K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Ammattilaisen tuotetesti: Metallisaha Fein MKAS 355 1800 W

Päivitetty 28.04.2022

Ammattilaiset testaavat kuukausittain K-Raudan työvälineitä. Tällä kertaa Fein metallisahaa testattiin oppilaiden ja opettajan toimesta Hämeen ammattikorkeakoulun Mustialan maatalousoppilaitoksessa.

Testasimme Fein MKAS 355 metallipyörösahaa. Kone oli suhteellisen kevytrakenteinen, mutta siitä huolimatta kestävän oloinen. Sahan pureutuvuus ja leikkauskyky yllätti testiryhmän positiivisesti.

Pieni ennakkoluulo oli, että sahan kompakti koko olisi rinnastettavissa heikkoon leikkauskykyyn mutta näin ei ollut. Sahan 1800 W:n moottori tuntui olevan riittävän tehokas. Saha toimii verkkovirralla. Sahan terässä on 66 hammasta, ja sillä tehty leikkausjälki oli siistiä. Sahan käynnistyksen pehmeys aiheutti testaajalle positiivisia tuntemuksia. Sahalla koeleikattiin kahdenlaista rautakappaletta. Ensimmäinen rautakappale leikattiin 0 asteen kulmassa ja terä leikkasi hyvin sekä jätti siistin leikkausjäljen. Toinen rautakappale leikattiin 45 asteen kulmassa ja ensimmäinen leikkausyritys keskeytyi kappaleen päästessä liikkumaan puutteellisen kiristyksen takia. Toisella leikkausyrityksellä terää painettiin liian voimakkaasti, jolloin terä pääsi luistamaan keskiössä, leikkaus kuitenkin onnistui, kun jatkettiin kevyemmällä otteella. Saha ei siis vaatinut paljon painamista leikatakseen ja sahan terän 66 hammasta jätti siistin leikkausjäljen.

Sahan ulkonäkö oli ihan normaali. Oranssi väri oli silmiä hivelevä, mutta sahan merkki- ja mallimerkinnät olisivat voineet olla näkyvämmät.

Sahassa on sahauskulman säätö aina 0 asteesta 45 asteeseen

Asteikko on portaaton ja riittävän yksinkertainen käyttää. 45 asteen sahauskulmassa kappaleen kiinnittämiseen tuli kiinnittää erityistä huomiota (ensimmäisellä leikkausyrityksellä leikattava kappale pääsi liikkumaan). Kappaleen kiinnitykseen käytettävän ruuvipuristimen rakenne tuntuu vähän heiveröiseltä isomman miehen käytössä ja ruuvipuristinta ei uskaltanut kiristää “voimalla”, joka johti yhdellä sahauskerralla kappaleen liikkumiseen. Sahan jalustassa on lastujenkeruusäiliö, johon suuri osa lastuista kerääntyy. Testatessa lastuja lensi myös sahan viereen ja rungon päälle.

tuotetesti-metallisaha-fein-mkas-355-1800w-krauta-tyonjalki

Työnjälkeä eri metalleilla

Positiivista

 • Sahan pureutuvuus ja leikkauskyky
 • Toimii verkkovirralla
 • Käynnistyksen pehmeys
 • Sahauskulman helppokäyttöisyys
 • Suhteellisen kevyt rakenteinen, kuitenkin säilyttäen jämäkän olemuksensa

Negatiivista

 • Suhteellisen kevytrakenteinen, kuitenkin säilyttäen jämäkän olemuksensa
 • Merkki- ja mallimerkintöjen näkyvyys
 • Kappaleen kiinnitykseen käytettävän ruuvipuristimen rakenne tuntuu heiveröiseltä, toisin sanoen ruuvipuristinta ei uskaltanut “sykkivällä kädellä” kiertää

Testaajat: Lauri Kaistila, Patrik Lintumäki, Miika Lehtonen, Kasper Kyykkänen, Aino Leipälä ja Katja Yli-Tokko

