Kompostointi herättää nyt kysymyksiä – asiantuntija kertoo, missä aloittelijat erityisesti kompastelevat

K-RAUDAN LEHDISTÖTIEDOTE 9.9.2024
Uuden kompostorin lämpötila ei välttämättä nouse heti ihanteellisiin lukemiin. Syy tähän on todennäköisesti muualla kuin kompostorin toiminnassa.

Biojätteelle paras on lämpökompostori Keittiöjätettä syntyy ympäri vuoden ja lämpöeristetty kompostori toimii myös talvella.

Jätelain muutos on tuonut Suomeen kymmeniätuhansia uusia kompostoijia viime ja tänä vuonna. Biojätteen erilliskeräys laajeni asuinkiinteistöihin yli 10 000 asukkaan taajamissa heinäkuussa 2024 kaikkialla Suomessa, muun muassa Helsingissä.

K-Raudoista on ostettu tämän vuoden tammi-heinäkuussa peräti 11 % enemmän lämpökompostoreita kuin viime vuonna. Kasvuprosentti on merkittävä, kun otetaan huomioon se, että jo vuonna 2023 lämpökompostoreiden myynti kasvoi yli 80 prosenttia vuoteen 2022 verrattuna.

K-Raudan tuoteryhmäpäällikkö Outi Lehto kertoo huomanneensa uusien kompostoijien olevan huolissaan erityisesti kompostorin lämpötilasta ja prosessin käynnistymisestä. Esimerkiksi sosiaalisen median puutarharyhmissä monet ovat harmitelleet sitä, ettei uuden kompostorin lämpötila ole muutamassa kuukaudessa noussut 30 asteeseen tai yli.

”Uuden ja vielä melko tyhjän kompostorin kohdalla tämä on täysin normaalia, sillä kompostorissa ei vielä ole juurikaan massaa. Näin ollen kompostorin lämpömittarin anturi ei myöskään osu biojätemassaan eikä mittari näytä vielä oikeaa lämpötilaakaan”, Lehto selittää.

Vaikka uuden kompostorin lämpötila ei siis nousisikaan heti ihanteelliseen 30–70 asteeseen, ei se tarkoita sitä, etteikö kompostointiprosessi toimisi.

Kompostorin tietää toimivan, kun kannen avatessa kansi hikoilee, lämpö nousee kasvoille ja tuoksu on miellyttävän multainen. Kompostointiprosessi toimii paremmin, kun massaa on kompostorissa riittävästi.

Talvella lämpökompostorin lämpötilaa on vaikea pitää ihanteellisissa lukemissa. Kompostoituminen pysähtyy ja kompostori jäätyy kuitenkin vasta sitten, kun kompostorissa oleva aines pääsee jäähtymään alle viiteen pakkasasteeseen.

“Kompostorin käyttöä voi jatkaa, vaikka kompostori jäätyisikin”, Lehto neuvoo. ”Jos kompostori ei käynnisty itsestään uudelleen sään lämmetessä, kannattaa kokeilla kompostiherätettä, kuumalla vedellä täytettyjä kanistereita tai sähköllä toimivaa kompostorin lämmitintä. Lämmittimen avulla jäätynytkin kompostimassa saadaan sulatettua nopeasti ja vaivattomasti.”

Lue lisää:
Vinkit talousjätteen kompostointiin lämpökompostorissa
Talvikompostointi: 5 vinkkiä biojätteen kompostointiin ympäri vuoden