K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Biojätteen kompostointi: 5 vinkkiä kompostointiin ympäri vuoden

Päivitetty 09.04.2024

Jätelain uudistuksen myötä biojätteen erilliskeräys laajenee kaikkiin asuinkiinteistöihin yli 10 000 asukkaan taajamissa. Keräyksen vaihtoehtona voit kompostoida taloutesi biojätteen. Katso tästä vinkit ympärivuotisen kompostin valintaan ja käyttöön.

Näin aloitat biojätteen kompostoinnin

Katso ohjeet ja vaiheet

Lämpökompostorin valinta

Katso vinkit

Jätelain uudistuksen myötä biojätteen erilliskeräys laajenee kaikkiin asuinkiinteistöihin yli 10 000 asukkaan taajamissa vuoden 2024 aikana liittymällä kiinteistökohtaiseen biojätteenkuljetukseen tai kompostoimalla biojätteet itse. Maksullisen erilliskeräyksen sijaan voit kompostoida maatuvan kotitalousjätteen pihallasi. Katso tästä vinkit ympärivuotisen kompostin valintaan ja käyttöön.

Viisi kysymystä ja vastausta kompostointiin liittyen

1. Miksi biojätettä kannattaa kompostoida?

Jätelakimuutoksen myötä biojäte on kompostoitava tai sille on järjestettävä erilliskeräys yli 10 000 asukkaan taajamissa. Kompostoimalla itse voi säästää rahaa ja lisäksi kompostista saa kodin puutarhaan ravinteikasta multaa.

Kompostorin hankinta maksaa itsensä takaisin noin 1,5–3 vuodessa riippuen kompostorin hankintahinnasta ja kotikunnan biojäteastian tyhjennyshinnasta.

2. Millainen komposti kannattaa hankkia?

Jos tarkoituksena on kompostoida keittiöstä tulevaa biojätettä, kompostorin pitää olla niin tiivis, etteivät jyrsijät pääse sen sisälle. Ympärivuotinen kompostointi onnistuu vain eristetyllä lämpökompostorilla. Suosituimmat lämpökompostorit ovat 200–250 litraisia. Biolanin 500 litrainen Pikakompostori soveltuu 2–5 talouden yhteiskäyttöön.

3. Miten kompostointi aloitetaan?

Kompostorin voi ottaa käyttöön milloin tahansa. Talvella pieni kompostimassa voi ensin jäätyä, mutta prosessi käynnistyy uudestaan heti säiden lämmetessä. Kompostorin sijoituspaikka kannattaa miettiä siten, että sen käyttäminen ympärivuotisesti on helppoa. Kompostoria ei saa sijoittaa vesistöjen tai kaivojen suuntaan, eikä suoraan ikkunan alle tai naapurin rajalle. Varjoisa paikka on suoraa auringonpaahdetta parempi.

Kompostorin pohjalle laitetaan noin viiden sentin kerros kompostikuiviketta ja käyttö voi alkaa.

4. Mitä kompostoriin voi laittaa?

Kompostoriin voi laittaa ruoantähteet, pienet luut, kahvinja teenpurut suodatinpusseineen, vanhat kukkamullat, pehmopaperit ja kananmunan kuoret murskattuina. Biojätepussit voi kompostoida auki revittyinä, mutta ne eivät maadu yhtä nopeasti muun jätteen kanssa. Älä laita kompostoriin vieraslajien siemeniä tai juuria.

5. Miten kompostia hoidetaan?

Kompostoria on hyvä ruokkia useamman kerran viikossa. Uusi biojäte peitetään kompostikuivikkeella, talviaikaan on hyvä käyttää tehokuiviketta. Kompostia kannattaa sekoittaa muutaman viikon välein ja kompostiprosessin toimivuutta voi tarkkailla kompostorin lämpömittarin avulla. Hyvä kompostoitumislämpötila on 30–70 astetta.

Täsmävinkit lämpökompostorin valintaan

1. Valitse oikeanlainen kompostori

Lämpöeristetty kompostori soveltuu ympärivuotiseen käyttöön niin kotipihaan kuin mökillekin. On tärkeää, että kompostori on eristetty myös pohjasta ja kannesta. Valitse lämpökompostori joka soveltuu keittiön biojätteille. Kun kompostoidaan ruokajätteitä, kompostorin on oltava myös tuhoeläintiivis. Lämpöeristetyissä kompostoreissa on yleensä lämpömittari, joka auttaa seuraamaan kompostin lämpötilaa. Perinteinen eristämätön puutarhakompostori ei sovellu ympärivuotiseen käyttöön.

