K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Kylpyhuoneremontoijan ABC: Kylpyhuoneremontin budjetointi, kilpailutus

Päivitetty 03.02.2022

Kylpyhuoneen remontti on yksi kodin kalleimmista remonteista, joten se kannattaa suunnitella huolellisesti. Kun teet ennakkoon budjetoinnin ja kilpailutuksen hyvin, vältyt ikäviltä yllätyksiltä ja lisäkuluilta.

Kylpyhuoneremontti on monivaiheinen projekti, joka voi tuntuu suurelta ponnistukselta ja mietityttää, paljonko se maksaa. Hyvä varautuminen ja realistinen budjetti tuovat mielenrauhaa. Pesuhuoneremontti kannattaa aloittaa hyvällä suunnittelulla.

Kartoita lähtökohdat, välty yllätyksiltä kylpyhuoneremontissa

Kylpyhuoneen suunnittelun haaste on, että pieniin neliöihin pitää saada usein mahtumaan hyvinkin erilaisia toimintoja. Jos pesutilan pohjaratkaisu on toimiva, seinien, vesipisteiden ja lattiakaivojen paikkoja ei kannata alkaa muutella, sillä se nostaa kustannuksia nopeasti. Nämä muutokset myös yleensä pidentävät remontin kestoa ja vaativat LVIS-suunnitelmat. Monelta murheelta säästyy, kun jo remontin suunnitteluvaiheessa ottaa mukaan rakennustyön valvojan, tyypillisesti rakennusmestarin tai -insinöörin, joka valvoo työtä tarjouspyyntövaiheesta aina luovutukseen saakka.

Ideaalitilanteessa perusremonttiin, jossa vaihdetaan laatat ja kalusteet, kuluu noin kolme viikkoa. Jos tehdään suurempia tilamuutoksia tai remontissa paljastuu yllätyksiä, kuten kosteusvaurioita, remonttiaika voi helposti tuplaantua. Myös mahdollisesti tarvittavien LVIS-lupakuvien piirtämiselle ja lupien saamiselle on hyvä varata kunnolla aikaa.

Kerros- tai rivitalossa kylpyhuoneremontti vaatii aina taloyhtiön luvan. Omakotitalossa kunta voi vaatia luvan esimerkiksi märkätilojen laajennukselle. Luvanvaraisuus on kuntakohtaista, ja se pitää tarkistaa oman kunnan rakennusvalvonnasta.

Laske realistinen remonttibudjetti

Moni arvioi kylpyhuoneremontin budjetin alakanttiin. Materiaalien mielletään usein lohkaisevan suuren osan kylpyhuoneremontin budjetista, mutta työn osuus on kustannuksista keskimäärin lähes puolet.

Remontin ajatellaan usein sujuvan lyhyemmässä ajassa, kuin se on todellisuudessa mahdollista toteuttaa. Logistiikka saattaa aiheuttaa yllättäviä kuluja, sillä on eri asia tehdä purkutöitä ja materiaalikuljetuksia viisikerroksiseen hissittömään taloon kuin omakotitaloon. Varmistathan, että purkutyöt sisältyvät urakan hintaan.

Lähes poikkeuksetta remontissa tulee vastaan yllätyksiä tai jokin kuluerä on jäänyt huomioimatta. Tämän vuoksi on hyvä lisätä budjettia venyttäviin yllätyksiin 10–15 prosenttia liikkumavaraa. Tavallisen saunallisen kylpyhuoneen remonttihinta perusmateriaaleilla liikkuu noin 8 000–20 000 eurossa. Hinnat vaihtelevat alueellisesti ja esimerkiksi pääkaupunkiseudulla kannattaa varautua korkeampiin hintoihin. Kun budjetti on yli 20 000 euroa, voi miettiä kylpyhuoneen vesipisteiden ja viemäröintien paikkoja uudelleen tai jopa tilan laajentamista. Silloin voi myös valita näyttäviä yksityiskohtia tai kalliimpia materiaaleja.

