K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Terassin rakentaminen – katso perusohje

Terassin rakentaminen onnistuu huolellisesti tehtyjen perustusten päälle. Tätä perusohjetta soveltamalla voit tehdä juuri sinun perheellesi sopivan ulko-olohuoneen. Katso vaihekohtaiset ohjeet ja tarvittavat työkalut.

Ensimmäinen asia terassin rakentamisessa on perustus. Sen määrää maaperä. Jos maa on routimaton, yksinkertainen pilariperustus on helpoin ja vaivattomin ratkaisu. Routivasta maasta kielivät esimerkiksi pihatiehen keväällä ilmestyvät routakuopat. Jos maa routii, kysy neuvoa parhaasta perustusvaihtoehdosta ammattilaiselta.

Käytä rungossa vain ruostumattomasta tai haponkestävästä teräksestä valmistettuja ruuveja ja kiinnikkeitä. Varmista, että yhdessä käytetyt kiinnikkeet ovat samaa materiaalia. Asenna myös kansilaudat ruostumattomilla ruuveilla.

Kansilaudoissa on useita eri pituuksia, ja hyvällä suunnittelulla voi säästää suuriakin summia, kun hukkamäärät jäävät pieniksi. Mitoita vaikka maahan aseteltujen lautojen avulla että terassista tulee kerralla sopivan kokoinen. Mieti portaiden ja kulkuteiden suunnat etukäteen.

Saat terassiin näyttävyyttä leveällä kansilaudalla. Mitä leveämpi lauta, sitä vähemmän kuluu ruuveja.

Varmista, että terassin alusta tuulettuu tehokkaasti eikä sinne muodostu kasvillisuutta. Jos teet terassin nurmikon päälle, kuori pintamaa pois, laita alle suodatinkangas ja päälle sepelikerros.

Teetä sähkötyöt ennen kansilautojen asentamista. Jos terassille tulee valaisimia tai sähköpisteitä, pyydä sähköalan ammattilaista asentamaan sähkövedot runkoon ja kiinnitä kansilaudat vasta sen jälkeen.

Terassin rakentaminen: perustus

1. Terassin rakentaminen alkaa perustuksista. Jos maa on routimaton, perustusten teko on helppoa. Laita betonilaatat nurkkapilareiden alle ja säädä ne samaan korkoon laudan ja vatupassin avulla. Halutessasi voit kiinnittää runkopuun talon perusmuuriin, jolloin pilareita ei tarvitse seinän viereen. Laita laatta myös portaiden toiselle sivulle tulevalle pilarille.

terassin-rakentaminen-k-rauta-ohjeet-A

2. Nosta pilariharkot laattojen päälle. Pilariharkon voi myös lyhentää, jos jako ei mene tasan haluamasi korkeuteen.

 • Varmista ristimittauksella, että pilarit ovat oikeilla paikoillaan ja terassista tulee suorakulmio. Täytä pilarit betonimassalla. Työnnä märkään betoniin muutama sopivaksi katkaistu 6-8 mm harjaterästanko. Anna betonin kuivua kunnolla ennen kuin jatkat työtä.

Terassin rakentaminen: runko

 • Kiinnitä rungon ulkokehikon palkit toisiinsa. Tarkasta ristimitta huolellisesti. Valitse runkoon tukevaa tavaraa, esimerkiksi 48 x 148 mm painekyllästettyä puuta, jolla saat jänneväliksi noin 2 metriä. Työ helpottuu, jos käytät kehikkoon ja koolauspuihin samaa puuta.

terassin-rakentaminen-k-rauta-ohjeet-A

 • Mittaa koolauspuujako ja kiinnitä palkkikengät. 600 mm jako on yleinen valinta 28 mm laudalle. Käytä rungossa ruostumattomasta tai haponkestävästä teräksestä valmistettuja ruuveja ja kiinnikkeitä.

 • Laita koolauspuut paikoilleen ja kiinnitä ne palkkikengän molemmilta puolilta neljällä ruuvilla.

 • Nosta nurkkatolpat paikoilleen, säädä runkoelementin korkeus ja ruuvaa runko tolppaan tukevilla kulmaraudoilla. Muista portaiden toisen reunan pilarin päälle tuleva tolppa. Laita pilarin ja puuosien väliin bitumihuopakaistale. Käytä näkyviin jäävissä osissa höylättyä puuta.

Terassin rakentaminen: terassin kansi

 • Tarkista ristimitta ja säädä kehikkoa tarpeen mukaan. Aloita kansilautojen asennus etureunasta. Saat siistiä jälkeä ja työ etenee nopeammin, jos lauta on koko terassin pituinen. Tee kansilautaan lovet tolppien kohdalle. Jätä lautojen väliin esimerkiksi timpurinkynän levyinen rako. Jos lauta on märkää, käytä pienempää rakoa, koska puu kutistuu kuivuessaan.