2. Minkä kokoinen lämpökompostori kannattaa valita?

Arvioi minkä verran biojätettä taloudessasi syntyy. Jätteen määrään nähden liian pieni kompostori ei jaksa käsitellä jätettä ja etenkin talvella komposti voi täyttyä nopeasti, jos se jäähtyy liikaa ja kompostointi pysähtyy. Liian suuren koon takia vajaana ammottavassa kompostorissa kompostimassa ei pysy käynnissä. Yhden perheen (1-6 henkilöä) biojätteille sopiva koko on vähintään 200 litran kompostori, useamman hengen talouksille löytyy myös suurempia malleja.

Näin aloitat biojätteen talvikompostoinnin

talvikompostointi-ak

Keittiöstä kompostiin kelpaavat esimerkiksi ruoantähteet, pilaantuneet elintarvikkeet, vihannesten ja hedelmien kuoret, kahvinporot, suodatinpussit, munankuoret sekä pienet määrät pehmopaperia.

Lämpöeristetty rakenne ja tehokas ilmanvaihtojärjestelmä tuottavat kompostia nopeasti. Lämpökompostorissa keittiöjäte muuttuu katekompostiksi nopeimmillaan 6–8 viikossa.

1

Laita tyhjän lämpökompostorin pohjalle muutama sentti kompostikuiviketta. Voit lisäksi laittaa laittaa myös katkottuja oksia pohjalle ilmanvaihdon turvaamiseksi.

2

Talvikompostorin hoito: vie biojätettä kompostoriin säännöllisesti, etenkin talvella useita kertoja viikossa. Näin kompostorin lämpötila säilyy korkeampana ja kompostori pysyy käynnissä. Ripottele biojätteen päälle aina kuiviketta, se toimii eristeenä ja suojaa lämmintä kompostimassaa. Muista käyttää talvella enemmän kuiviketta, jotta märkä komposti ei jäädy: talvikaudella kuivikkeen sopiva määrä on noin puolet biojätteen määrästä.

Vinkki: jos keräät biojätteen biojätepusseihin, revi pussi auki kompostiin siirrettäessä. Parhaiten kompostointi toimii, kun pusseja ei laita kompostiin.

3

Sekoita kompostia parin viikon välein. Talvella sopiva sekoitusväli on 3-4 viikkoa. Käytä sekoittamiseen kompostimöyhennintä ja sekoita vain noin 40 cm pintakerrosta, jotta eri ikäiset kompostijätteen osat eivät sekoitu keskenään.

4

Tyhjennä kompostoria säännöllisesti, myös talvella - erityisesti vanhin kompostimassa pohjalta joka on jo jäähtynyt. Tätä massaa tyhjentämällä kompostimassa pysyy paremmin käynnissä. Älä tyhjennä koko kompostia kerralla, kolmasosa kerrallaan on sopiva määrä.

5

Talvella kompostorin ilmanvaihtoa voi säätää pienemmälle, jotta kylmää ulkoilmaa ei pääse liikaa kompostorin sisälle. Sekoita lämpökompostoria maltilla, sillä kylmä ilma jäädyttää kompostoria, 3-4 viikon välein riittää.

6

Hyytyikö kompostorisi kuitenkin? Kompostin hajoitustoiminta jatkuu viileässä hitaammin. Jos kompostimassa pääsee jäähtymään alle 5 pakkasasteeseen, kompostoituminen pysähtyy ja kompostori jäätyy. Jäätyminen ei haittaa, ja kompostoria voi edelleen käyttää, mutta tällöin kompostori täyttyy nopeammin. Jos kompostori ei käynnisty itsestään uudelleen, kannattaa kokeilla kompostivirkistettä sekoittamalla sitä pieneen määrään lämmintä vettä. Kompostori herää ilmojen lämmetessä itsestään myös ilman toimenpiteitä.

Jos kompostin toiminta pysähtyy tai tila loppuu, käytä kompostiherätettä, joka auttaa ylläpitämään kompostin toimintaa kylminä kuukausina.

Vinkki: Jos kompostorisi tarvitsee pakkasilla lisälämpöä, aseta pintajätteeseen kuumalla vedellä täytettyjä pulloja. Voit käyttää myös kompostorin lämmitintä.