K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Terassin perustustyöt – Näin rakennat pitkäikäisen terassin

Terassin pohjatöiden jälkeen on käytävä perustuksien kimppuun. K-Raudasta löydät siihen tarvittavat materiaalit ja työkalut. Lisäksi kuulet parhaat niksit kestävään lopputulokseen.

Terassin perustus rakennetaan maapohjasta riippuen, joko laattojen, harkkojen tai betonin päälle. Mikäli maa routii ja elää, tulee perustukset rakentaa niin kestäväksi etteivät sääolosuhteet tai liikuta terassia.

terassin-perustustyot-k-rauta-artikkeli

Terassin perustus: Näin teet terassin perustustyöt oikein

Terassin perustustyöt aloitetaan asettamalla betoniset pihalaatat terassin kulmiin. Vatupassin ja pitkän laudan avulla varmistat, että kaikki laatat ovat samalla korkeudella. Pihalaattojen päälle asennetaan pilariharkot, joiden ontto keskiosa täytetään valmisbetonimassalla. Massaan upotetaan neljä harjateräspätkää.

Pilariperustuksien jänneväli saa olla enintään kolme metriä ja se määräytyy runkotavaran vahvuuden/leveyden mukaan. Terassin portaiden tueksi kannattaa laittaa omat pilarit. Maahan kierrettävät ruuvipaalut ovat oivallinen perusmenetelmä, joka sopii erityisesti saviseen maapohjaan. Kaikista vaihtoehdoista saat lisätietoa oman K-Rautasi asiantuntijalta.

Ensimmäisenä pilariharkkojen päälle asetetaan ulkokehän lankut, jotka kiinnitetään toisiinsa naulaamalla. Pilarin ja lankun väliin on hyvä laittaa eristeeksi huopakaistale. Tämän jälkeen rungon välipalkkien paikat merkitään ja ulkokehän päätylankkuihin ruuvataan palkkikengät, joihin välipalkit kiinnitetään. Seuraavaksi paikoilleen kiinnitetään kaiteiden pystytolpat kulmaraudoilla.

Tee mittaustarkastuksia usein ja huolehdi pohjan tasaisuudesta täsmällisesti. Hyvä terassi hengittää, joten perustukset kannattaa jättää ilmaviksi. Jos terassille tulee palju tai massiivisempi kesäkeittiö, muista huomioida ne perustustöitä tehdessä.

Näin teet terassin perustukset ja rungon

Tutustu valikoimaan: Pilari- ja palkkikengät

Kestopuu suomalaisiin sääolosuhteisiin

Terassin puumateriaaliksi voi valita kestopuun, joka on suunniteltu suomalaisiin sääolosuhteisiin: se kestää kosteutta ja lämpötilavaihteluja erinomaisesti. Kaikki kyllästetyn puun kanssa käytetyt ruuvit ja kiinnikkeet tulee olla sään- ja haponkestävää ruostumatonta terästä. Terassi kannattaa käsitellä 1-2 vuoden välein öljyllä tai kuullotteella. Käsittely suojaa puun pintaa UV-säteilyltä ja vähentää puupinnan halkeilua. Katso lisää asiaa terassimateriaalien valinnasta.

Tutustu terassilautoihin!

K-Raudan asiantuntijat auttavat mielellään uuden terassin kanssa. Varaa ilmainen palveluaika lähimpään K-Rautaan.