K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Terassimateriaalit esittelyssä – valitse tarkoitukseesi sopivin

Päivitetty 13.03.2023

Onko suunnitelmissasi terassin rakentaminen? Tutustu terassimateriaaleihin ja valitse tarpeisiisi parhaiten sopiva vaihtoehto!

Eri terassimateriaalivaihtoehtoja ovat muun muassa kestopuu tai komposiitti. Tutustu terassilaskuriin ja suunnittele & toteuta unelmiesi terassi.

1. Kestopuu

Kestopuu on kestävä vaihtoehto terasseihin Suomen vaihtelevissa sääoloissa. Painekyllästetyn, männystä valmistetun kestopuun lahonkesto on merkittävästi, jopa 3-5 kertaa parempi kuin kyllästämättömän puun. Kestopuuta on saatavana vihreän ja ruskean sävyisenä.

 • Käyttöikä on 3-5 kertaa pidempi kuin kyllästämättömällä puulla.
 • Ekologinen: pitkä käyttöikä vähentää metsävarojen kulutusta
 • Hiilijalanjälki on alhainen puun hiiltä sitovan ominaisuuden ansiosta.
 • Sävytysvärivaihtoehtoja on paljon ja pintakäsittely on helppoa.
 • Raaka-aineena käytetään kotimaista mäntyä, joka tulee sertifioiduista metsistä.
 • Kestopuu voidaan pintakäsitellä vasta, kun se on riittävän kuivaa.

terassimateriaalit-k-rauta-ak1

Kestopuu kestää ulkokäytössä 3-5 kertaa pidempään kyllästämättömään verrattuna. Käyttöikä on kymmeniä vuosia.

Kiinnikesuositukset ja ohjeet

Kestopuun pitkän käyttöiän vuoksi myös kiinnikkeiden tulee olla kestäviä. Ruostumattoman teräksen kestävyys on paras. Kantaviin ja henkilöturvallisuuden kannalta merkittäviin rakenteisiin sopivat ruostumattomasta teräksestä valmistetut kiinnikkeet. Muihin rakenteisiin sopivat ruostumattoman teräksen lisäksi kuumasinkityt kiinnikkeet. Ota huomioon, että kuumasinkittyjen kiinnikkeiden kestoikä voi olla lyhyempi kuin kyllästetyn puun. Yhdessä käytettävien kiinnikkeiden, kulmarautojen yms. tulee olla samaa materiaalia.

Pintakäsittely

Parhaiten kyllästetyn puun pinnoittamiseen sopivat puuöljyt ja muut puoliläpäisevän kalvon muodostavat pintakäsittelyaineet. Puun suojaaminen pintakäsittelemällä vähentää sään aiheuttamaa kulumista ja huoltotarvetta. Pintakäsittelyllä vähennetään UV-säteilystä aiheutuvaa puun harmaantumista, jolloin väri pysyy pidempään haluttuna. Lisäksi pintakäsittely suojaa puun pintaa imemästä vettä ja siten vähentää kosteuselämisestä aiheutuvaa halkeilua.

Kyllästetyn puun vihreä väri saattaa vaikuttaa kuultavan vaaleisiin sävyihin. Peittävällä pintakäsittelyllä saadaan kuitenkin aikaan mikä tahansa sävy. Vesiliukoiset ja liuotinpohjaiset pintakäsittelyaineet toimivat yhtä hyvin. Parhaiten kyllästetyn puun pinnoittamiseen sopivat puoliläpäisevän kalvon muodostavat pintakäsittelyaineet.

Pintakäsittelyn alkaessa kyllästetyn puun pitää olla läpikuiva ja ilman lämpötilan yli 5 °C. Jos painekyllästetty puu on märkää, pintakäsittelyaine ei pysy puun pinnassa.

Esimerkiksi keväällä rakennettaessa puupinta voidaan käsitellä loppukesästä ja vastaavasti syksyllä rakennettaessa pintakäsittely suositellaan suoritettavaksi seuraavana kesänä. Sävytetyn kyllästetyn puun osalta pintakäsittely tulee uusia vuosittain sävytetyllä pinta-käsittelyaineella, jotta väri pysyy haluttuna. Puu imee kosteutta parhaiten lautojen päistä, joten älä unohda niiden käsittelyä.

2. Lämpökäsitelty puu

Lämpöpuu valmistetaan modifioimalla puuta yli 160°C lämpötilassa. Lämpökäsittely parantaa puun lahonkesto-, säänkesto- ja lämmöneristävyysominaisuuksia sekä pienentää puun kosteuselämistä. Korkeassa lämpötilassa pihka poistuu puusta. Valmistusprosessissa käytetään ainoastaan lämpöä ja vesihöyryä.

Terassilautana lämpökäsitelty mänty on selkeästi yleisin, mutta uutena puulajina lämpökäsiteltyä saarnia on myös saatavana.

 • parantunut lahonkesto
 • pienempi kosteuseläminen
 • lämpöpuu on ympäristöystävällinen – kierrätettävissä kuten käsittelemätön puu
 • pihka poistunut
 • puu läpivärjäytynyt
 • heikentynyt rakenteellinen lujuus
 • heikentynyt halkaisulujuus – suositellaan esiporausta
 • Liiman kuivumis- ja puristusaika voi olla noin 4–6-kertainen käsittelemättömään puuhun verrattuna.
 • Työstössä syntyvä pöly on kuivaa ja hienojakoista, suositellaan hengityssuojainten käyttöä.

terassimateriaalit-k-rauta-ak2

Lämpöpuu on valmistettu luonnollisin menetelmin eikä siihen ole lisätty kemikaaleja. Käyttöikä on 15-20 vuotta.

