K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Ulkoporealtaan energiankulutus: käytä poreallasta energiatehokkaammin

Päivitetty 20.06.2024

Mietityttääkö ulkoporealtaan sähkönkulutus? Jos haluat käyttää ulkoporeallasta myös syys- ja talvikaudella, näin teet sen fiksusti: lue 5 vinkkiä, miten käytät ulkoporeallasta energiatehokkaammin!

Ulkoporealtaan sähkökulutus:

Ulkoporealtaan energiankulutukseen voit itse vaikuttaa ja säästää kulutuksessa merkittävästi, kun säädät altaan asetukset sopiviksi. Kotimaiset Cello- ja Novitek-ulkoporealtaat on valmistettu laadukkaista materiaaleista ja niissä on erittäin järeä eristys. Jos haluat käyttää ulkoporeallasta myös syys- ja talvikaudella, näin teet sen järkevästi:

Ulkoporeallas talvella: 5 vinkkiä energiansäästöön

1. Kansi kiinni ja suojapeite päälle

Pidä ulkoporealtaan kansi tiiviisti suljettuna aina, kun allas ei ole käytössä. Suojaa allas käyttämällä kannen lisäksi suojapeitettä tai -huppua riippuen siitä, onko allas upotettu vai pinta-asennettu. Se lisää energiatehokkuutta, sillä peitteet antavat lisäeristystä saumakohtiin ja suojaavat eristekantta.

ulkoporeallas-energia-ak

2. Ulkoporealtaan lämpötila: hyödynnä REST-tila

Säädä altaan asetukset omaan käyttöön sopiviksi. Huomioi allasveden lämpötila-asetus. Jos tiedät, ettei allasta käytetä viikkoihin tai kuukausiin, aseta allas lepotilaan eli REST-toimintotilaan ja laske tavoitelämpötila riittävän alas. REST-tilassa allas lämmittää vettä vain asetettujen suodatusjaksojen aikana.

Talvella REST-tila ei riitä pitämään altaan vettä jatkuvasti kylpylämpötiloissa, mutta energiaa säästyy ja lämmitys riittää pitämään altaan hyvin ns. “säilytyslämpötilassa”.

Tiesitkö? Jos ulkoporeallasta käytetään säännöllisesti, ei lämpötilan laskeminen paria astetta enempää käyttöjen välillä kannata. Veden lämmittäminen edestakaisin vie lopulta yhtä paljon jos ei enemmänkin energiaa kuin veden lämpötilan pitäminen tasaisena.

3. Mietityttääkö ulkoporealtaan sähkökulutus? Säädä allas maksimaaliselle säästöliekille.

Ulkoporeallas sähkönkulutus: jos haluat laittaa altaan maksimaaliselle säästöliekille esimerkiksi talven ajaksi, allas kannattaa asettaa alalämpötila-asetukselle eli LOW-tilaan, jolloin lämpötilan voi säätää alimmillaan 10 asteeseen.

Altaan ollessa REST-tilassa ja matalalla lämpötila-asetuksella on tärkeää, että käytössä on molemmat suodatusjaksot eli vettä kierrätetään altaassa kaksi kertaa päivässä. Tehdasasetuksilla suodatusjaksot ovat 2 + 2h vuorokaudessa, mutta jos allas ei ole aktiivisessa käytössä ja lämpötila on laskettu alas, voi myös suodatusjaksoja lyhentää tai kellonaikoja muuttaa.

4. Ulkoporealtaan tyhjennys: tee altaan talvityhjennys huolella

Cello- ja Novitek -ulkoporealtaat on lähtökohtaisesti suunniteltu ympärivuotiseen käyttöön ja erityisesti pohjoisen oloihin sopiviksi, joten suosittelemme pitämään niissä veden myös talven yli. Jos kuitenkin haluat tyhjentää altaan esimerkiksi talvikuukausien ajaksi, on tärkeää tehdä tyhjennys huolellisesti, jotta putkistoon ja pumppuihin ei jää vettä, joka jäätyessään rikkoisi altaan.

Tutustu tarkasti valmistajan antamiin ohjeisiin altaan tyhjentämisestä ja uudelleen käyttöön ottamisesta. Huomioithan, että tyhjennetyn altaan mahdolliset jäätymisvauriot eivät kuulu takuun piiriin. Altaan tyhjennyksen voi tilata myös ammattilaisen palveluna, jolloin takuu säilyy myös mahdollisten jäätymisvaurioiden osalta.

5. Ulkoporealtaan lämmitys etänä: säädä helposti sovelluksella

Jotta altaasi asetusten muokkaaminen olisi mahdollisimman helppoa, kannattaa asentaa mobiililaitteeseen ControlMySpa™ -ulkoporealtaan sovellus. Sen avulla voit ohjata altaasi toimintoja etäyhteydellä paikasta riippumatta. Voit mm. säätää lämpötilaa ja aikatauluja sekä vastaanottaa ilmoituksia.

Automaattinen jäätymissuoja

Cello- ja Novitek-ulkoporealtaissa on automaattinen jäätymissuoja, joka käynnistää pumput, jos se havaitsee veden lämpötilan laskevan alle +6,7 celcius-asteen. Kannattaa huomioida, että jäätymissuoja ei suojaa ulkoporeallasta mahdollisten sähkökatkojen aikana.

Sähkökatko ja ulkoporeallas

Lyhyet sähkökatkokset eivät pääsääntöisesti vaikuta ulkoporealtaan toimintaan. Älä avaa eristekantta sähkökatkon aikana. Allas käynnistyy uudelleen automaattisesti sähköjen palauduttua. Sähkökatkon jälkeen tarkista aina altaan toiminnot ja veden lämpötila.

Tutustu ulkoporeallastarvikkeiden valikoimaan

Tutustu ulkoporealtaiden valikoimaan

Tutustu vinkkeihimme:

Näin upotat porealtaan tai paljun terassiin

Lue vinkit

Ulkoporeallas vai kylpytynnyri?

Lue vinkit valintaan

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin: Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-uusi-artikkeli

Tilaa uutiskirje