K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Grillaustrendit: low & slow, BBQ, savustus ja street food

Päivitetty 02.04.2020

Grillaus kuuluu suomalaiseen kesään – kevään edetessä väki kokoontuu pihoille ja terasseille nauttimaan grilliruoasta. Avasimme kauden grillaustrendejä. Tässä pieni tietopaketti aiheesta sinulle.

"Viime vuosina grillaus on kuitenkin saanut aivan uudella tavalla jalansijaa myös ympärivuotisena harrastuksena ja mukaan on tullut aiempaa vahvemmin myös erilaiset trendit”, tuotepäällikkö Sauli Kajosaari K-ryhmästä sanoo.

”Tällä kaudella selkeiksi trendeiksi näyttävät nousevan BBQ-grillaus sekä erilaiset grillatut katuruoat. Grillaaminen ei ole enää vain perinteistä makkaranpaistoa, vaan monipuolista ruoanlaittoa”, Kajosaari jatkaa.

Low & slow

LAITA GRILLI KUUMENEMAAN ja varaa reilusti aikaa, nyt tehdään slow foodia! Low & slow BBQ -grillaamisessa on kyse matalasta lämpötilasta ja pitkästä grillausajasta. Low & slow syntyy epäsuoralla lämmöllä, kun aikaa varaa tarpeeksi, raaka-aineesta riippuen kuudesta tunnista aina lähemmäs pariinkymmeneen.

grillaustrendit-k-rauta-ak1

Low & slow on grillausmuoto, joka kypsentää sitkeätkin lihapalat mureiksi ja meheviksi. Low & slow -grillauksessa voi samalla kypsentää myös vihannekset. Heitaä grilliin folioon käärityt bataatit ja perunat tai sekalainen kokoelma muita juureksia tuntia ennen lihojen valmistumista ja koko ateria on valmis samanaikaisesti.

Low & slow:n keskiössä on kärsivällisyys. Paras lopputulos syntyy matalalla lämmöllä, eli low ja hitaasti ajan kanssa, eli slow. Näiden kahden pääasian takia tarkat kypsennysajat voi unohtaa. Maistuva lopputulos kuitenkin palkitsee odotuksen – aina. Kun ruoka kypsyy hiljalleen, on grillivierailla hyvä mahdollisuus vaihtaa kuulumisia ajan kanssa.

Tiesitkö?

Low & slow grillauksen historia yltää vuosisatojen taakse. Alun perin pitkäkestoinen lämpö piti ötökät pois lihasta, kun kylmälaitteita ei vielä ollut keksitty. Samalla lämpö kypsensi lihan mureaksi ja meheväksi kuin itsestään.

Pro-vinkki:

Hyvässä lopputuloksessa auttaa lämpömittari – katso vinkit mittarin valintaan!

BBQ

ALOITTELEVA GRILLAAJA VOI ajatella, että grillaaminen ja BBQ ovat sama asia. Näin ei kuitenkaan ole. Grillaaminen on vakiintunut nimitys ruoan kypsentämiselle nopeasti suoran lämmön päällä, BBQ puolestaan ruoan kypsentämiselle hitaasti epäsuorassa lämmössä.

grillaustrendit-k-rauta-ak3

Onnistuneen ruokakokemuksen takaa oikein valittu tapa grillata. Suoralla tulella grillaaminen sopii pienille ja mureille lihoille sekä kasviksille. Nopea, kuuma grillaus sulkee tuotteen pinnan nopeasti ja pitää mehut sen sisässä.

Aikaa säästelemättä tapahtuva BBQ sopii puolestaan isoille lihoille ja paloille, jotka vaativat luonnostaan pidempää kypsennysaikaa. Epäsuora lämpö pehmittää lihan ja luut irtoavat kuin itsestään.

BBQ valmistuu useimmiten avotulella tai hiiligrillissä, mutta onnistuu kuitenkin hyvin myös kaasugrillissä. Kun pitää vain osaa polttimista kerrallaan päällä, saa kaasugrillissäkin epäsuoran lämmön aikaiseksi ja BBQ kypsyy hiljalleen grillin lämmössä.

Tutustu K-Ruoan BBQ-resepteihin ja laita grilli lämpeämään!

Pro-vinkki:

Oikea sisälämpötila niin grillissä kuin grillattavassa tuotteessa on onnistuneen lopputuloksen kannalta erityisen tärkeä. Katso vinkit suoraan, epäsuoraan ja 50/50-grillaukseen!

Alabama-kastike

Kokeile tämän hetken trendikkäintä grillikastiketta! Alabama-kastike on valkoinen soosi grilliruoalle. Nopeasti valmistuva kastike on tehty majoneesista, viinietikasta ja mausteista.

