentamiseen.

Kevyt vai raskas kiinnitettävä?

Mikäli kyseessä on kevyt kiinnitettävä ja siihen ei kohdistu suurta painetta, sen voi oikeilla välineillä kiinnittää haluamaansa kohtaan. Raskaiden kiinnitettävien kohdalla kiinnitys suositellaan tehtäväksi koolauksiin. Jos koolaus sattuu kohdalleen, niin telineet kiinnittämiseen käytetään tavallista kupukantaista puuruuvia. Mutta kuten yleensä käy, niin ainakin osa kiinnityskohdista ei osu koolaukseen – ja silloin tarvitaan levyseinille sopivia kiinnikkeitä.

Tunnista materiaali Sormatin kätevällä seinämateriaalin tunnistus-vinkeillä >>

Varmista putkien ja sähköjohtojen paikat etukäteen

Kun materiaali on tunnistettu, on aika tehdä kiinnitys. Muista ennen kuin poraat seinään reikiä, varmista, ettei seinän sisällä ole vesi- tai kaasuputkia tai sähköjohtoja porauskohdassa. Seinän sisällä olevien putkien ja johtojen paikantamiseksi on saatavana tarkoitukseen suunniteltuja elektronisia tunnistimia.

Kipsilevy- ja puuseiniin reikä syntyy pienitehoisellakin poralla, mutta kiviseinän kanssa tarvitaan tehoa ja iskuporakone. Valitse poran terä seinän mukaan: kipsilevyyn ja puuhun puree tavallinen terä, kiviseinään vain kovapalaterä. Terän koko valitaan propun koon mukaan ja proppu valitaan kiinnitettävän mukaan.

Valitse oikea tulppa seinämateriaalin mukaan, katso video >>


Oliko juttu hyödyllinen? Kyllä 41 Ei 144