K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

5 asiaa, jotka kannattaa jättää ammattilaiselle pesuhuoneremontissa

Päivitetty 19.01.2022

Pesuhuoneremontissa piilee sudenkuoppia, joihin astuminen voi tulla kalliiksi ja tehdä elämästä vaivalloista pitkäksi aikaa. Mitkä työt kannattaa jättää ammattilaiselle ja miksi?

1. Pohjien tarkastus

Vanhaa pesutilaa uusiessa pitää olla erityisen tarkkana laatoitusten alta mahdollisten paljastuvien vesivahinkojen kanssa. Ne pitää aina korjata ennen uuden rakentamista päälle.

Jos pohjaa ei tutkita riittävästi ja ammattitaitoisesti ennen vesieristystä, on riski, että jotain jää huomaamatta. Jos pääsee syntymään kosteusvaurio, korjauksista puhutaan yleensä tuhansissa euroissa. Jos taas laatoittaa pesuhuoneen seinät itse vanhan laatoituksen päälle tai uudistaa mikrosementillä, pitää myös varmistaa, onko vanhan laatoituksen alla vesieritys. Seinien tuplavesieristyksestä saattaa syntyä riskirakenne.

2. Lattian kaltevuus

Ennen vesieristystä pitää varmistaa, että lattian kaadot ovat kunnossa. Lattian pitää olla niin kalteva, että vesi pääsee valumaan helposti lattiakaivoon. Miten ärsyttävää onkaan arjessa, jos vesi ei ohjaudu kunnolla kaivoon vaan kastelee lattiaa suihkunurkkausta laajemmin! Vesieristyksen ja lattiakaivon liitoksen on oltava tiivis, jotta vesi ei valu vesieristyksen alapuolisiin rakenteisiin, vaikka vesi nousisi kaivossa liitoksen yläpuolelle. Siksi myös lattiakaivon korokerengas pitää kylpyhuoneremontissa uusia ja lattiaa tulee hienovaraisesti piikata kaivon ympäriltä. Jos näitä vaiheita ei hoida kunnolla, seuraukset voivat olla tuhoisat sekä rakenteille että budjetille.

3. Vesieristys

Väärä työjärjestys on vesieristämisen tyypillisin vaaran paikka. Vesieristys tulisi aina laittaa ensin seiniin, ja seinän ja lattian juureen pitää tehdä kuitukangasvahvistus. Seinät pitäisi myös laatoittaa ja saumata alinta laattariviä lukuun ottamatta ennen kuin lattia vesieristetään. Miksi? Vesieriste on ohutta, ja jos tepastelee sen päällä parikin päivää seiniä laatoittaessa, lattia on pakko suojata huolellisesti. Jos näin ei tee, pienikin kivenmuru kengän alla rikkoo vesieristeen. Lattian suojaus vie paljon aikaa ja hieman rahaakin. Pääset helpommalla ja turvallisemmin mielin, kun jätät vesieristyksen ammattilaisen tehtäväksi. Myös erilaisten läpimenojen vesieristys vaatii osaamista. Taloyhtiöissä vesieristykset pitää lisäksi tarkistuttaa ammattilaisella, joka tekee niihin kalvonpaksuusmittaukset.

4. WC-istuimen kiinnitys

Wc-istuimen kiinnittäminen vaatii huolellisuutta ja asennusohjeisiin perehtymistä, näin vältytään mahdollisilta hajuhaitoilta ja muilta ikäviltä yllätyksiltä. Vesiliitäntöjen vuoksi wc-istuimien asentaminen kannattaa jättää ammattilaisille. Lattiaistuimet kiinnitetään nykyään lattiaan usein liimalla ja liimatessa kannatta noudattaa tuotteen valmistajan asennusohjeita huolellisesti. Seinään kiinnitettävät wc-istuimet ovat tänä päivänä yhä suositumpia. Istuin kiinnitetään seinän sisään tukevalla asennustelineellä, eli oikein asennettuna seinä wc-istuin on myös luotettava ja kestävä vaihtoehto joka helpottaa wc:n ja kylpyhuoneen puhtaanapitoa.

5. Saunan katto

Moni ei tiedä, että saunan ja kylpyhuoneen kattoon ei kannattaisi asentaa lainkaan lämpökäsiteltyä puuta. On todettu, että siitä saattaa haihtua yhdisteitä, jotka voivat värjätä valkoisen saumaussilikonin keltaiseksi. Lisäksi ilma voi vääränlaisen puun vuoksi haista palaneelta pitkiä aikoja. Sisäilman ei pitäisi haista miltään.

Asiantuntija: neuvontainsinööri Timo Jokela, Peruskorjaamisen ja Rakentamisen Kehittämiskeskus ry

Katso lisää asiaa kylpyhuoneremontista!

Kysy mitä vain remontoinnista, K-Raudan Remonttineuvonta vastaa

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin: Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-uusi-artikkeli

Tilaa uutiskirje