Savustus

grillaustrendit-k-rauta-savustus

SAVUSTUS VEI MONEN mennessään viime grillikaudella, eikä trendi näytä hälvenemisen merkkejä. Savuisat herkut maistuvat myös tällä kaudella. Savustaminen onnistuu varmasti, kun valitset oikeat välineet ja savustettavat ruoat.

Moni aloitteleva savustaja arpoo ensin, miten ja millä välineillä aloittaa savustamisen. Valinta on helpompaa, kun ensin mietit, missä, miten ja mitä haluat ja pystyt savustamaan. Savustatko usein ja nopeasti pienempiä määriä esimerkiksi kalaa? Silloin putkimallinen sähkösavustin voi olla sopiva laite. Vai haluatko savustaa pitkäkestoisesti isompia lihapaloja tai kalamääriä, jolloin savustimelta vaaditaan eri tavalla kokoa ja säädettävyyttä. Tällaiseen käyttöön kannattaa hankkia monipuolinen savustusgrilli. Kaasugrillissäkin saat tuotua savun aromia ruokiin erillisellä savustuspururasialla. Savustuspurut tai -lastut laitetaan kannelliseen rasiaan, rasia grilliin, grilli päälle ja kansi kiinni. Hiiligrillissä voit myös samaan tapaan käyttää savustuspururasiaa. Hiiligrillissä voit lisätä savustuslastuja myös suoraan hiilloksen sekaan tuottamaan savua grilliin. Savustamisessa pääasia on ruoan kypsentäminen haluttuun lämpötilaan savulla.

Tutustu savuisiin resepteihin K-Ruoan sivulla.

Pro-vinkki:

Savustuspururasialla teet mistä tahansa kannellisesta grillistä savustimen. Lisää vain makusi mukaan savustuspuruja tai savustuslastuja, kansi päälle ja rasia grilliin. Voit halutessasi kostuttaa purut ennen käyttöä, mutta se ei ole välttämätöntä.

Savustuspururasia Cello

grillaustrendit-k-rauta-ak4

Savustuspururasialla saat mistä vain kannellisesta grillistä toimivan savustimen.

Pellettigrilli

Pellettigrilli on savustusbuumin kuumin laite! Jenkeissä hypetetty pellettigrillaus kiinnostaa nyt myös Suomessa. Pellettigrillit ovat pitkälle automatisoituja: ne yhdistävät savustuksen ja erityisen tasaisen lämmöntuoton.

grillaustrendit-k-rauta-pellettigrilli

Kuvassa Weber Smokefire EX4 -pellettigrilli.

Butcher-paperi

Savustuspaperi eli butcher-paperi pitää kosteuden ja rasvat lihassa. Liha kääritään paperiin savustuksen puolivälissä. Paperi myös suojaa grilliä likaantumiselta.

Street food

KATURUOKA ON KAIKKIALLA. Ho Chi Minhin höyrytetyistä bao-sämpylöistä New Yorkin legendaarisiin hodareihin, Hongkongin dim sum -nyyteistä Liman empanadas-piiraisiin ja Meksikon tacoihin. Katuruoka on valloittanut ruokailijoiden vatsat ympäri maailmaa, ja tänä kesänä se tulee vahvasti myös suomalaisten mökeille ja pihoille. Katuruoka on trendikkäämpää kuin koskaan.

Katuruokaa on monenlaista ja moneen makuun. Se tarkoittaa käsitteenä kaikkea kadulla syötävissä olevaa ruokaa perinteisestä grillimakkarasta hienostuneisiin aasialaisiin makuihin. Yhteistä sille on helppo syötävyys, hyvä purutuntuma ja aidot maut. Usein annokset on syötävissä ilman ruokailuvälineitä, mikä säästää myös grillaajaa tiskiltä.

Katuruoan runko koostuu usein erilaisista kasviksista. Erilaiset katuruokaherkut ovatkin vastuullinen valinta arkeen ja juhlaan. Kekseliäästi lihan rinnalla tarjoiltavat kasvikset ja yrtit maistuvat taatusti myös vakiintuneille grillimakkaran syöjille.

TIESITKÖ? Suurkaupungeissa ruokakojut ovat usein auki läpi vuorokauden.

Pizza pihalla

Napolilaistyylistä ohutpohjaista pizzaa on fanitettu jo pitkään. Nyt trendiksi nousee Detroit-pizza, jonka pohja on muhkea kuin focaccialeipä. Sekin paistuu herkullisimmaksi pihauunissa tai grillissä.

grillaustrendit-k-rauta-pizza

Kuvassa Oonin uusin pizzauunimalli Karu.

Tutustu grilliruokien resepteihin K-Ruoan sivulla.

Lisää grillivalikoimaa ja grillaustarvikkeita