K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Keittiön valaistus

Päivitetty 07.09.2021

Keittiön valaistus on monien mielestä keittiöremontin herkullisimpia osia. Valoilla, varjoilla ja kohdennuksilla luot pienellä vaivalla sävyjä ja yksityiskohtia keittiöön. Katso vinkit keittiön valaistukseen ja tutustu keittiövalaisimiin.

Keittiön valaistuksen suunnittelu viimeistelee keittiöremontin. Valaisimien valinta tehdäänkin suunnittelun loppuvaiheessa. Keittiövalaistus koostuu kahdesta osasta: käyttövalosta ja yleisvalosta. Moderni keittiövalaistus on energiatehokasta ja ekologista.

keittion-valaistus-k-rauta-artikkeli

Keittiön valaistus onnistuu, kun valo on kirkas, muttei häikäise

Keittiön yleisvalaistus huolehtii tilan viihtyisyydestä ja käytettävyydestä. Se luo keittiön sisustuksen yhdessä seinien ja keittiömateriaalien kanssa. Valoa tulee olla tarpeeksi niin ruuanlaittopuuhiin kuin ruokailuun. Jos keittiö on yhteydessä kodin toiseen tilaan, keittiön valaistus vaikuttaa myös viereisen tilan valomaailmaan.

keittion-valaistus-k-rauta-artikkeli-spotti

Tasaisen yleisvalaistuksen saavuttaa kätevästi vaikkapa perinteisillä, kattoon ja seinään asetettavilla valaisimilla. Sisustuksellisesti keittiövalaisua voi täydentää vaikkapa lattia- tai pöytälampuilla ja tuikuilla. Jos käytät keittiötäsi monipuoliseen oleskeluun, voit harkita himmennysvaloa tai luoda upeita valosarjoja.

Jos keittiösi pinnat ovat valoa heijastavia, loistelamput saattavat häikäistä. Yksi ratkaisu on epäsuora valaistus. Epäsuorassa valaistuksessa valon lähde kätketään listojen tai kaapinreunojen katveeseen, ja valo leviää tasaisesti katon ja seinien avulla keittiöön. Epäsuora valaistus voidaan toteuttaa näppärästi vaikkapa joka koloon mahtuvan LED-valonauhan avulla.

Jos tahdot lukea lisää sopivista valaistusvoimakkuuksista keittiössä, katso asiantuntijan vinkit täältä.

Oikea värilämpötila luo tunnelmaa keittiön valaistuksessa

keittion-valaistus-k-rauta-artikkeli-ruoanlaitto

Värilämpötilalla mitataan valon rauhallisuutta, ja se on syytä miettiä tarkkaan vaikkapa havainnekuvien avulla. Lämpötila voi vaihdella aina kellertävän uneliaasta kirkkaan valkoiseen; erilaisia LED-valosarjojen lämpötilavaihtoehtoja löytyy kaikkiin makuihin. Lämpötila on hyvä suunnitella paitsi muun sisustusmaailman, myös näkyvyyden kannalta. Suomessa pimeät illat luovat valaistukselle erityiset haasteensa.