K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Kalan savustus ja kalan savustaminen: Kokki Alex Nurmen savustusvinkit

Päivitetty 24.03.2021

Kalan savustus sekä kalan savustaminen onnistuu, kun noudattaa ammattilaisen ohjeita. Kokki Alex Nurmi on innokas savustaja ja kertoo nyt parhaat kalan savustusvinkit. Tutustu savustamiseen tarkemmin ja onnistu Alexin savustusvinkkien avulla!

Savukalan herkullinen tuoksu leviää keittiöön, ja ajatukset karkaavat kesämökin iltanuotiolle. Kokki ja ruokastylisti Alex Nurmi on laittanut savustuspönttöön kevyesti maustamansa kampelan.

Kalan savustus tuo aromia ja syvyyttä

”Savun aromi tuo kalaan sopivaa syvyyttä ja pientä potkua. Savustettu kampela oli suosikkejani jo lapsena”, Alex kertoo. Pitkään alalla toimineen Nurmen mukaan kalan savustus ja kalan savustaminen ovat jatkuvasti suositumpaa ja suositumpaa. Kalan savustamisen suosion kasvu ei Alexia yllätä.

”Jopa fine diningin maailma ottaa nyt askeleita kohti luonnollista tekemistä ja aitoja makuja, joista savustamisessakin on kyse. Savustamisella saadaan rehtiä aromia, joka sopii lähes ruokaan kuin ruokaan.”

Parinkymmenen minuutin kuluttua hän ottaa kauniin värityksen saaneen kalan ulos savustuspöntöstä. Lopputulos hipoo täydellisyyttä.

”Omaa kalan savustustyyliä on helppo lähteä kehittämään savustuslastujen määrää tai makua vaihtelemalla. Kalan savustaminen ei ole sidottu tiettyyn vuodenaikaan, joten aloittaa voi milloin tahansa.”

Aloittelevalle savustajalle Nurmi suosittelee edullisen sähkösavustimen hankintaa. Niitä on K-Raudan valikoimassa useita. Voit tutustua savustimien valikoimaan tästä.

”Osalle riittää, että saa heittää vähän savustuspuruja hiiligrilliin ruoan mukana, kun toinen taas haluaa savustaa pitkän kaavan mukaan. Nälkä voi myös kasvaa syödessä, mutta onneksi markkinoilla riittää vaihtoehtoja”, hän jatkaa. Nurmi muistuttaa, että savustaa voi muutakin kuin pelkkää lihaa tai kalaa.

”Kannattaa kokeilla kaikkea hedelmistä joulupöydän antimien tuunaukseen. Savustamiseen liittyvä reseptiikka on lisääntynyt valtavasti, eli rohkeasti vaan kokeilemaan”, hän kannustaa.

Erikoisempia ja perinteisiä savustusreseptejä

Haluatko kokeilla savustuksessa jotain erilaista? Testaa vaikka mehevää savustettua juustoa, drinkkeihin upean aromin tuovia savustettuja jääpaloja tai savusta vaihteeksi kanaa ja kukkakaalia. Erilaiset sekä perinteisemmät savustusreseptit löydät K-Ruoan savustusherkkujen sivulta.

kokki-alex-nurmen-savustusvinkit-k-rauta-ak1

Alex Nurmen herkulliset vinkit – savustettavaa jokaiselle vuodenajalle!

Syksy

 • palsternakka
 • sienipiiras
 • kaalit (hauduta pitkään!)
 • kurpitsa
 • omenat

Talvi

 • graavikalat
 • kokonainen punajuuri
 • jääpalat jälkiruokadrinkkeihin

Kevät

 • kampela
 • keitetyt perunat
 • perunasalaatti
 • lehtikaali
 • fenkoli
 • kevätsipuli

Kesä

 • flank steak eli naudan kuve
 • sydänsalaatti marinadilla (tee marinadi itse seesamiöljystä ja sitruunavinaigretesta)

Näin pääset alkuun savustamisessa

 1. Onhan grillissäsi kansi?
 2. Hanki savustuspururasia grilliin laitettavaksi. Hiiligrillaajana laita lastuja hiilien tai brikettien sekaan.
 3. Valitse sopiva savustuslastumaku.
 4. Testaile rohkeasti eri makuja!
 5. Jos kannellista grilliä ei ole, harkitse savustuspöntön eli sähkökäyttöisen savustimen hankintaa. Kelpo savustimen saa jo noin 100 eurolla.

K-Raudan Cello-tuoteperheen savustuspururasia on laadukas, mutta varsin edullinen. Sen käyttäminen on helppoa. Purut tai lastut laitetaan rasiaan, rasia grilliin, grilli päälle ja kansi kiinni. Savun tuprutessa voi savustettavan ruoan laittaa grilliin, kannen takaisin päälle ja kypsymistä odottelemaan. Savustaminen on siis varsin huokeaa ja helppoa.

Vinkki!

Hiili- ja brikettigrillissä savustuslastuja voi laittaa myös suoraan hiilien sekaan käristymään ja antamaan makua, jolloin erillistä savustusrasiaa ei edes tarvita.

Himosavustajille herkkuja

Kaikille ei kuitenkaan riitä pelkkä rasia tai pönttö. Joku haluaa panostaa savustamiseen pitkän kaavan mukaan.

Myös niin kutsutut hifistelijät on huomioitu K-Raudan tuotevalikoimassa. Esimerkiksi Weberin Smokey Mountain -grilli on erinomainen valinta erittäin perusteelliseen savustamiseen.

Tuote toimii myös hiiligrillinä, mutta siinä on mukana vesiastia ja polttoaineluukku brikettien lisäämiseksi savustuksen aikana, eli juuri ne tarvittavat lisäominaisuudet pitkään ja hartaasti tehtävää savustamista varten.

kokki-alex-nurmen-savustusvinkit-k-rauta-ak2

Katso Smokey Mountain -grillit

Mikä maku laitetaan?

Savustuksen syvin ydin piilee savustuslastuissa ja -paloissa, jotka antavat ruoalle makua. Lastujen ja palojen maku vaihtelee puulajeittain. Vaihtoehtoja on lukuisia. Esimerkiksi Weberin huolella valikoiduista lehti- ja hedelmäpuista valmistettu savulastusekoitus sopii erinomaisesti muun muassa lohen, makrillin ja katkarapujen savustamiseen.

kokki-alex-nurmen-savustusvinkit-k-rauta-ak3

Katso savustuslastujen valikoima

Kalan savustaminen

Jos haluat kalaan ememmän makua, suosi fileenä savustusta. Kalan kokonaisena savustaminen antaa miedomman savuaromin. Suola imeytyy kalaan tasaisesti, kun suolaat kalan jo edellisenä iltana. Karkea merisuola sopii tarkoitukseen erinomaisesti. Poista ylimääräinen suola kalan pinnasta ennen savustusta. Voit suolata kalan vaihtoehtoisesti myös savustuksen jälkeen, jolloin suolaa tarvitaan vähemmän. Parhaita savustettavia kaloja ovat rasvaiset lajit, kuten lohi, muikku, silakka, siika ja ankerias.

kokki-alex-nurmen-savustusvinkit-k-rauta-ak4

Lohen savustus

Savukalojen klassikko on monikäyttöinen ja herkullinen savulohi. Katso vinkit sekä resepti ja hoida lohen savustus onnistuneesti.

Katso savustimien valikoima

Grillaa kuin maailmanmestari – katso maailmanmestareiden parhaat grillausvinkit