K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Kylpyhuoneremontoijan ABC: Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Päivitetty 21.02.2022

Huolellisesti suunniteltu kylpyhuone helpottaa elämää ja nostaa kodin arvoa. Sen suunnittelussa ja toteutuksessa kannattaa luottaa ammattilaisiin. Tutustu aiheeseen tarkemmin!

Mieti, mitä toimintoja kaipaat kylpyhuoneelta. Mikä nykyisessä kylpyhuoneessasi toimii ja mikä ei? Omat toiveesi ja tilan asettamat reunaehdot toimivat suunnittelun lähtökohtana. Ammattilainen osaa ottaa huomioon monta sellaista seikkaa, jotka helposti jäävät huomaamatta. Kylpyhuoneen suunnittelun hinta alkaa tuhannesta eurosta. Esimerkiksi K-Raudan suunnittelupalvelu auttaa mielellään.

Sisustus jatkuu kylpytilassa

Ota huomioon kodin muu sisustustyyli ja värimaailma myös kylpyhuoneessa, jotta tilat jatkuvat yhtenäisinä. Vaikka pesuhuoneen pintamateriaalien tulee kestää vuosikausia, ei valintojen tarvitse olla kalliita tai tylsiä. Suuriin pintoihin kannattaa valita edullista peruslaattaa ja säästää kalliimmat laatat kiinnostaviin yksityiskohtiin, kuten suihkuseinään tai syvennykseen.

Laattojen hintaan vaikuttavat tekniset ominaisuudet, raaka-aineet ja design. Esimerkiksi teknisesti laadukas läpivärjätty ja rektifioitu eli suorareunainen 30 x 60 sentin laatta maksaa noin 40 euroa neliöltä. Muotolaattojen ja muodikkaiden suurlaattojen neliöhinnat alkavat noin 100 eurosta. Suurlaatat ovat näyttäviä mutta haastavia käsitellä ja vaativat suoran sekä tasaisen pohjan.

Monen haaveissa olevat suuret lattialaatat eivät taivu normaalien kaatojen mukaan vaan vaativat linjalattiakaivon. Linjalattiakaivo mahdollistaa yhden suuntaisen lattiakaadon ja sen voi sijoittaa joko seinän viereen tai keskelle lattiaa, jolloin lattiakaadot saadaan toteutettua isollakin laatalla. On myös hyvä muistaa, että toive ison lattialaatan ja linjalattiakaivon käytöstä tulee huomioida jo todella aikaisessa suunnittelun vaiheessa, koska laatoituksen yhteydessä valittua kaivomallia ei enää pysty muuttamaan. Lue lisää laattojen valinnasta kylpyhuoneeseen.

Vedeneristys on kaiken A ja O

Mikrosementti- ja hartsipinnoitteen etuna on saumaton ja yhtenäinen pinta, joka on helppo pitää puhtaana. Mikrosementin neliöhinta asennettuna on noin 200-250 euroa. Mikrosementti asennetaan vesieristyksen päälle. Laatoitukselle on vaikea antaa yleistä neliöhintaa, sillä remonttikohteissa jokainen laatoitustyö on erilainen. Laatoitustyön hintaan vaikuttavat muun muassa tilan aukkojen (ovet, ikkunat) määrä ja erikoisladonnat, kuten kalanruoto tai pystynurkkien sahaaminen jiiriin.

Vesieristyksen huolellista tekemistä ei voi korostaa liikaa. Urakoitsijalta tulee edellyttää saman valmistajan tuotteiden käyttämistä kaikissa työvaiheissa, jotta tuotetakuu pysyy voimassa. Asennustyö on tehtävä tarkasti valmistajan ohjeiden mukaan. Vedeneristysjärjestelmät perustuvat aineiden ja menetelmien yhteensopivuuteen. Noin viiden neliön kylpyhuoneen vesieristys maksaa alkaen 500 euroa.

Myös muiden kylpyhuoneessa käytettävien materiaalien tulee olla märkätilaan sopivia. Harkko on toimintavarma, mutta myös puu sopii runkomateriaaliksi, mikäli levynä käytetään kiviainespohjaista märkätilojen rakennuslevyä tai vesieristettyä kipsilevyä. Katso tarkemmin, mitä kylpyhuoneen vedeneristyksestä on hyvä tietää.

