K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Terassin perustustyöt – Näin rakennat pitkäikäisen terassin

Maaperä määrää, miten terassin perustus kannattaa tehdä. Katso asiantuntijan ohjeet ja rakenna terassin perustus kunnolla.

TOP 3 kysymystä: Terassin perustus ja perustustyöt

terassin-perustus-k-rauta-artikkeli

1. Millaisia vaihtoehtoja terassin perustamiseen on olemassa?

Niitä ovat harkkoperustus, valettu pilariperustus ja ruuvipaalu.

Yksinkertaisin on harkkoperustus. Aseta routimattoman ja tasatun maan päälle betoninen pihalaatta ja sen päälle pilariharkko. Vahvista rakenne täyttämällä harkon ontto keskiosa valmisbetonimassalla ja harjateräksen pätkällä.

Jos maa on routivaa, käytä pilariperustusta tai kierrepaaluja. Kaiva pilariperustukselle routarajan alapuolelle ulottuvat kuopat, tasoita ne ja tiivistä murskeella. Aseta kuoppaan pystyyn betoni- tai kierresaumaputki ja täytä sen ympärys soralla. Täytä putken sisäosa betoniteräksellä ja betonimassalla. Asenna kosteaan betonivaluun esimerkiksi pilarikenkä puurungon kiinnitystä varten.

Kierrä kierrepaalun pää maahan routarajan alapuolelle. Paalut soveltuvat parhaiten pehmeään savi- tai hiekkamaahan.

2. Terassin perustus ja maan poistaminen: Pitääkö maata aina poistaa terassiperustuksen alta?

Terassin perustus tulee aina tehdä kantavalle ja routimattomalle maaperälle. Ruuvipaaluja käytettäessä paalu voidaan upottaa kiertämällä routarajan alapuolelle. Silloin routivaakaan maata ei tarvitsepoistaa lainkaan. Pilariperustusta käytettäessäsi poista vähintäänkin pintamaa pilareiden alta.

Jos pintamaan alla on routimatonta soraa, ei kaivuutöitä tarvitse jatkaa syvemmälle. Riittää, että tasoitat maanpinnan esimerkiksi hiekalla. Sen sijaan routivat siltti, moreeni ja savikerrokset tulee poistaa pilarien alta vähintään 50 cm syvyyteen, mieluiten routarajan alapuolelle. Korvaa poistettu maa-aines soralla ja tiivistä.

3. Kannattaako maanvarainen terassi kiinnittää talon seinään?

Tämä on pitkälti makuasia. Kun kiinnität terassirungon taloon, asennus voi hieman helpottua. Seinäkiinnityksen avulla rungon saa sujuvammin vaateriin, eikä seinän vieressä tarvitse käyttää perustuksia. Runko ei myöskään pääse asennuksen aikana liikkumaan.

Jos kiinnität terassin talon rakenteisiin, muista aina varmistaa, ettei maa roudi terassin alla. Jos routa pääsee vääntämään terassin runkoa, myös talon sokkeli tai ulkoseinärakenne saattaa vaurioitua.

Varmistat perustusten suoruuden pitkän laudan ja vatupassin avulla. Pilareiden etäisyyden toisiinsa määrää käytettävän runkopuun vahvuus. Jos käytät runkopuuna 48 × 148 mm:n painekyllästettyä puuta, sopiva perustusten jänneväli on noin 2 metriä. Terassin tukevuuteen vaikuttavat myös koolauspuiden jänneväli sekä kansilaudan vahvuus. Terassilautojen valikoimaan pääset tutustumaan tästä.

Terassin perustus ja terassin perustustyö

Terassin perustus rakennetaan maapohjasta riippuen, joko laattojen, harkkojen tai betonin päälle. Mikäli maa routii ja elää, tulee terassin perustus rakentaa niin kestäväksi etteivät sääolosuhteet tai liikuta terassia.

terassin-perustustyot-k-rauta-artikkeli

Terassin perustus: Näin teet terassin perustustyöt oikein

Terassin perustus ja perustustyöt aloitetaan asettamalla betoniset pihalaatat terassin kulmiin. Vatupassin ja pitkän laudan avulla varmistat, että kaikki laatat ovat samalla korkeudella. Pihalaattojen päälle asennetaan pilariharkot, joiden ontto keskiosa täytetään valmisbetonimassalla. Massaan upotetaan neljä harjateräspätkää.

Pilariperustuksien jänneväli saa olla enintään kolme metriä ja se määräytyy runkotavaran vahvuuden/leveyden mukaan. Terassin portaiden tueksi kannattaa laittaa omat pilarit. Maahan kierrettävät ruuvipaalut ovat oivallinen perusmenetelmä, joka sopii erityisesti saviseen maapohjaan. Kaikista vaihtoehdoista saat lisätietoa oman K-Rautasi asiantuntijalta.

Ensimmäisenä pilariharkkojen päälle asetetaan ulkokehän lankut, jotka kiinnitetään toisiinsa naulaamalla. Pilarin ja lankun väliin on hyvä laittaa eristeeksi huopakaistale. Tämän jälkeen rungon välipalkkien paikat merkitään ja ulkokehän päätylankkuihin ruuvataan palkkikengät, joihin välipalkit kiinnitetään. Seuraavaksi paikoilleen kiinnitetään kaiteiden pystytolpat kulmaraudoilla.

Tee mittaustarkastuksia usein ja huolehdi pohjan tasaisuudesta täsmällisesti. Hyvä terassi hengittää, joten perustukset kannattaa jättää ilmaviksi. Jos terassille tulee palju tai massiivisempi kesäkeittiö, muista huomioida ne perustustöitä tehdessä.

Näin teet terassin perustukset ja rungon

Näin teet terassin perustukset ja rungon

Tutustu valikoimaan: Pilari- ja palkkikengät

Kestopuu suomalaisiin sääolosuhteisiin

Terassin puumateriaaliksi voi valita kestopuun, joka on suunniteltu suomalaisiin sääolosuhteisiin: se kestää kosteutta ja lämpötilavaihteluja erinomaisesti. Kaikki kyllästetyn puun kanssa käytetyt ruuvit ja kiinnikkeet tulee olla sään- ja haponkestävää ruostumatonta terästä. Terassi kannattaa käsitellä 1-2 vuoden välein öljyllä tai kuullotteella. Käsittely suojaa puun pintaa UV-säteilyltä ja vähentää puupinnan halkeilua. Katso lisää asiaa terassimateriaalien valinnasta.

Tutustu terassilautoihin!

K-Raudan asiantuntijat auttavat mielellään uuden terassin kanssa. Varaa__ ilmainen palveluaika lähimpään K-Rautaan__.

Terassilaskuri helpottaa suunnittelua

harmaa-terassi-kalustettuna-k-rauta

K-Raudan terassilaskurilla voit helposti suunnitella ja arvioida erilaisten terassivaihtoehtojen materiaalit, määrän ja hinnat. Voit tallentaa suunnitelmasi ja palata siihen myöhemmin.

Terassilaskuriin tästä!

Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-kuva-k-rauta-artikkeli

Jos haluat saada parhaat tarjoukset sekä ideat ja ohjeet suoraan sähköpostiin, käy tilaamassa K-Raudan uutiskirje.

Tilaa uutiskirje