K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Ulkoallas tuo loman pihallesi – näin upotat paljun terassiin

Päivitetty 04.04.2022

Aiotko rakentaa uuden terassin tai uudistaa vanhan ja haaveilet omasta pihakylpylästä? Terassiin upotettava palju tai ulkoporeallas tuo pihallesi ripauksen luksusta.

Kukapa ei haluaisi rentoutua saunomisen yhteydessä omalla pihalla porealtaan tai paljun lämmössä. Moni haaveilee ulkoaltaasta kotinsa tai mökkinsä terassille, mutta saattaa epäröidä, onko sen asentaminen ja käyttö hankalaa Suomen ilmastossa.

nain-upotat-paljun-terassiin-krauta-upotettu-palju

Ulkoporealtaiden ja paljujen suosio on kasvanut viime vuosina. Yhä useammat haluavat pihalleen ripauksen spa-tunnelmaa ja arjen ylellisyyttä. Ulkoaltaalla luot terassistasi viihtyisän oleskelupaikan perheelle ja ystäville. Saat lisättyä terassisi ympärivuotista käyttöä, sillä kylpeä voit talvellakin”, tuoteryhmäpäällikkö Outi Lehto K-Raudasta kertoo.

Kodin tai mökin terassi on yleisin ulkoporealtaan tai kylpytynnyrin asennuspaikka. Mitä pitää ottaa huomioon, kun ulkoallas upotetaan uuteen tai vanhaan terassiin? Mitä muuta voit upottaa terassiin luodaksesi siitä viihtyisän keitaan?

Vinkeillämme löydät unelmiesi ulkoporealtaan tai paljun ja asennat sen terassillesi oikein ja turvallisesti.

Poreallas vai palju terassille? Kartoita ensin paikka ja tarpeet

Kun suunnittelet ulkoporealtaan tai paljun hankintaa terassillesi, mieti ensin sille sopiva paikka ja ota myös ympäristö huomioon. Ulkoporeallas tarvitsee esimerkiksi sähköä, ja kylpytynnyri taas tupruttaa savua lämmetessään.

”Pohdi millainen kylpijä olet. Jos haluat pulahtaa lämpimään veteen nopeasti, ulkoporeallas voi olla parempi vaihtoehto, sillä se on aina käyttövalmis. Palju sopii rauhalliseen lämmitykseen. Jos sinulla on esimerkiksi mökillä puusauna, paljuvesi lämpenee kätevästi saunan lämmityksen yhteydessä”, Outi Lehto vinkkaa. Tärkeää on ottaa huomioon terassin koko. Kuinka suuren ulkoporealtaan siihen voi sijoittaa? Montako henkeä altaassa pääasiallisesti kylpee? K-Raudan porealtaat soveltuvat kuudelle ja paljut jopa kahdeksalle kylpijälle. Riittävä tila tuo lisää kylpymukavuutta.

”Monipuolisesta valikoimastamme löytyy parhaiten sopiva laadukas ulkoallas jokaisen tarpeeseen ja kukkarolle. Kaikkien altaiden materiaalit kestävät pakkasta ja lämpötilojen vaihteluita”, Lehto kertoo.

Ulkoporeallas vai kylpytynnyri - katso vinkit valintaan ja huoltoon

Porealtaan perustukset – suunnittele huolellisesti

nain-upotat-paljun-terassiin-krauta-terassiin-upotettu-ulkoporeallas

Ulkoporeallas tarvitsee hyvän ja tukevan pohjan: sijoita allas aina kestävälle ja tasaiselle alustalle. Tärkeintä on suunnitella pohjatyöt huolellisesti – näin saat nauttia huolettomista kylvyistä vielä vuosien päästä.

Ulkoporeallas voidaan asentaa joko upotettuna terassiin tai terassin päälle. Perustuksen tulee kestää muuttumattomana altaan paino – allas, vesimassa ja kylpijät – eli noin 2000–3000 kiloa. Jos asennat porealtaan terassin päälle, huolehdi siitä, että terassin kantavuus riittää kantamaan myös altaan. ”Suosittu tapa asentaa ulkoporeallas on upottaa se terassiin. Silloin altaan perustan pitää täyttää samat vaatimukset kuin suoraan maapinnalle asennettaessa. Alustan on oltava suora, rakenteellisesti yhtenäinen ja routimaton”, Outi Lehto sanoo.

Routimaton alusta voi olla esimerkiksi 30 cm:n paksuinen sorapeti. Ulkoporealtaassa on pohjaeristys, joten perustan päälle ei tarvitse lisätä erillistä eristystä.

Näin sijoitat kamiinan paloturvallisesti

Myös kylpytynnyrin voi upottaa terassiin, kunhan kamiina on terassin ulkopuolella, paloturvallisella alueella. Jatkoputkisarjalla kamiinaa saa siirrettyä tarvittaessa kauemmas tynnyristä.