Terassin rakentaminen: terassin portaat

 • Käytä portaisiin samaa 48 x 148 mm painekyllästettyä puuta kuin runkoon tai käytä valmista porraslankkua. Sahaa portaiden sivuille tulevat reisilankut sopiviksi ja kiinnitä ne sisäpuolelta toisiinsa hukkapätkillä. Tee kolme samanlaista runkoelementtiä. Laita kolmas elementti portaiden keskikohtaan.

terassin-rakentaminen-k-rauta-ohjeet-A

 • Laita portaiden rungon alle betoniset pihalaatat. Työnnä bitumihuopakaistale laatan ja puun väliin. Ruuvaa portaat tolppiin ja terassin kehikkoon. Käytä kansilautaa askelmiksi ja otsalaudoiksi.

Terassin rakentaminen: terassin kaide

 • Voit koota aitaelementit terassilla ja nostaa ne kerralla paikoilleen. Kaide-elementti tarvitsee päätypalat, kaksi ylä- ja alajuoksua sekä pystyrimat, jotka tulevat ylä- ja alajuoksujen väliin. Kiinnitä elementti päätypaloista ruuveilla tolppiin. Viimeistele kaide päällyslaudalla.

Terassin rakentamisen tarvikkeet

Terassin rakentamisen työvälineet

Terassin rakentamisen tärkeimmät huomiot

 • Aikataulu ja budjetti
 • Tarkista rakennusluvat kuntoon kuntasi rakennusvalvonnasta
 • Ilmansuunta: mistä suunnasta aurinko paistaa terassille, onko tuulensuojaa tarpeeksi?
 • Maasto: millaiset perustukset terassille tarvitaan?
 • Mistä terassille kuljetaan?
 • Miten iso terassi käytettävissä olevaan tilaan mahtuu?
 • Terassin muoto: minkä mallinen terassi käytössä olevaan tilaan ja maastoon soveltuu?
 • Terassin materiaalit: mistä materiaalista terassi valmistetaan?
 • Lautojen leveys
 • Lautojen suunta

terassin-rakentaminen-k-rauta-rakennuslupa-A

Terassin rakentaminen ja rakennuslupa

Rakennusluvan tarve on selvitettävä ennen terassin rakentamista. Rakentamisen määräyksiä on kuitenkin noudatettava aina, oli sitten kyseessä lupaa edellyttävä hanke tai ei.

Terassin rakenteissa on huomioitava erityisesti liikkumisen turvallisuus. Terassin reunalle on rakennettava avokaide, mikäli putoamiskorkeus on 50-70 cm. Kaiteen korkeus on oltava 1 metri ja kaide on varustettava suojaosalla, mikäli putoamiskorkeus on yli 70 cm. Suojaosan tarkoitus on estää leikkivien pikkulasten putoaminen kaiteen käsijohteen alapuolelta.

Terassirakenteiden käyttö edellyttää usein myös portaiden rakentamista. Portaita perustettaessa tarvitaan kivimurskeen lisäksi maakosteaa betonia muodostamaan portaille riittävän tukevan alustan. Kattamattoman ulkoportaan nousu saa olla korkeintaan 13 cm ja etenemän on oltava vähintään 39 cm.

Portaiden kävelymukavuus on yleensä hyvä, kun noudatetaan laskentakaavaa:

2 x nousu + etenemä = 61-65 senttiä

Askelmat kallistetaan hieman eteenpäin, jolloin kulku on miellyttävämpää ja talvella jäätyvä vesi ei tee portaita liukkaiksi. Rakennusmateriaaliksi soveltuu painekyllästetty puutavara. Tähän tarkoitukseen löytyy myös valmiita kiviaskelmia.

Terassin rakentaminen: Näin asennat terassin portaat ja kansilaudat

Terassin rakentaminen: Näin asennat terassin portaat ja kansilaudat

Terassilaskuri helpottaa suunnittelua

harmaa-terassi-kalustettuna-k-rauta

K-Raudan terassilaskurilla voit helposti suunnitella ja arvioida erilaisten terassivaihtoehtojen materiaalit, määrän ja hinnat. Voit tallentaa suunnitelmasi ja palata siihen myöhemmin.

Terassilaskuriin tästä!

Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-kuva-k-rauta-artikkeli

Jos haluat saada parhaat tarjoukset sekä ideat ja ohjeet suoraan sähköpostiin, käy tilaamassa K-Raudan uutiskirje.

Tilaa uutiskirje