Vetolaatikot sujuvoittavat arkea

Kaikenkokoisissa kylpyhuoneissa tarvitaan säilytystilaa. Pesutilan kalusteiden pitää kestää kosteutta ja käyttöä. Laadukkaan kalusteen hyllyjen, ovien ja laatikostojen reunanauhoitukset ovat siistit, eivätkä ovet repsota. Käytön kannalta vetolaatikot ovat ylivoimaisia. Kylpyhuoneen kalusteet ovat yleensä sitä kalliimpia, mitä enemmän niissä on toimintoja ja yksityiskohtia. Vetolaatikollisten allaskaappien hinnat alkavat noin 250 eurosta.

Vesikalusteiden, kuten suihkujen ja hanojen, valinnassa kannattaa varmistua siitä, että ne täyttävät vesikalusteille asetetut määräykset. Helpoin tapa on valita suomalaisen tyyppihyväksynnän täyttäviä vesikalusteita, mutta tyyppihyväksyntä ei ole ehdoton määräys. Tuotteiden käyttöikää voi pidentää huomattavasti, jos valitsee tuotteita, joihin on saatavilla kattavasti varaosia.

Monilla taloyhtiöillä on vesikalusteille tiukat kriteerit muun muassa hyväksyntöjen ja äänieristysluokan suhteen. Omasta taloyhtiöstä kannattaa selvittää etukäteen mahdolliset erityisvaatimukset vesikalusteille. Vesikalusteiden huolto kuuluu taloyhtiön vastuulle asunto-osakeyhtiössä ja siksi taloyhtiö voi asettaa vaatimuksia tuotteille.

Kylpytiloissa käytettävien valaisimien tulee sopia kosteisiin tiloihin. Nyrkkisääntö on, että alle 2,25 metrin korkeudella on käytettävä tiiviisti suojattuja valaisimia, joilla on IP44-luokitus, eli valaisin on roiskevedenpitävä. Lue lisää valaisimien IP-luokituksista ja vedenkestävyydestä.

Tärkeät mitat kohdilleen

Varsinkin pienissä kylpytiloissa suunnittelu on usein millimetripeliä, mutta oikeilla kalusteilla ja materiaaleilla tilasta saa toimivan. Suihkulle suositellaan jätettävän sekä syvyydeltään että leveydeltään 90 senttiä tilaa. Myös kaappien eteen tulee jättää vapaata tilaa, jotta niiden käyttö on vaivatonta. Hyvä asennuskorkeus pesualtaalle on 80-90 senttiä ja seinä-wc-istuimelle 42-45 senttiä. Käsipyyhkeiden koukut asennetaan yleensä 110-130 sentin ja kylpypyyhkeiden koukut 150-170 sentin korkeuteen.

Vaikka kylpyhuoneen remontointi vaatii paljon ammattilaisten osaamista, voit kuitenkin säästää pitkän pennin, jos pystyt hoitamaan itse suojauksen ja tilojen siivouksen remontin aikana. Lue lisää kylpyhuoneen suojaamisesta ennen remonttia.

K-Raudan palveluiden avulla valmiiseen kylpyhuoneeseen

keittion-purku-krauta-remonttimestari-u

Meiltä löydät laattojen ja kylpyhuonekalusteiden lisäksi myös monet remonttia helpottavat palvelut. Tarvittaessa saat kylpyhuoneremontin vaikka avaimet käteen -toteutuksella K-Raudan Remonttimestari-palvelua hyödyntäen, tutustu tarkemmin!

Varaa maksuton palveluaika K-Raudan myymälän asiantuntijalle, saat opastusta ja neuvoja kylpyhuoneremonttiin sekä halutessasi myös kodin muihin remontteihin. Katso lisää muista remonttia helpottavista palveluistamme.

Tutustu verkkokaupassamme kylpyhuoneen ja saunan tuotteisiin.

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin: Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-uusi-artikkeli

Tilaa uutiskirje