K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Suojaus kunnossa – näin suojaat pesutilan ennen kylpyhuoneremonttia

Päivitetty 30.12.2021

Hyvin valitut suojausratkaisut varmistavat, että kylpyhuoneremontista tulee siisti juttu. Muista myös varmistaa turvallisuus. Mieti suojaustarve ja hanki tarvikkeet suojaukseen samalla kuin työvälineet ja materiaalitkin. Lue asiantuntijan vinkit!

1. Erota muusta kodista

Kylpyhuoneremontissa syntyy pölyä. Siksi purettava pesuhuone kannattaa rajata muusta asunnosta niin sanotulla pölykatkolla. Kylpyhuoneen oven eteen voi rakentaa puurimoista, suojamuovista ja vetoketjullisesta, muovisesta remonttiovesta tuulikaappimaisen suojarakenteen.

Purkuvaiheessa voi olla tarpeen käyttää myös koneellista pölynpoistoa. Näin muu koti pysyy suojassa remonttipölyltä. Kylpyhuoneen lattiakaivo tulee peittää valukannella. Poistoilmaventtiilit suljetaan ja tiivistetään, jottei purkamisesta syntyvä pöly pilaa ilmanvaihtokanavia.

2. Suojaa pinnat

Purkutöissä ja työkaluja sekä materiaaleja siirreltäessä kodin pinnat ja kalusteet kolhiintuvat ja naarmuuntuvat helposti. Hyvällä ja riittävän laajalla suojauksella sekä vähennät pintoihin kohdistuvaa rasitusta että remontin jälkeistä siivoustarvetta. Eikä huolellinen suojaaminen maksa maltaita verrattuna siihen, jos remontissa syntyneitä kolhuja pitää korjata jälkikäteen. Suojauksen kustannukset ovat muutamista kympeistä korkeintaan pariin sataseen.

Suojaa kaikki lattiat, joita pitkin remonttia tehdessä kuljetaan. Suojapahvi tai itsekiinnittyvä lattiasuoja ovat hyviä valintoja lattioille. Muista imuroida ennen lattiasuojien kiinnittämistä, ettei suojan ja lattian väliin jää kiviä eikä muuta naarmuttavaa. Kylpyhuoneen lattia on hyvä suojata märkälujalla pahvilla. Kun teet purkutöitä tai laatoituksia vain osaan kylpyhuonetta, lattian suojausmateriaaliksi kannattaa valita paksu suojapahvi tai kennolevy.

Myös ovenkarmit on hyvä suojata kolhuilta karmisuojilla. Kartonkinen karmisuoja on helppo asentaa, ja se suojaa karmin lisäksi hieman seinää.

3. Teippaa oikein

Suojauksia kiinnittäessä kannattaa käyttää helposti repäisemällä katkeavaa suojausteippiä, joka kiinnittyy hyvin pintoihin mutta irtoaa jälkiä jättämättä ja tahraamatta. Paras vaihtoehto on pvc-muovinen suojausteippi. Sillä kiinnität suojaukset tiukasti lattiaan ja suojien saumakohdat toisiinsa.

Ole kuitenkin tarkkana herkkien lattiapintojen kanssa. Esimerkiksi lakatulle parketille muoviteippi soveltuu huonosti, eikä teippiä saisi jättää lattiaan pitkäksi aikaa. Teippi ja parkettilakka voivat reagoida keskenään, jolloin parketin lakkaus saattaa irtoilla.

Kylpyhuoneremonttia tehdessä myös oviaukot voi olla hyvä teipata, sillä remonttipöly on erittäin hienojakoista. Leveä maalarinteippi on tähän paras tuote. Erilaisten teippien ominaisuuksiin voit tutustua esimerkiksi K-Raudan verkkokaupassa.

4. Suojaa myös itsesi

Suojalasit, hengitys- ja kuulosuojaimet sekä suojakäsineet ovat tarpeen myös kylpyhuoneremontissa. Parhaissa suojalaseissa on kirkkaat ja naarmuuntumattomat linssit. Saatavana on myös silmälasien päälle sopivia suojalaseja.

Hengityssuojaimeksi kannattaa ottaa tehokkaasti hiukkasia suodattava FFP2-tason maski, jossa on hengitystä helpottava venttiili. Kuulosuojaimien tärkein tehtävä on vaimentaa remonttimelua tehokkaasti, mutta niistä voi valita myös radiolla varustetun mallin. Polyuretaanikäsineet pitävät hyvin ja kestävät kulutusta.

Valitse remontointiin tukevat ja riittävät tikkaat, joiden jalkatassuissa on hyvä pito. Käytä aina vain ehjiä tikkaita ja lue niiden turvaohjeet huolellisesti. Huolehdi myös riittävästä työmaavalaistuksesta.

5. Älä tingi turvallisuudesta

Onnistunut remontti on aina myös turvallinen remontti. Vaikka työn teettäisi urakoitsijalla, vastuu kylpyhuoneremontin turvallisuudesta on tilaajalla. Remontille voi olla hyvä nimetä ammattitaitoinen turvallisuuskoordinaattori, esimerkiksi isännöitsijä tai hänen osoittamansa henkilö. Jos tilaaja tai turvallisuuskoordinaattori huomaa puutteita turvallisuudessa, hänen pitää huomauttaa urakoitsijaa. Kaikki sovittu kannattaa kirjata ylös. Jos remontin tekee itse tai talkoilla, huolehdi vakuutusturva kuntoon etukäteen.

Asiantuntijat: tuotepäälliköt Teemu Tapio ja Timo Vanninen, K-Rauta

Näillä suojaus kuntoon:  

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin: Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-uusi-artikkeli

Tilaa uutiskirje