Kiinnikesuositukset ja ohjeet

Ruuvikiinnitys: ruuvikiinnitykseen suositellaan itseporautuvia harvakierteisiä ruuveja tai esiporattuja reikiä halkeamien estämiseksi. Ruuvien tulee olla ruostumattomasta teräksestä valmistettuja.

Naulakiinnitys: naulat kannattaa lyödä vähintään kolmen sentin päähän laudan päästä tai käyttää esiporattuja reikiä. Pieni paineilmanaulain on lämpöpuuterassin rakennuksessa oiva työkalu. Säädä iskuvoima niin etteivät naulat uppoa liian syvälle puuhun.

Pintakäsittelyohje

Lämpöpuun pintakäsittely kannattaa aina, kun sen käyttökohde sijaitsee säärasitukselle alttiissa olosuhteissa. Se auttaa värin säilymisessä ja vähentää halkeilua ja tikkuuntumista. Pintavärin säilyvyyttä voidaan parantaa käsittelemällä laudat UV-suoja-ainetta sisältävällä puuöljyllä, vahalla, puunsuojalla tai kuultomaalilla.

Pintakäsittely tulee tehdä heti asentamisen jälkeen, koska auringon väriä haalistava vaikutus alkaa nopeasti tuotteen altistuttua UV-säteille. Pintakäsittely uusitaan aina tarvittaessa. Puu imee kosteutta parhaiten lautojen päistä, joten älä unohda niiden käsittelyä.

3. Komposiitti

Kivipintaa muistuttava Komposiitti on tyylikkään moderni valinta. UPM ProFi Deck -terassilauta on helppohoitoinen, koska siinä on aukiharjaamaton, suljettu pinta. Nesteroiskeet on helppo puhdistaa eivätkä ne imeydy terassilautoihin. Värivaihtoehtoja on useita. UPM ProFi Deck -terassilaudat eivät sisällä juuri lainkaan ligniiniä joka aiheuttaa harmaantumista auringonvalon vaikutuksesta. UPM ProFi Deck -laudasta valmistettu komposiittiterassi kestää hyvin iskuja kuumassa ja kylmässä ilmastossa. Sen naarmunkestävyys on myös hyvä.

 • tahrankestävyys
 • kestävät värit
 • parempi naarmunkestävyys
 • voidaan asentaa ilman kallistusta
 • erittäin iskunkestävä
 • pitävä pinta sekä märkänä että kuivana
 • pituussuuntainen lämpölaajeneminen
 • Ei voi hioa. Jos naarmuja tulee esimerkiksi huonekalujen raahaamisesta, ne haalistuvat ajan mittaan.

terassimateriaalit-k-rauta-ak3

Komposiittiterassi on helppo asentaa ja hoitaa.

Kiinnikesuositukset ja ohjeet

UPM ProFi -puumuovikomposiittiterassien asentaminen on helppoa, nopeaa ja turvallista. Ennen asennusta lue asennusohjeet kokonaan.

Terassin viimeistelyyn on saatavissa myös peitelistat ja porraslaudat samaa sävyä terassilaudan kanssa. Laudat voi asentaa myös alumiinikiskon avulla ja saumoissa voi käyttää mustaa saumanauhaa tuomassa terassiin tyylikkyyttä ja samalla roskat ei pääse lautojen väliin.

Pintakäsittely

Komposiitti ei tarvitse pintakäsittelyä. Huolla puhdistamalla terassi roskista ja lehdistä, pese lämpimällä vedellä ja pehmeällä harjalla. Perusteellisempaan pesuun voi käyttää painepesuria.

UPM ProFi Piazza

Tyylikäs ja moderni puukuvioinen komposiittilauta, jota on saatavissa seitsemää eri lehtipuun sävyä Piazza on helppohoitoinen, hyvä värin- ja tahrankestävyys. Siinä on kulutusta kestävä suojakuori ja kohokuviointi antaa tuotteelle pitoa.

Kiinnitys piilokiinnikkeellä tai alumiinikiskon avulla. Piazza-terassilautoihin on saatavana samaa sävyä olevat peitelistat.

UPM ProFI Terrace

Edullisempi vaihtoehto komposiittiterasseille. Se on kulutusta kestävä, helppohoitoinen ja iskunkestävä. Lautojen vakiopituus on 3,15 metriä. Asennuksessa on huomioitava koolauksen maksimiväli 35 cm.

Terracea on saatavana tummanharmaana. Terrace terassilaudat kiinnitetään ProFi Deckin kiinnikkeellä ja terassin viimeistelyssä voi käyttää ProFi Deck kivenharmaata peitelistaa ja porraslautaa.

Katso lisää asiaa terasseista!

Kysy mitä vain pihan laitosta puutarhaneuvonnasta.

Tutustu terassimateriaalien valikoimaan.

Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-kuva-k-rauta-artikkeli

Jos haluat saada parhaat tarjoukset sekä ideat ja ohjeet suoraan sähköpostiin, käy tilaamassa K-Raudan uutiskirje.

Tilaa uutiskirje