K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Terassin ja kalusteiden öljyäminen

Päivitetty 07.04.2024

Ennen terassikauden aloittamista on aika tarkistaa terassin ja puisten puutarhakalusteiden kunto ja arvioida öljykäsittelyn tarve. Säännöllinen öljykäsittely varmistaa, että terassilaudat pysyvät priimakunnossa. Poimi vinkit kausihuoltoon.

Pintojen öljyäminen lisää puun elinikää öljyn tarjoaman kosteutuksen ehkäistessä halkeilua. Öljykäsittely edesauttaa myös pinnan kykyä hylkiä likaa. Huollettu terassi on paitsi kestävämpi, myös viihtyisä ja viimeistellyn näköinen.

Ensimmäisen öljyämisen aika on vuosi tai kaksi terassin rakentamisen jälkeen. Tuoreena kestopuu on kosteaa, eikä öljy imeydy siihen. Huolto on helppoa, mutta siihen pitää varata muutama päivä, koska puun pitää antaa kuivua kunnolla pesun ja öljyämisen jälkeen.

Paras aika huoltoon on ennen koivun siitepölykauden alkua tai sen jälkeen, kun lämpötila ei laske yölläkään viiden aseen alapuolelle. Paras lämpötila käsittelyyn on +15-20 c. Aikaisin keväällä puu on liian kosteaa öljyämiseen.

Pikaohje terassin öljyämiselle:

  1. Esityöt: Tarkasta rungon, terassilautojen ja kaiteen kunto. Vaihda huonot osat uusiin. Kierrä ylös nousseet ruuvit takaisin laudan pintaan.
  2. Rapsuta tai hio rasva- ja muut roiskeet pois. Hio varovasti, ettei pintaan jää muita alueia vaaleampia laikkuja. Käytä esimerkiksi sopivaa hiomalevyä.
  3. Pese terassi sen terassipesuaineella. Levitä aine harjalla puun pintaan ja anna sen vaikuttaa hetki. Homepesuaine on hyvä valinta, jos pinnassa näkyy tummia pilkkuja, levää tai sammalta. Siistikin terassi pitää puhdistaa terassipesuaineella, joka myös torjuu puun pintaa nakertavia mikrobeja.
  4. Huuhtele pesuaine painepesurilla tai vesiletkun avulla. Älä käytä painepesurissa liian suurta painetta, jotta laudat eivät tikkuunnu. Jos terassi on jo tikkuuntunut, hio terassi puunsyiden mukaisesti. Tarkista, etteivät ruuvinkannat ole nousseet ylös ja ruuvaa ne tarvittaessa.
  5. Anna terassin puun kuivua täysin ennen käsittelyä. Näin öljy pääsee imeytymään puuhun kunnolla. Väritön puu- tai terassiöljy suojaa kosteudelta, lialta ja vähentää halkeilua. Sävytetty öljy suojaa paremmin auringon UV-säteilyltä eikä puu harmaannu. Kun puu on harmaantunut, sävyn voi vaihtaa alkuperäistä tummemmaksi.
  6. Levitä öljyä puuhun ruiskulla, sienellä tai pensselillä niin paljon kuin puu imee itseensä. Levitä ohut kerros yhdelle tai kahdelle laudalle kerrallaan päästä päähän, näin pintaan ei jää työsaumoja.
  7. Jos terassin pintaan jää öljystä lätäköitä, pyyhi ne pois rätillä. Anna kuivua rauhassa, ja käsittele terassi tarvittaessa toiseen kertaan niin saat kestävämmän lopputuloksen.
  8. Terassi ei heti kestä kovaa kulutusta, joten anna sen kuivua rauhassa päivä tai pari.

Muista sekoittaa sävytetty öljy huolellisesti tasaisen tuloksen saavuttamiseksi. Jos työ jatkuu pitkään, sekoita öljyä välissä uudelleen.

Puuosat kannattaa öljytä pilvisellä tai puolipilvisellä poutasäällä.

Tutki pakkausten varoitusmerkinnät ja suojaa itsesi, sillä moni aine sisältää limakalvoja ja ihoa syövyttäviä aineita. Käytä ihon peittäviä työvaatteita, kunnon käsineitä sekä suojalaseja tai kasvosuojaa.

Katso myös terassi kuntoon -paketti kotiinkuljetuksella!

Terassin öljyäminen

Terassin öljyäminen

Ulkokalusteisen öljyäminen:

Värillisellä öljyllä saadaan puun pintaan syvyyttä. Sävyä valitessa tulee kuitenkin muistaa, että puun alkuperäinen väri vaikuttaa lopputulokseen. Tästä syystä öljyn koesively huomaamattomaan kohtaan kannattaakin tehdä ennen suuremman pinta-alan käsittelyä. Kun öljy on täysin kuivunut, on terassi tai terassikaluste valmis käyttöönotettavaksi. Katso lisää ohjeita terassin huoltoon ja pesuun täältä.

Katso kaikki puu- ja kalusteöljyt

Lisää vinkkejä terassin huoltoon

Katso vinkit

Terassilaskuri helpottaa suunnittelua

harmaa-terassi-kalustettuna-k-rauta

K-Raudan terassilaskurilla voit helposti suunnitella ja arvioida erilaisten terassivaihtoehtojen materiaalit, määrän ja hinnat. Voit tallentaa suunnitelmasi ja palata siihen myöhemmin.

Terassilaskuriin tästä!

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin: Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-uusi-artikkeli

Tilaa uutiskirje