K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Kestopuun uudet ilmeet

Päivitetty 20.04.2023

Suomen terasseista noin yhdeksän kymmenestä rakennetaan painekyllästetystä puusta eli kestopuusta. Perinteisten ruskean ja vihreän rinnalle on noussut kuumaöljykäsitelty harmaa terassilauta.

Kestopuusta rakennettu terassi pysyy hyväkuntoisena noin 20 vuotta – moninkertaisesti käsittelemättömään puuhun nähden. Painekyllästys estää puun lahoamisen ja hyönteisvauriot sekä vähentää ultraviolettisäteilyn vaikutusta.

Terassien lisäksi kestopuusta on totuttu rakentamaan niin pergolat, hiekkalaatikot, portaat, pengerrykset kuin laiturit. Kestopuun uudempia käyttökohteita ovat kaidepuut, suojarimoitukset, aidat ja muut näkösuojat.

K-Raudat myyvät kestopuuna suomalaista mäntyä.

k-rauta-pro-kestopuun-uudet-ilmeet-cello-harmaa-terassilauta

Terassi on tehty Cellon harmaasta AB-luokan terassilaudasta, joka on painekyllästettyä ja kuumaöljykäsiteltyä.

Terassin uusi ilme

Ruskea ja vihreä ovat kestopuun vakiovärit, mutta niiden rinnalle saa pintakäsittelyllä muitakin sävyjä. K-Raudan uutuus on painekyllästetty ja kuumaöljykäsitelty Cello 28 x 145 Harmaa. Kuumakäsitellyt Cello-terassilaudat säilyttävät muotonsa eli lauta ei kuivu tai kutistu, kuten tavallinen kestopuu. Kuumaöljyllä käsitelty terassilauta kestää ilman uusintakäsittelyä vähintään 5 vuotta olosuhteista riippuen. Tuote harmaantuu kauniisti auringon valossa jo muutamassa kuukaudessa.

Toinen uutuus on ruskea Cello Terassilauta 33 x 170. Leveä, AB-luokan painekyllästetty terassilankku on näyttävä ja jämäkkä. Molemmilta puolilta sileä lankku sopii kaikkeen maanpinnan yläpuoliseen rakentamiseen terasseista ja patioista hiekkalaatikkoon tai laiturilaudaksi. Maksimi koolausväli on 800 mm.

Molemmat uutuudet ovat PEFC-sertifioitua puutavaraa eli niiden valmistuksessa on käytetty sertifioitujen ja kestävästi hoidettujen metsien puuta.

Kestopuisten terassilautojen leveydessä, pinnassa ja sävyissä on siis valinnanvaraa. Myös laudoituksen suunta vaikuttaa terassin ilmeeseen.

K-Raudan myymistä terassilaudoista uritettu ja tasainen profiili ovat yhtä suosittuja. Uritettu pinta tuo ilmettä, sileä lauta taas on helppo pitää puhtaana. Uritetusta laudasta saa roskat pois harjaamalla lautaa pitkittäissuuntaan.

terassi-rantasaunalle-k-rauta-valmis

Kuvan terassissa on käytetty Cellon ruskeaa AB-luokan kestopuuta.

Tukesin hyväksymä

Kestopuuteollisuus ry valvoo kyllästysalan tunnetuimman laatustandardin, pohjoismaisen NTR-laatuleiman käyttöä Suomessa. NTR määrittää pintapuusta kyllästeiden tehoaineet, tehoainemäärät ja kyllästysaineen tunkeuman eli syvyyden sydänpuuhun asti.

Sahatavara kyllästetään Suomessa kuparikyllästeillä, joissa ei ole ympäristölle haitallista arseenia eikä kromia. Tukes eli Turvallisuus- ja kemikaalivirasto vastaa puunsuoja-aineiden ennakkohyväksynnästä.

Terassirakentamiseen käytettävistä tehoaineista ei synny riskiä ympäristölle eikä terveydelle. Kuitenkin jos haluaa käyttää kyllästettyä puuta esimerkisi kasvilaatikossa, laatikon ja mullan väliin voi laittaa suojamuovin tai -levyn.

Terassi kannattaa pestä kerran vuodessa, jos haluaa sen ulkonäön pysyvän siistinä. Pintakäsittelemällä terassin ainakin joka toinen vuosi, myös kulutuksenkesto paranee ja halkeilu vähenee. Sävyjä sekä liuotin- ja vesipohjaisia suoja-aineita on saatavana runsaasti.

Kestävä kestopuu

  • Painekyllästys moninkertaistaa puun käyttöiän
  • Tehoaineet ovat viranomaisen hyväksymiä
  • Kestopuu täyttää pohjoismaisen NTR-standardin vaatimukset

Suojausluokat ohjaavat:

AB-luokan kestopuu vain maan yläpuolisiin kohteisiin A-luokan kestopuu maa- ja vesikosketuskohteisiin, kantaviin rakenteisiin ja henkilöturvallisuudelle tärkeisiin rakenteisiin, kuten portaisiin, siltoihin ja käyntiväylien kantaviin rakenteisiin

Asiantuntijoina Kesko Oyj:n rakennustarvikkeiden ja puutavaran myyntipäällikkö Kimmo Halinen ja Kestopuuteollisuus ry:n toiminnanjohtaja Ella Springare.

Katso kyllästetyn puutavaran valikoimaa.

Osta puutavaraa

Tutustu K-Raudan PEFC-sertifioituun puutavaraan!

K-Rauta PRO palvelee ammattilaisia, tutustu.

Vaihtoehtoja löytyy: