K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Terassin rakentamisen hinta – Ota nämä kaikki huomioon, kun budjetoit

Päivitetty 24.04.2023

Kansilaudoituksen materiaali sekä työ ovat suurimmat menoerät terassin rakentamisessa. Jos teet terassin itse, saat lohkaistua kustannuksista pois ison siivun. Listasimme asiat, jotka on hyvä muistaa, kun suunnittelet uutta terassia ja mietit sen kustannusarviota.

Terassin hinta muodostuu monesta tekijästä: Minkä kokoisesta terassista haaveilet, entä minkä muotoisesta? Millaiseen paikkaan haluat uuden terassisi rakentaa ja millaisia pohjatöitä työn aloittaminen vaatii? Rakennatko terassin edullisesta kestopuusta vai helppohoitoisesta mutta kalliimmasta komposiitista? Haluatko terassillesi suojaa pisaroilta tai katseilta?

”Me K-Raudassa olemme rakentaneet avuksesi Terassilaskurin, joka ottaa huomioon kaiken ruuveja myöten ja tarjoaa suuntaa antavan arvion lopullisista kustannuksista. Kannattaa tutustua siihen”, puutavarasta vastaava tuotepäällikkö Jari Tyynismaa K-Raudasta neuvoo.

Rakennatko itse vai teetätkö ammattilaisella?

terassin-rakentamisen-hinta-krauta-rakentaminen-kaynnissa

Ammattilaiselta ostetun työn osuus erilaisissa rakennushankkeissa on yllättävän suuri. Siksi tekijät kannattaa valita huolellisesti. Pyydä tarjouksia usealta urakoitsijalta. Selvitä taustat, kysele referenssejä ja kuuntele suosituksia. Yksilöi tarjouspyynnössä työn sisältö, materiaalit sekä toivomasi aikataulu. Tämä helpottaa tarjousten vertailua. Muista myös kotitalousvähennys, katso lisää.

Jos rakennat itse, säästät sievoisen summan, mutta joudut budjetoimaan projektiin enemmän aikaa. Laske kustannuksiin mukaan työkalut, joita joudut hankkimaan projektia varten. Yksinkertaisen terassin tekemiseen tarvitset ainakin sahan, vasaran, akkuporakoneen, vatupassin tai linjalaserin sekä mitan.

Perinteinen terassi kestopuusta, näyttävä helppohoitoinen komposiitista

Kansilaudoituksen materiaali vaikuttaa kaikkein eniten terassin kokonaishintaan. Eri materiaalien hinta kiinnikkeineen voi vaihdella 20 eurosta jopa 100 euroon neliöltä. Vaikutus lopulliseen hintalappuun on siis melkoinen.

Perinteinen terassi syntyy kestopuusta

terassilauta-kestopuu-uritettu-krauta

Se on edullinen ja kestävä materiaali, jonka suosio ei juuri heilu. Kestopuuterassin neliöhinta lähtee 20 eurosta. Leveä lauta on hieman kalliimpaa.

”Arviolta 80–85 prosenttia myymästämme terassilaudasta on kestopuuta – eikä ihme, sillä kestopuu on edullinen ja sen käyttöikä terassissa on jopa 20–25 vuotta”, Jari Tyynismaa kertoo.

Kestopuuta saa sekä ruskean- että vihreänsävyisenä. Vihreä väri tulee kuparista, jota käytetään tehoaineena parantamaan lahonkestävyyttä. Ruskea väri saadaan aikaan lisäämällä ruskeaa väripigmenttiä kyllästysaineeseen. Ruskea kestopuu on hieman vihreää hintavampaa.

Kaikki K-Raudan PROF-kestopuulaudat ovat kotimaassa valmistettua, PEFC-sertifioitua puuta. Lautoja on saatavilla vaihtelevasti 3–6 metrin mittaisina tai määrämittaisena useissa pituuksissa. Tarkista lähimmän K-Rautasi varastotilanne K-Raudan verkkokaupasta tai myyjältäsi. Kun valitset laudan pituuden fiksusti, vähennät hävikkiä.

Kun kestopuu on kuivunut, se kannattaa suojata puuöljyllä. Keväällä asennettu lauta voidaan pintakäsitellä aikaisintaan syksyllä. Käsittele myös katkaisupinnat.

Täydennä kaiteella

aitaelementti-goodiy-lilja-502368043-krauta

Uudella Goodiy Lilja puuaitaelementillä luot terassikaiteen edullisesti. Painekyllästetty, elementtikoko 80 × 180 cm. Saatavissa myös käyntiportti Goodiy Lilja 100x80 cm.

Perinteisen ja edullisen terassin tuotteet: 

Näyttävän puuterassin materiaaliksi

terassilauta-cello-kestopuu-harmaa-krauta

sopii esimerkiksi vähän peruslautaa leveämpi Cello Kestopuu -terassilauta tai harmaa Cello-mäntylauta, joka on kuumaöljykäsitelty. Myös lämpökäsitelty mänty tai saarni saattaa päätyä ostoslistallesi, jos haaveilet näyttävästä terassista. Lämpökäsittely parantaa puun lahonkestävyyttä ja vähentää kosteuselämistä. Lämpökäsittely on myös ympäristöystävällinen menetelmä, sillä käsittely tehdään täysin ilman kemikaaleja. Näiden materiaalien neliöhinnat vaihtelevat 30 eurosta 50 euroon. Saarni on arvokkain, yli 100 euroa neliöltä.

Kun käytät tavanomaista paksumpaa terassilautaa, koolausväliä on mahdollista pidentää. Näin säästät aikaa ja rahaa terassirungon rakentamisessa. Muista, että paksu lauta kaipaa kaverikseen tavanomaista pidemmän terassiruuvin.

Pientä extraa

koysikaide-k-rauta

PROF-kaideköysi 35 mm × 10 m, myös muita pituuksia. Soveltuu sisä- ja ulkokäyttöön. Polypropeenia, ei kutistu eikä homehdu. Päät sulatettu, värit: naturel ja musta.

Näyttävän ja keskihintaisen terassin tuotteet:  

Helppohoitoinen terassi rakennetaan komposiitista

terassilauta-upm-profi-deck-kivenharmaa-krauta

UPM ProFi -komposiittiterassilaudat ovat osoittautuneet erinomaisiksi Suomen olosuhteissa. Sen naarmun, iskun, kulutuksen ja värinkesto ovat erinomaiset. Tahrat ja lika on helppo poistaa.

Niissä kierrätysmateriaalin osuus on tuotteesta riippuen 55–97 prosenttia. Edullisimmat komposiitit maksavat noin 50 euroa neliöltä, kalleimmat noin 80 euroa. Näihin pitää laskea päälle kiinnikkeiden hinta eli noin 10 euroa/neliö.

UPM Profi komposiittilaudoilla on 10–25 vuoden takuu. ProFi-tuotteiden raakaaineesta 55–97 prosenttia on muovi- ja paperijätettä.

Laudat kiinnitetään terassirunkoon piilokiinnikkeillä, joten lopputulos on yhtenäinen ja tyylikäs. Viimeistele komposiittiterassi halutessasi lisätarvikkeilla, kuten peite listoilla, päätypaloilla ja porras laudoilla. Terassin huolloksi riittää roskien poistaminen ja pesu.

Lue lisää komposiitin ja kestopuun ominaisuuksista täältä.

Täydennä kaiteella

terassin-kaide-malleja-k-rauta-lasikaide

Hortuslasiaitapaneelilla luot luksustunnelmaa ja säilytät esteettömän näkymän luontoon. 6 millin karkaistua savunväristä lasia. Elementtikoko 100 × 80 cm, myös muita kokoja, 502152456.

Helppohoitoisen terassin tuotteet: 

Ota huomioon myös huoltotarve

mokin-huoltokirja-terassin-oljyaminen-alkamassa-krauta

Terassi vaatii huoltamista, jotta se pysyy kauniina vuodesta toiseen. Riippuu paljolti materiaalista sekä terassin sijainnista, miten usein öljypensselit on kaivettava esiin. Jatkuva suora auringonpaiste tihentää huoltovälejä. Kovin suuri kuluerä ei vuosittainenkaan pintakäsittely ole, kyse on enemmänkin ajasta ja vaivasta. Perinteiselle puuterassille suositellaan öljyämistä noin kerran vuodessa, kun taas valmiiksi öljytylle harmaalle Cello-terassilaudalle riittävät selvästi harvemmat uusintakäsittelyt.

Katso ohjeet ja tuotteet terassin sekä kalusteiden öljyämiseen!

Laske runkopuut mukaan

Jotta terassista tulee kestävä, runko on rakennettava riittävän jämerästä materiaalista. Voit käyttää esimerkiksi 48 x 148 mm:n painekyllästettyä puuta. Kestopuu sopii rungoksi, oli kansilaudoitus mitä materiaalia tahansa.

Muista myös kiinnikkeet

Kiinnikkeiden osuus kokonaisbudjetista ei ole suurensuuri, mutta nekin kannattaa ottaa kustannusarviossa huomioon. Ruostumattomasta teräksestä valmistetut ruuvit ja kuumasinkityt naulat ovat edullisia mutta esimerkiksi komposiittien piilokiinnikkeet nostavat terassin neliöhintaa jo miltei kymmenellä eurolla. Laske myös kulmarautojen ja muiden metalliosien hinnat mukaan.

Terassin perustus – laatalla vai kierrepaaluilla?

Perustustapoja on useita, ja niissä on laaja hintahaitari. Routimattomassa maassa voit käyttää pilariharkkoja ja niiden alla edullisia betonilaattoja. Routivaan maahan on hyvä käyttää pilariperustusta tai kierrepaaluja. K-Raudan Terassilaskurin avulla lasket tarvittavien perustustarvikkeiden määrän. Saat opastusta myös paikallisesta K-Raudasta.

Entä terassin kaiteet ja portaat?

terassin-kaide-krauta-artikkelikuva

Turvallisuussyistä yli 50 cm:n korkeudella maanpinnasta olevalle terassille pitää tehdä kaiteet. On makuasia, mitä materiaalia kaiteet ovat, ja hinta vaihtelee suurestikin eri vaihtoehtojen välillä. Kaideratkaisun on hyvä noudatella talon tyyliä. Katso ideoita kaidemalleihin ja -materiaaleihin täältä. sekä ohjeet terassin kaiteen rakentamiseen ja sokkeliristikoiden tekoon.

Samoin huomioi mahdolliset portaat kustannuslaskennassa. Ne voit rakentaa kokonaan itse tai käyttää apuna K-Raudasta saatavia valmiita reisipuita.

Terassin suojaksi valokate tai markiisi

kennolevy polykarbonaatti terassin katos

Jos haluat terassillesi suojaa katseilta, tuulelta tai sateelta, erilaisia vaihtoehtoja löydät täältä Näin rakennat suojaisan terassin. Suosituin katemateriaali on valokate, joka on kevyt mutta kestävä. Valokate pidentää terassin käyttöaikaa aikaisesta keväästä pitkälle syksyyn. Valokatteet myydään helposti käsiteltävinä levyinä, ja hinnat vaihtelevat muun muassa materiaalin paksuudesta riippuen. Saat edullisimmillaan kirkkaan valokatteen neljä metriä leveälle terassille vajaalla 350 eurolla, kennolevy on hintavampi valinta. K-Raudan valikoimissa on myös hyvän suojan antavia terassimarkiiseja, joiden hinnat ovat paristasadasta eurosta ylöspäin.

Suunnittele myös terassin valaistus

terassin-valaistus-koristevaloilla-k-rauta-ak1

Terassin kiinteä valaistus on syytä miettiä jo suunnitteluvaiheessa, sillä ammattilaisen on helpointa tehdä sähkövedot jo ennen kansilautojen kiinnittämistä. Ulkokäyttöön tarkoitetut pylväs- tai seinävalaisimet sopivat mainiosti valonlähteeksi terassille. Laipalliset pylväsvalaisimet voi kiinnittää suoraan terassiin. Niiden, kuten seinävalaisintenkin, asennukseen tarvitaan sähköurakoitsija, jonka kulut kannattaa huomioida budjetointivaiheessa.

Jos haluat kevyemmän valaistusratkaisun, johon ei tarvita sähkömiehen käyntiä, valitse esimerkiksi ulkokäyttöön sopivat led-nauhat. Kahden metrin led-nauhoja on saatavilla jo muutamalla kympillä, 25 metrin led-nauha maksaa 130–150 euroa.

”Led-nauhoista on tullut kotiterasseilla hyvin suosittuja, ja ne on helppo asentaa itse: tarvitaan vain pistorasia. Led-nauhat voi upottaa rakenteisiin tai vetää pintaa pitkin, ja ne sopivat niin suoraan kuin epäsuoraan valaisuun”, valaistuksesta vastaava tuotepäällikkö Jukka Honkanen K-Raudasta kertoo.

Toinen helppo ratkaisu ovat ulkokäyttöön tarkoitetut pöytä- ja lattiavalaisimet. K-Raudassa on myynnissä myös ulkokäyttöön soveltuvia riippuvalaisimia, jotka ovat näyttäviä sisustuselementtejä esimerkiksi terassipöydän yllä. Niissä on pitkä johto, joka helpottaa sijoittamista. Näiden valaisimien kustannus liikkuu 150–200 eurossa.

Upotettavia terassivalosarjoja on saatavilla maallikkoversioina eli itse asennettavina, ja niiden kustannus jää alimmillaan alle 50 euron. Tunnelmaa saat aikaan myös muutaman kympin maksavilla maapiikkivalaisimilla, jotka voi suunnata esimerkiksi johonkin terassin yksityiskohtaan tai terassin viereisiin kasveihin.

Terassille kannattaa hankkia ulkopistorasiapylväs, jossa on useampi pistorasia. Näin työkoneille tai ulkovalosarjoille on helposti sähköä saatavilla. Pylvään voi kiinnittää suoraan terassiin. Asennuksen tekee sähkömies. Pistorasiapylväs maksaa noin 80 euroa.

Lisäideoita terassin valaistukseen ja tietoa niiden kustannuksista saat täältä.

Tutustu terassivalaisimien valikoimaan!

Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-kuva-k-rauta-artikkeli

Jos haluat saada parhaat tarjoukset sekä ideat ja ohjeet suoraan sähköpostiin, käy tilaamassa K-Raudan uutiskirje.

Tilaa uutiskirje