Vedellä täytettynä paljun paino saattaa nousta yli 2000 kiloon. Alustan tulee olla – kuten porealtaassakin – tasainen ja kantaa vakaasti tynnyrin täysi paino. Esimerkiksi tasainen ja kestävä sorapeti on riittävä perusta.

”Myös veden poisto pitää ottaa huomioon. Valitse paikka niin, että veden tyhjentäminen ei aiheuta ongelmia. Johda vedet tarvittaessa letkulla sivummalle”, Lehto vinkkaa.

Puisen tynnyrin alustalle on hyvä asettaa juoksut ristiin tynnyrin omien juoksujen kanssa, jotta tynnyrin pohja pysyisi riittävän kuivana eikä alkaisi lahota.

Altaan huolto – mitä se vaatii?

Terassiin upotettu ulkoporeallas on tyylikäs ratkaisu. Jos olet rakentamassa uutta terassia ja upotat altaan terassiin – kokonaan tai osittain – tee ensin tukeva pohja, asenna sen jälkeen allas paikoilleen ja rakenna lopuksi terassi ympärille.

Muistathan, että poreallas vaatii huoltoa. Kun allas halutaan upottaa terassiin, on terassiin tehtävä erilliset huoltoluukut altaan jokaiselle sivulle. Luukut tehdään niin, että altaan sivupaneelit ovat avattavissa ja altaan vieressä mahtuu tarvittaessa työskentelemään. Altaan jokainen suora seinäpaneeli pitää saada esteettömästi auki.

Jos altaaseen tulee tekninen vika ja huoltoasentajan on käytettävä aikaa terassin rakenteiden ja lautojen purkamiseen, työ hidastuu ja korjauskustannukset voivat nousta.

”Mikäli altaassa on jo tehtaassa asennettuna lisävarusteena upotuspanelointi, ei erillisiä huoltoluukkuja tarvitse tehdä. Upotussyvyys voi olla silloin maksimissaan 40 cm altaan pohjasta terassin yläpintaan. Upotuspanelointi on saatavilla kaikkiin isomman kokoluokan altaisiin”, Outi Lehto kertoo.

Olemassa olevan terassin yhteyteen asennettava poreallas tai kylpytynnyri on helpointa integroida terassiin jatkamalla terassia ulkoaltaan ympärille. Jos terassia ei pysty laajentamaan, vanhasta terassista voi sahata pois altaan upottamisen vaatiman aukon.

Terassi-istutukset, spotit, hiekkalaatikko – mitä kaikkea voit upottaa terassiin?

istutuslaatikko-krauta

Terassiin voi upottaa kätevästi muutakin kuin ulkoaltaan. Omiin tarpeisiisi sopivalla ja toiveet täyttävällä terassilla viihdyt paremmin ja haluat viettää perheesi ja ystäviesi kanssa enemmän aikaa.

Hyvin suunniteltu ulkovalaistus on tärkeä tunnelman luoja. Tyylikäs valaistus tekee terassista turvallisemman ja käytännöllisemmän, kun istut iltaa tai tahdot pulahtaa pimeällä altaaseen.

Voit esimerkiksi upottaa puolikiinteästi tai kiinteästi asennettavia terassispotteja terassin laudoitukseen, kaiteisiin ja portaisiin. Mainio vaihtoehto ovat upotettavat ledit, jotka ovat turvallisia käyttää vähäisemmän lämmön takia. Varmista aina, mitkä työt voit tehdä itse ja mitkä pitää jättää sähköurakoitsijan tehtäväksi.

Katso lisää vinkkejä ulkovalaisimien valintaan ja rakenna toimiva terassin valaistus.

Terassikukat sopivat puisiin istutuslaatikoihin. Niillä tuot kesän kukkaloiston tai yrttitarhan kesähuoneeseesi. Voit rakentaa kiinteän istutuslaatikon kehystämään terassia tai upottaa laatikoita osaksi terassin kantta.

Jos nikkaroit laatikon itse, se kannattaa tehdä samasta materiaalista mistä terassisi on tehty. Jos käytät viljelylaatikkoon kyllästettyä kestopuuta, laita mullan ja pohjan väliin suojamuovi, jottei kemikaaleista liukene mitään syötäviin kasveihin.

hiekkalaatikko-krauta

Hiekkalaatikko on monen lapsiperheen kestosuosikki. Kun upotat puisen hiekkalaatikon terassin nurkkaan, pienet lapset voivat leikkiä vieressä samalla, kun muu perhe rentoutuu terassilla. K-Raudassa on monen kokoisia hiekkalaatikoita. Suojapressulla tai kannella varustettu hiekkalaatikko pitää hiekan laatikossa ja roskat ulkona, ja iltaisin pihalelut voi nakata laatikkoon ja piilottaa kannen alle.

K-Raudasta näyttävät ulkoporealtaat ja paljut: 

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin: Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-uusi-artikkeli

Tilaa uutiskirje