Tässä vielä toisen testiryhmän arvio Fein metallisahasta:

Metallisahan käyttöönotto oli helppoa ja nopeaa. Saha oli pakkauksessa kokonaisena, ei tarvinnut kuin pultata pöytään kiinni. Kokoluokkaansa nähden saha oli jämäkkä. Ohjekirja oli kirjoitettu selkeästi suomeksi. Sahan mukana tuli 2 varahiiltä sähkömoottorille, sekä työkalut säätöjen muuttamiseen ja leikkuuterän vaihtamiseen. Työkaluille oli selkeät paikat rungossa. Ruuvipuristinstoppari auttoi kappaleen kiinnityksessä, kun sitä ei tarvinnut kiertäen veivailla auki/kiinni.

tuotetesti-metallisaha-fein-mkas-355-1800w-krauta-saha-kasattuna

Paketin sisältö ja Fein metallisaha kasattuna

Koneen melutaso, turvalaitteet ja työkohteen siisteys

Koneessa oli todella jämäkän oloiset teränsuojat, jotka piilottavat hyvin pyörivän terän. Koneen käyttökytkimet ovat selkeät ja helposti käytettävät samalla kädellä. Koneen virtajohdossa oli erillinen vikavirtasuoja, joka on hyvä lisä työskennellessä vanhemmissa rakennuksissa tai rakennustyömaalla, jossa vikavirtasuojia ei välttämättä ole. Koneen käyntiääni on hiljainen. Koneella leikattaessa melutaso on matala ja kipinöinti hyvinkin maltillista, näiltä osin uudella terällä on varmasti myös osuutta asiaan. Suurin osa leikkuujätteestä putoaa koneeseen integroituun metallikaukaloon, josta ne on helppo kaataa metallijätteeseen. Koneen työskentely-ympäristö pysyi kohtuullisen siistinä 90 asteen kulmaan leikattaessa, mutta kulmaa pienentämällä metallilastua lensi enemmän ympäristöön. Leikkuujälki oli siisti, myös hankalamman mallisia kappaleita leikattaessa.

Terän irroittaminen ja asentaminen

tuotetesti-metallisaha-fein-mkas-355-1800w-krauta-tera-irroitettuna

Terä oli erittäin helppo ottaa irti. Suojapelti oli kiinni muutamalla ruuvilla, jotka aukaisemalla pääsee käsiksi itse terään, joka on kiinni yhdellä pultilla. Terän takana oli suojalaitteiston mekanismi hyvin esillä korjaamista varten.

Kehitettävää

Samanmittaisia kappaleita leikattaessa pituusstoppari olisi ollut kätevä työn jouduttamiseen. Työpöydän maalit kuluvat todella nopeasti pois. Metallisäiliön lukitus on siipipultilla, joka oli turhan hankalakäyttöinen. Esimerkiksi käännettävä hakanen olisi näppärämpi vaihtoehto metallisäiliön lukitsemiseksi paikoilleen. Pöytä on todella kapea, kun leikkaa pitkää materiaalia pidempi pöytä olisi vakaampi eikä tarvitsisi välttämättä kiinnittää pöytään ollenkaan.

Oppilaiden testit koordinoi Marko Rantanen, maatalouskoneasentaja Hämeen ammattikorkeakoulusta Mustialan maatalousoppilaitoksesta

Osta Feinin metallisaha K-Raudasta 

Tilaa ammattilaisten uutiskirje

Hyötyä ja tietoa uutuuksista – uutiskirjeen tilaaminen kannattaa

k-rauta-pro-kuva-tyomies-pakettiautossa

SAAT TIETOA:

 • Uutuuksista ja ajankohtaisista tuotteista
 • Työtä helpottavia asiantuntijavinkkejä
 • Tietoa uusista työvälinetesteistä
 • Myös muuta hyödyllistä ammattiasiaa
Tilaa veloituksetta sähköpostiisi