Tee ainakin kolme tarjouspyyntöä

Tilamuutosten lisäksi erikoisratkaisut, kuten koteloinnit tai laattojen erikoisladonnat, nostavat kustannuksia. Työn osuudesta ei kannata eikä oikein voikaan nipistää, sillä vedeneristys-, sähkö- ja putkityöt sekä muut rakennustyöt on teetettävä ammattilaisella. Jos asunnossa ei ole toista wc-tilaa, pitää budjettiin sisällyttää remonttiajan asumisen mahdolliset kustannukset. Kylpyhuonetila on käytännössä pois käytöstä koko remontin ajan, eikä remontin keskellä asuminen ole miellyttävää.

Selkeä ja mahdollisimman yksityiskohtainen suunnitelma helpottaa remonttitarjousten saamista ja saatujen tarjousten vertailua. Kirjallinen ja samansisältöinen tarjouspyyntö kannattaa lähettää vähintään kolmelle urakoitsijalle hyvissä ajoin. Tarjouspyynnössä on hyvä ilmetä yksilöidysti työn sisältö, materiaalit ja niiden hankinta sekä aikataulu.

Urakoitsijaa etsittäessä kannattaa kuunnella ystävien suosituksia ja kysyä esimerkiksi isännöitsijältä vinkkejä hyvistä rakentajista, joilla on kokemusta ja osaamista korjausrakentamisesta. Huomioithan, että märkätila-asentajan sertifiointi takaa, että urakoitsijan työt hoituvat ammattitaidolla. Huomioithan myös, että urakoitsijan taustatiedot ovat kunnossa. Hyvä tietää: Taloyhtiön pitää hyväksyä vedeneristystyöt ennen pintamateriaalien asennusta.

Tarkista ainakin, että yritys kuuluu ennakkoperintä- ja ALV-rekisteriin. Se on merkki yrityksen ammattimaisuudesta ja takaa, että saat tehdystä työstä kotitalousvähennyksen. Myös urakoitsijan luottotiedot on hyvä varmistaa, sillä ne kertovat toiminnan säntillisyydestä ja luotettavuudesta. Lisäksi voi olla hyvä kysyä referenssejä aiemmista töistä. Esimerkiksi sosiaalisesta mediasta, kuten Facebookin Raksakimpassa-ryhmästä, voi saada vertaisapua tekijän valintaan.

Näistä kylpyhuoneremontin kustannukset muodostuvat:

 • Suunnittelu, mahdolliset LVIS-kuvat ja lupamaksut
 • Kalusteet ja varusteet (hanat, kalusteet, suihku, wc-istuin, peili, pyyhekuivain)
 • Rakennusmateriaalit (levyt, laastit, tasoitteet, sauma-aineet)
 • Pintamateriaalit (laatat, kattomateriaali, maalit)
 • Saunan materiaalit (lauteet, paneelit, kiuas, eristeet)
 • Valaistus ja sähkötarvikkeet (lattialämmitys, pistorasiat, katkaisimet, valaisimet)
 • Purku- ja remonttityöt (vesieristys, laatoitus)
 • Sähkö -ja putkityöt
 • Suojaus
 • Jätemaksut ja siivous
 • Mahdollisen evakkoasumisen kustannukset
 • Asbestikartoitus ennen vuotta 1994 rakennetussa talossa
 • Työn valvojan palkkio (noin 500–1500 euroa käyntikerroista ja tuntiveloituksesta riippuen)

K-Raudan palveluiden avulla valmiiseen kylpyhuoneeseen

keittion-purku-krauta-remonttimestari-u

Meiltä löydät laattojen ja kylpyhuonekalusteiden lisäksi myös monet remonttia helpottavat palvelut. Tarvittaessa saat kylpyhuoneremontin vaikka avaimet käteen -toteutuksella K-Raudan Remonttimestari-palvelua hyödyntäen, tutustu tarkemmin!

Varaa maksuton palveluaika K-Raudan myymälän asiantuntijalle, saat opastusta ja neuvoja kylpyhuoneremonttiin sekä halutessasi myös kodin muihin remontteihin. Katso lisää muista remonttia helpottavista palveluistamme.

Tutustu verkkokaupassamme kylpyhuoneen ja saunan tuotteisiin.

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin: Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-uusi-artikkeli

Tilaa uutiskirje