K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Terassin valaistus: Näin valitset ulkovalaisimet terassille

Päivitetty 27.03.2024

Terassin valaistus on tärkeä suunnitella huolella, sillä toimiva terassin valaistus luo tunnelmaa sekä tekee terassista turvallisemman ja käytännöllisemmän. Katso vinkit ulkovalaisimien valintaan ja rakenna toimiva terassin valaistus.

terassin-valaistus-helposti-artikkeli

Pienet ratkaisut, isosti tunnelmaa: Terassin valaistus helposti

Valaise terassi helposti ilman kaapeleiden kaivamista. Parhaiten se onnistuu pistorasiaan asennettavilla ja ladattavilla vaihtoehdoilla, kuten vaikkapa pistorasiaan asennettavalla Led Energie -terassi ja porrasvalosarjalla, missä on neljä 0,4 W:n led-valonlähdettä, hämäräkytkin ja 5 metrin johto pistotulpalla. Jos kaipaat katseenvangitsijoita tunnelmallisen terassivalaistuksen luontiin, valitse USB-ladattava ja tyylikäs Trio Lora -ulkopöytävalaisin tai Trio Lennon -ulkopöytävalaisin. Molemmat ulkopöytävalaisimet sopivat myös sisätiloissa käytettäviksi.

Lue lisää terassin valaistuksesta

terassin-valaistus-k-rauta-artikkeli-fiilis-4

Terassin valaistus onnistuu oikeanlaisella ja oikein sijoitetuilla ulkovalaisimilla. Ulkovalaisimen valintaan ja valaisimen ominaisuuksiin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä ulkovalaisimen muodolla, koolla, värillä ja sijoittelulla vaikutetaan merkittävästi terassin pihapiirin ilmeeseen. Kannattaa harkita, että millaiset terassivalot olisivat parhaimmat juuri omalle pihalle.

Ulkovalaisimen kanssa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti siihen, millä lailla valo tulee ulos ulkovalaisimesta, miten valo häikäisee ja onko valon tulokulma suora vai epäsuora. Epäsuora valaistus on loistava keino valaista myös terassilla, joten jos epäsuora valaistus ei ole vielä tuttu valaistuskeino, kannattaa tutustua ensin kodin epäsuoraan valaistukseen.

Ulkovalaisimen valinta terassille

Kun valitset terassille sopivia ulkovalaisimia, valitse terassivalot aina sijoituspaikan ja tarkoituksen mukaan. Alta löydät erilaisia valaisinvaihtoehtoja sekä vinkit niiden hyödyntämiseen terassin valaistuksessa.

terassin-valaistus-k-rauta-artikkeli-fiilis-1

Puolikiinteä / siirrettävä puutarhavalaisin, terassivalosarjat ja LED-nauhat

Puolikiinteät tai siirrettävät puutarhavalaisimet, terassivalosarjat ja LED-nauhat ovat pääsääntöisesti varustettu pistotulpalla. Ne ovat siis nopeita ja helppoja asentaa itse, mutta tarvitsevat aina pistorasian. Muista siis varmistaa, että pistorasia on saatavilla valaisimen käyttöön.

Puolikiinteästi / kiinteästi asennettava uppovalaisin

Puolikiinteästi tai kiinteästi asennettavat uppovalaisimet ovat nopeita sekä helppoja asentaa itse ja ne sopivat erinomaisesti terasseille, minne ei sada lunta. Hyvä vaihtoehto on upotettavat LEDit, jotka ovat turvallisia käyttää vähäisemmän lämmön takia. Uppovalaisimet ovat pääsääntöisesti varustettu pistotulpalla, joten varmista pistorasian saatavuus.

Kiinteästi asennettava ulkopylväsvalaisin

Puuterassilla kiinteästi asennettava ulkopylväsvalaisin kiinnitetään suoraan terassin puupintaan ruuveilla, jos ulkopylväsvalaisimessa on laippakiinnityksen mahdollisuus. Kiinteästi asennettavan ulkopylväsvalaisimen asennukseen tarvitaan kiinteä sähköasennusjohto.

