K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Keittiön valaistus

Päivitetty 14.05.2024

Keittiön valaistus on monien mielestä keittiöremontin herkullisimpia osia. Valoilla, varjoilla ja kohdennuksilla luot pienellä vaivalla sävyjä ja yksityiskohtia sekä hyvän työskentelyvalon keittiöön. Katso vinkit keittiön valaistukseen ja tutustu keittiövalaisimiin.

Keittiön valaistuksen suunnittelu viimeistelee keittiöremontin. Keittiöön tarvitaan kahta erilaista valaistusta. Yleisvalaistus toteutetaan yleensä kattoon sijoitetuilla valaisimilla ja työskentelyvalaistus keittiön välitilaan sijoitetuilla valaisimilla. Tunnelmaa voi lisäksi luoda esimerkiksi lasiovellisten kaappien sisälle sijoitettavilla valoilla sekä kalusteiden päälle tai tason alapintaan sijoitettavilla valoilla. Sijoita myös riippuvalaisin ruokapöydän yläpuolelle, jos se on mahdollista.

keittion-valaistus--ak-valolista-tason-alapinnassa-ja-avohyllyosiossa-krauta-24

Kuvassa Cello-keittiömalliston Kuusela-ovimallillinen keittiö, jossa on yksityiskohtana käytetty led-valolistaa.

Näin toteutat toimivan työskentelyvalaistuksen

Työskentelyvalossa tärkeintä on, että valoa on riittävästi ja valaisimet ovat sijoitettu oikeisiin paikoihin. Yläkaappien alle sijoitettavat pitkät led-profiilivalaisimet antavat tehokkaan ja tasaisen valon koko työskentelytasolle. Keittiön led-valoja voi säätää, jolloin työskentely on turvallista ja mukavaa tehokkaassa valossa. Tarvittaessa valoa voi himmentää, kun keittiössä kaivataan tunnelmallisempaa valaistusta.

keittion-valaistus-ak-tyopistevalaisin-ledvance-keittion-kaapiston-alareunassa-krauta

Irrallisien iLED-profiilivalojen ja kalusteisiin kiinteästi kuuluvien valopohjien led-spottien värilämpötilaa voi säätää lämpimästä kylmään (2700-6500 K). Värilämpötila on makuasia ja sillä saa luotua tilanteeseen sopivan tunnelman, mutta se vaikuttaa myös siihen miten kalusteiden ja välitilataustan värit toistuvat eri olosuhteissa. Kokonaisuus säilyy rauhallisen näköisenä, kun käyttää säädettäviä älyvaloja. Silloin esimerkiksi välitilavalaistuksen saa säädettyä samaan värilämpötilaan kuin liesituulettimen valon. LED-valot eivät juurikaan lämpene käytössä, niissä on pitkä käyttöikä ja ne kuluttavat vain vähän energiaa.

Keittiön valaistus onnistuu, kun valo on kirkas, muttei häikäise

Keittiön yleisvalaistus huolehtii tilan viihtyisyydestä ja käytettävyydestä. Se luo keittiön sisustuksen yhdessä seinien ja keittiömateriaalien kanssa. Valoa tulee olla tarpeeksi niin ruuanlaittopuuhiin kuin ruokailuun. Jos keittiö on yhteydessä kodin toiseen tilaan, keittiön valaistus vaikuttaa myös viereisen tilan valomaailmaan.

Tasaisen yleisvalaistuksen saavuttaa kätevästi vaikkapa perinteisillä, kattoon ja seinään asetettavilla valaisimilla. Sisustuksellisesti keittiövalaisua voi täydentää vaikkapa lattia- tai pöytälampuilla ja tuikuilla. Jos käytät keittiötäsi monipuoliseen oleskeluun, voit harkita himmennysvaloa tai hyödyntää valosarjoja.

Hyödynnä epäsuoraa valaistusta

epasuora-valaistus-k-rauta-keittio

Epäsuorassa valaistuksessa valon lähde kätketään listojen tai kaapinreunojen katveeseen, ja valo leviää tasaisesti katon ja seinien avulla keittiöön. Epäsuora valaistus voidaan toteuttaa näppärästi vaikkapa koloon mahtuvan led-valonauhan avulla.

Saarekkeen tason alapintaa kiinnitetyt valot luovat dramaattista tunnelmaa ja korostavat valaistavia materiaaleja. Led-nauhan voi sijoittaa myös vaikka kalusteiden sokkeliin. Lue lisää epäsuorasta valaistuksesta täältä.

Oikea värilämpötila luo tunnelmaa keittiön valaistuksessa

keittion-valaistus-k-rauta-artikkeli-ruoanlaitto

Värilämpötilalla mitataan valon rauhallisuutta, ja se on syytä miettiä tarkkaan vaikkapa havainnekuvien avulla. Lämpötila voi vaihdella aina kellertävän uneliaasta kirkkaan valkoiseen; erilaisia led-valosarjojen lämpötilavaihtoehtoja löytyy kaikkiin makuihin. Lämpötila on hyvä suunnitella paitsi muun sisustusmaailman, myös näkyvyyden kannalta. Suomessa pimeät illat luovat valaistukselle erityiset haasteensa.

Jos tahdot lukea sopivista valaistusvoimakkuuksista keittiössä, katso asiantuntijan vinkit täältä.

Näillä luot toimivan keittiön valaistuksen 

Näillä valaiset kaapit 

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin: Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-uusi-artikkeli

Tilaa uutiskirje