K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Talvikompostointi: 5 vinkkiä biojätteen kompostointiin ympäri vuoden

Päivitetty 08.09.2023

Jätelain uudistuksen myötä biojätteen erilliskeräys laajenee kaikkiin asuinkiinteistöihin yli 10 000 asukkaan taajamissa. Keräyksen vaihtoehtona voit kompostoida taloutesi biojätteen. Katso tästä vinkit ympärivuotisen kompostin valintaan ja käyttöön.

Näin aloitat biojätteen kompostoinnin

Katso ohjeet ja vaiheet

Lämpökompostorin valinta

Katso vinkit

Jätelain uudistuksen myötä biojätteen erilliskeräys laajenee kaikkiin asuinkiinteistöihin yli 10 000 asukkaan taajamissa vuoden 2024 aikana liittymällä kiinteistökohtaiseen biojätteenkuljetukseen tai kompostoimalla biojätteet itse. Maksullisen erilliskeräyksen sijaan voit kompostoida maatuvan kotitalousjätteen pihallasi. Katso tästä vinkit ympärivuotisen kompostin valintaan ja käyttöön.

2 täsmävinkkiä ympärivuotiseen kompostointiin: valitse sopivin lämpökompostori

1

Valitse oikeanlainen kompostori. Lämpöeristetty kompostori soveltuu ympärivuotiseen käyttöön niin kotipihaan kuin mökillekin. On tärkeää, että kompostori on eristetty myös pohjasta ja kannesta. Valitse lämpökompostori joka soveltuu keittiön biojätteille. Kun kompostoidaan ruokajätteitä, kompostorin on oltava myös tuhoeläintiivis. Lämpöeristetyissä kompostoreissa on yleensä lämpömittari, joka auttaa seuraamaan kompostin lämpötilaa. Perinteinen eristämätön puutarhakompostori ei sovellu ympärivuotiseen käyttöön.

2

Minkä kokoinen lämpökompostori kannattaa valita? Arvioi minkä verran biojätettä taloudessasi syntyy. Jätteen määrään nähden liian pieni kompostori ei jaksa käsitellä jätettä ja etenkin talvella komposti voi täyttyä nopeasti, jos se jäähtyy liikaa ja kompostointi pysähtyy. Liian suuren koon takia vajaana ammottavassa kompostorissa kompostimassa ei pysy käynnissä. Yhden perheen (1-6 henkilöä) biojätteille sopiva koko on vähintään 200 litran kompostori, useamman hengen talouksille löytyy myös suurempia malleja.

Näin aloitat biojätteen talvikompostoinnin

talvikompostointi-ak

Keittiöstä kompostiin kelpaavat esimerkiksi ruoantähteet, pilaantuneet elintarvikkeet, vihannesten ja hedelmien kuoret, kahvinporot, suodatinpussit, munankuoret sekä pienet määrät pehmopaperia.

Lämpöeristetty rakenne ja tehokas ilmanvaihtojärjestelmä tuottavat kompostia nopeasti. Lämpökompostorissa keittiöjäte muuttuu katekompostiksi nopeimmillaan 6–8 viikossa.

1

Laita tyhjän lämpökompostorin pohjalle muutama sentti kompostikuiviketta. Voit lisäksi laittaa laittaa myös katkottuja oksia pohjalle ilmanvaihdon turvaamiseksi.

2

Talvikompostorin hoito: vie biojätettä kompostoriin säännöllisesti, etenkin talvella useita kertoja viikossa. Näin kompostorin lämpötila säilyy korkeampana ja kompostori pysyy käynnissä. Ripottele biojätteen päälle aina kuiviketta, se toimii eristeenä ja suojaa lämmintä kompostimassaa. Muista käyttää talvella enemmän kuiviketta, jotta märkä komposti ei jäädy: talvikaudella kuivikkeen sopiva määrä on noin puolet biojätteen määrästä.

Vinkki: jos keräät biojätteen biojätepusseihin, revi pussi auki kompostiin siirrettäessä. Parhaiten kompostointi toimii, kun pusseja ei laita kompostiin.

3

Sekoita kompostia parin viikon välein. Talvella sopiva sekoitusväli on 3-4 viikkoa. Käytä sekoittamiseen kompostimöyhennintä ja sekoita vain noin 40 cm pintakerrosta, jotta eri ikäiset kompostijätteen osat eivät sekoitu keskenään.

4

Tyhjennä kompostoria säännöllisesti, myös talvella - erityisesti vanhin kompostimassa pohjalta joka on jo jäähtynyt. Tätä massaa tyhjentämällä kompostimassa pysyy paremmin käynnissä. Älä tyhjennä koko kompostia kerralla, kolmasosa kerrallaan on sopiva määrä.

5

Talvella kompostorin ilmanvaihtoa voi säätää pienemmälle, jotta kylmää ulkoilmaa ei pääse liikaa kompostorin sisälle. Sekoita lämpökompostoria maltilla, sillä kylmä ilma jäädyttää kompostoria, 3-4 viikon välein riittää.

6

Hyytyikö kompostorisi kuitenkin? Kompostin hajoitustoiminta jatkuu viileässä hitaammin. Jos kompostimassa pääsee jäähtymään alle 5 pakkasasteeseen, kompostoituminen pysähtyy ja kompostori jäätyy. Jäätyminen ei haittaa, ja kompostoria voi edelleen käyttää, mutta tällöin kompostori täyttyy nopeammin. Jos kompostori ei käynnisty itsestään uudelleen, kannattaa kokeilla kompostivirkistettä sekoittamalla sitä pieneen määrään lämmintä vettä. Kompostori herää ilmojen lämmetessä itsestään myös ilman toimenpiteitä.

Jos kompostin toiminta pysähtyy tai tila loppuu, käytä kompostiherätettä, joka auttaa ylläpitämään kompostin toimintaa kylminä kuukausina.

Vinkki: Jos kompostorisi tarvitsee pakkasilla lisälämpöä, aseta pintajätteeseen kuumalla vedellä täytettyjä pulloja. Voit käyttää myös kompostorin lämmitintä.

Kompostiheräte Biolan 1l

Kompostiheräte Biolan 1l

5,95 € / kpl

5,95 € / l

ToimitettavissaToimitettavissa, alkaen 2 työpäivää
MyymäläsaatavuusKatso saatavuus myymälöissäMyymäläsaatavuus
Kompostimöyhennin Biolan 91cm

Kompostimöyhennin Biolan 91cm

21,95 € / kpl

ToimitettavissaToimitettavissa, alkaen 2 työpäivää
MyymäläsaatavuusKatso saatavuus myymälöissäMyymäläsaatavuus