Kiinteästi asennettava ulkoseinävalaisin

Kiinteästi asennettava ulkoseinävalaisin valaisee kätevästi terassin ja luo terassille kauniin ja tasapainoisen valaistuksen. Kiinteästi asennettavan ulkoseinävalaisimen asennukseen tarvitaan aina kiinteä sähköasennusjohto.

Kiinteästi asennettava ulkopistorasiapylväs

Kiinteästi asennettava ulkopistorasiapylväs ratkaisee ongelman, kun pihalla ja terassilla ei ole riittävästi pistorasiapaikkoja. Ulkopistorasiapylväs asennetaan kiinteään sähköasennusjohtoon.

Kiinteästi asennettavan ulkovalaisimen asennus

terassin-valaistus-k-rauta-artikkeli-fiilis-2

Jos terassin valaistus suunnitellaan täysin uuteen kohteeseen, aloita valaistussuunnittelu jo ennen kuin taloa rakennetaan. Näin varmistat, että sähkösuunnitelmassa otetaan huomioon erityistarpeet johdotuksiin, kuormituksiin sekä valaistavaan kohteeseen liittyen. Muistathan, että kiinteitä sähköasennustöitä saavat tehdä ainoastaan sähköalan ammattilaiset.

Ulkovalaisimen lampun valinta

Terassin valaistus onnistuu paitsi oikeanlaisten valaisimien myös oikeanlaisten lamppujen valinnalla. Jos ulkovalaisin ei sisällä valonlähdettä tai lamppua, kannattaa lampun tai valonlähteen valinnassa huomioida, että lamppu soveltuu ulkokäyttöön ja kestää pakkasta.

Värilämpötilaltaan viileä valkoinen valo (noin 4000 K) soveltuu ulkotiloihin erinomaisesti. Lampun värintoistolla ja värilämpötilalla tuodaan esille esimerkiksi kasvien ja muiden materiaalien värejä. Lämmin valkoinen korostaa kirkkaita värejä, esimerkiksi punaista ja vihreää, kun taas kylmä sinertävä valo haalistaa niitä.

Terassivalojen ohjaus

Kun terassin valaistus ja ulkovalaisimien paikat ovat selvillä, on syytä miettiä, miten terassivalojen halutaan olevan päällä. Liiketunnistinta on hyvä valinta ja sitä voi käyttää myös pimeissä nurkkauksissa, joissa valoa tarvitaan vain huomion herättämiseen. Ulkovalot voi varustaa myös hämäräkytkimellä tai ajastimella. Näin ulkovalojen sytyttämisestä tai sammuttamisesta ei tarvitse huolehtia vaikka ei itse olisikaan kotona.

Ulkovalaisimen huolto

Ulkovalaisimien tärkeitä ominaisuuksia ovat korroosionkestävyyden lisäksi vesi- ja pölytiiviys, asennettavuus ja huollettavuus. Myös epänormaalit ilmasto-olosuhteet kuten myrskyt (tuuli ja vesi), kovat pakkaset ja lumimyräkät koettelevat ulkovalaisimien kestävyyttä. Lisäksi kovat iskut (pallon peluu, leikit yms.) saattavat vaurioittaa valaisinta.

Tarkista kerran vuodessa, esimerkiksi keväisin lumien jäljiltä sekä syksyisin ennen talven tuloa, että valaisin ja lamppu on ehjä ja puhdas sekä tukevasti kiinni ja toimii turvallisesti.

Näin luot tunnelmallisen terassin valaistuksen

terassin-valaistus-koristevaloilla-k-rauta-ak1

Jos haluat tehdä terassin valaistuksesta erityisen tunnelmallisen, katso vinkit tunnelmalliseen terassivalaistukseen täältä. Tunnelmallinen terassin valaistus toimii erityisesti pimeinä vuodenaikoina, mutta upeasta tunnelmasta terassilla on iloa läpi vuoden.

Katso myös muut valaistuksen vinkit!

Pihaideoita ja ohjeita löydät täältä.

Terassin rakentamiseen ja huoltoon saat ohjeita täältä.

Upeat terassivalot K-Raudasta 

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin: Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-uusi-artikkeli

Tilaa uutiskirje