K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Epäsuora valaistus: Katso vinkit upeisiin valaistusratkaisuihin

Päivitetty 21.02.2020

Epäsuora valaistus luo kotiisi tyylikkään valaistuksen ja ilmeen. Katso vinkit erilaisiin epäsuoran valaistuksen toteutuksiin ja ideoihin.

Epäsuora valaistus saattaa olla terminä uusi ja monille hieman vaikea hahmottaa. Epäsuora valaistus tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan sitä, ettei valonlähde ole näkyvissä vaan valo heijastuu esimerkiksi rappusten alle sijoitetuista led-valoista rappusten pintojen kautta.

Alta löydät viisi upeaa ideaa, joissa epäsuora valaistus luo todella kauniin ja upean valaistuksen. Katso samalla ohjeet led-valon valintaan.

Epäsuora valaistus tuo sisustuksen parhaat puolet esiin

Epäsuora valaistus on loistava tapa korostaa sisustuksen parhaita puolia entisestään tai herättää eloon tavanomaiset kalusteet. Keittiökalusteen taakse asennettu led-valonauha toimii kauniina valaistuselementtinä ja yleisvalon lisänä. Voit kiinnittää led-valonauhan esimerkiksi seinähyllyyn, pöytätason alle tai keittiön sokkelitilaan. Säädä led-valonauhan värisävyä kirkkaasta lämpimään haluamasi tunnelman mukaan. Asenna led-valonauha piiloon niin, ettei valonlähde jää häiritsevästi näkyviin.

epasuora-valaistus-k-rauta-keittio

Eglo Connectin led-valonauha sopii sisäkäyttöön, ja sitä voi tarvittaessa lyhentää. Pituus 3 m, Led 11,4 W, 1200 lumen, 2700–6500 kelvin + RGB. Valaistusta voit ohjata älylaitteella tai Eglo Connect -kaukosäätimellä. 16 miljoonaa värivaihtoehtoa.

Epäsuora valaistus täydentää suoraa valaistusta: Luo täydellinen valaistus yhdistelemällä

Yhdistele suora ja epäsuora valaistus kodin yleisvalaistuksessa. Kun valo heijastuu seinien tai katon kautta, vältyt häiritseviltä varjoilta ja häikäisyiltä. Suosi portaikossa ja käytävillä valaisimia, jotka hajauttavat tilaan valoa seinäpinnan kautta. Valaistuksen yleisilme pysyy rauhallisena, kun tilassa samaan aikaan loistavat valonlähteet ovat samaa värilämpötilaa. Kodin valaistuksessa käytetään yleensä 3 000 – 4 000 kelviniä. Mitä korkeampi kelvinluku on, sen kylmempi valo.

epasuora-valaistus-k-rauta-kokonaisuus

Airamin alumiiniprofiilit helpottavat led-valonauhojen seinään ja kattoon asennusta. Opaalikupu tekee muutoin pistemäisestä ledinauhan valostatasaista ja pehmeää. Saatavilla eri tehoisia ja pituisia nauhoja sekä profiileja.

Ulos ja sisälle sekä kosteisiin tiloihin sopiva Airam Sund -seinävalaisimen kompakti koko tekee siitä monikäyttöisen.

Portaiden valaistus: LIsää turvallisuutta ja tyyliä asentamalla led-valot portaisiin

Portaiden valaistus hoituu nopeasti ja helposti asentamalla led-valot portaisiin. Etenkin illan ja yön hämärässä on tärkeää, että askelmat erottuvat kunnolla. Kun askelmien alapintaan on upotettu kapea led-valonauha, valaistujen portaiden askelmat erottuvat selvästi mutta valo ei häikäise silmiä.

epasuora-valaistus-k-rauta-portaat

Askelvalaistus on usein räätälöity ratkaisu, joka on huomioitu valmiiksi portaiden rakenteessa. Lopputulos on viimeistelty ja kestävä, kun led-valonauha on asennettu alumiiniprofiiliin. Portaiden led-valoihin kytketty liiketunnistin helpottaa pimeässä kulkijaa.

