K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Epäsuora vai suora grillaus? Ota eri grillaustavat haltuun

Kokeile rohkeasti erilaisia ruokia ja hyödynnä grillin ominaisuuksia tutustumalla epäsuoraan ja suoraan grillaukseen. Olennaista on valita grillaustapa ja kuumuus aineisten mukaan.

Valitse grillaustapa raaka-aineiden mukaan

Grillaaminen on perinteisesti ollut ruoan kypsentämistä kuuman hiilloksen päällä. Kun kypsennät suoraan hehkuvien hiilien tai kaasugrillin polttimoiden kuumuudessa, ruoan ulkopinnalle muodostuu ruskistunut kuorimainen kerros. Aromikas kuori antaa tyypillisen maun, mutta raaka-aineet täytyy kypsentää muutoinkin kunnolla.

epasuora-vai-suora-grillaus-k-rauta-ak

Ruskistuneen ulkopuolen ja sopivan kypsän sisäpuolen suhde on olennaisin tekijä. Lopputulokseen vaikuttavat oikeanlainen tuli tai sopiva kuumuus eli lämpötila, kannen käyttö ja seuranta. Lopullista valmistusaikaa ei voi määrittää resepteillä, se on tarkkailtava itse. Kun tarkastat kypsyyden ajoissa ja riittävän usein, herkkusi eivät kuivu, kypsy liikaa tai jopa pala karrelle.

Eri grillaustavat:

1. Suora grillaus

Perinteistä grillaustapaa grillata ruoka suoraan lämmönlähteen yläpuolella kutsutaan suoraksi grillaamiseksi. Ruoka grillataan suoraan hiilen tai kaasugrillin polttimien yläpuolella. Tällä grillaustavalla grillattavat herkut olisi hyvä kääntää tarvittavan kypsennysajan puolessa välissä ympäri, jotta ruoka kypsyisi tasaisesti. Suoraa grillaustapaa suositellaan käytettävän silloin kun ruoan kypsyminen kestää korkeintaan 20–25 minuuttia.

Suoraa grillaustapaa suositellaan:

 • Broilerin fileille
 • Katkaravuille
 • Pihveille ja pienille lihapaloille

epasuora-vai-suora-grillaus-k-rauta-ak1 2

2. Epäsuora grillaus

Epäsuorassa grillauksessa lämpö tulee grillattavan tuotteen sivuilta, jolloin grillattavat tuotteet kypsyvät hitaasti alhaisemmalla lämmöllä. Hiiligrillissä hiillos ohjataan reunoille tai vastakkaiselle laidalle grillattavasta tuotteesta, kun taas kaasugrillissä grillattavien tuotteiden alla oleva poltin sammutetaan.

Epäsuoraa grillaustapaa suositellaan käytettäväksi silloin, kun ruoan kypsyminen kestää yli 25 minuuttia tai kun grillattava ruoka on erityisen herkkä kuivumaan.

Epäsuoraa grillaustapaa suositellaan:

 • Kokonaiselle broilerille
 • Erilaisille paisteille ja isommille lihapaloille, kun pinnat ensin ruskistettu suoralla lämmöllä

epasuora-vai-suora-grillaus-k-rauta-ak2 2

3. Käytä rohkeasti molempia grillaustapoja

50/50-menetelmä mahdollistaa ruoan kypsentämisen yhtä aikaa sekä suoralla että epäsuoralla lämmöllä. Esilämmitetyssä hiili- tai kaasugrillissä ruoka ruskistetaan suoraan hiilloksen tai poltinten päällä ja tämän jälkeen siirretään kypsymään epäsuoraan lämpöön.

50/50 menetelmää suositellaan:

 • Kanan paistileikkeelle
 • Erilaisille makkaroille

epasuora-vai-suora-grillaus-k-rauta-ak3 2

Lämpötila ruoan mukaan

Myös grillattavan ruoan sisälämpötilalla on väliä. Kun valmis liha otetaan grillistä, on sen hyvä antaa tasaantua 5–10 minuuttia ennen leikkausta ja tarjoilua. Erillisen paistomittarin avulla grillaat ruoat juuri oikeaan lämpötilaan!

epasuora-vai-suora-grillaus-k-rauta-ak4

Muista välttää myös nämä grillauksen karikot:

 • Likainen grilli; maku kärsii ja ruoka tarttuu helpommin kiinni alustaan. Vinkit grillin puhdistukseen >
 • Liian kylmä tai kuuma grilli; oikea lämpö tulee säätää grilliin ennen valmistuksen aloittamista.
 • Marinadia ei valella jatkuvasti lihaan; lihasta tulee helposti kuivaa Tutustu K-Ruoan herkullisiin marinadiresepteihin >
 • Lihan ei anneta vetäytyä grillauksen jälkeen; grillistä otettu lämmin liha kypsyttää itse itseään vielä 1–2 astetta (muista huomioida paistoajassa!)