Epäsuora valaistus kylpyhuoneessa: Luo ihanaa kylpylätunnelmaa

Epäsuora valaistus korostaa yksityiskohtia ja luo kylpytilaan pehmeän kauniin spa-tunnelman. Hyödynnä rakenteeseen upotettua ja alumiiniprofiilin asennettua led-valonauhaa esimerkiksi kiinteän sampoohyllyn valaisemiseen.

epasuora-valaistus-k-rauta-kylpyhuone

Erityisen näyttävä epäsuora valaistus on kylpytiloissa, jossa pintamateriaalit ovat tummia ja valoa imeviä. Kosteussuojattu Eglo Ed -led-valonauha sopii kosteiden tilojen epäsuoraan valkaistukseen. Pituus 2 m, 8W, IP44. Valonauhan takana kestävä teippikiinnitys. Valaistusta voi ohjata kaukosäätimellä.

Epäsuora valaistus saunaan

Epäsuora valaistus sopii parhaiten saunan tunnelmallisen valaistuksen toteuttamiseen, sillä epäsuora valaistus heijastaa valoa kauniisti puun pinnasta. Erityisen kaunis saunan valaistusratkaisu syntyy, kun sijoitat valon nojauslaudan taakse, istuimen alle tai piiloon ylälauteiden takareunaan.

epasuora-valaistus-k-rauta-sauna

Saunan valaisemiseen suositellaan vain korkeisiin lämpötiloihin soveltuvia valaisimia kuten valokuituja. Valokuitusarja Cello Fibre Led II:n voi asentaa valmiiseen saunaan, koska mukana on kostean tilan projektori. Sisältää 9 kuumuutta kestävää lasikuitua.

Näin valitset led-valon

Led-valolla on monia etuja, miksi sitä kannattaa suosia valaistuksessa. Alta löydät asiantuntijamme vinkit oikeanlaisen led-valon valintaan.

epasuora-valaistus-k-rauta-keittio-led-lampun-valinta

Miksi led-valo?

Led-valot ovat energiaystävällisiä ja pitkäikäisiä. Energiaa säästyy jopa 90 prosenttia hehku- tai halogeenilamppuun verrattuna. Käyttöikä on huomattavan pitkä, jopa 25 vuotta.

Millaisia led-valoja on saatavilla?

Led-valot sopivat yhteen himmentimen kanssa, jos pakkauksessa on maininta ”himmennettävä/ dimmable”. Himmentimen ja lampun yhteensopivuus kannattaa tarkistaa tapauskohtaisesti. Jos haluat vähentää häikäisyä, valitse malli, jonka päässä on valoa sivuille suuntaava peilikupu. Ledihyllyllä iskee helposti runsaudenpula, sillä malleja löytyy joka lähtöön. Tarjolla on niin kasvilamppuja, mielikuvituksellisia muotoja, kaukosäätimellä varustettuja lamppuja ja älyvaloja. Jälkimmäisiin lukeutuvat esimerkiksi Bluetooth tekniikalla ohjattavat lamput, joissa voi olla hyvinkin hienostuneita toimintoja kuten värilämpötilan ja -sävyn ohjaus ja himmennys.

Led-valo kierre- vai nastakantalla?

Led-valoja on saatavana on niin perinteisinä kierrekantamalleina kuin nastakantoinakin. Kierrekannoissa (E14 & E27) E-kirjaimen jälkeen tuleva numero kertoo kannan leveyden millimetreissä. Nastakantojen G- tai GUkirjainten (G4, G9, GU5.3, GU10) perässä oleva numero puolestaan kertoo nastojen välisen etäisyyden millimetreissä.

Mikä on luumen ja mitä se tarkoittaa?

Luumen-arvo määrittää valon määrän. Luumen (lm) kertoo, kuinka paljon valoa lamppu tuottaa. Korostevalaisuun riittää 30 – 40 luumenia, tunnelmavalaistukseen 220 – 250, yleisvalaistukseen 800 ja työvalaistukseen 700 – 1100. Watti (W) kertoo, miten paljon lamppu kuluttaa sähköä. On tärkeää muistaa, ettei watti kerro mitään valon määrästä.

Mitä Kelvin tarkoittaa?

Kelvin määrittää valon värilämpötilan, eli onko valo kylmää vai lämmintä. Kelvinit vaihtelee punaisen ja sinisen välillä niin, että punainen on asteikon alapäässä (2 000 K) ja sininen yläpäässä (max 18 000 K). Päivänvaloa muistuttavan valaistuksen värilämpötila on noin 5 300 K. Värilämpötilan valinta on makuasia, mutta monet pitävät lämpimänvalkoista väriä (2500 – 3000 K) kodikkaana. Työtiloihin sopii puolestaan raikas valkoinen (4 000 K). Kylmiä sävyjä suositaan usein myös kylpyhuoneissa, sillä ne lisäävät freesiä ja puhdasta tunnelmaa.