K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Luo hienostunut ilme laatoilla – 7 ylellistä ideaa

Päivitetty 26.04.2023

Ihasteletko aina hotellien kylpyhuoneiden glamouria ja vähäeleistä tyylikkyyttä? Laatoita sama tunnelma kotiisi! Ylellinen ilme syntyy helposti, kun suunnittelet huolellisesti ja tunnet pari sisustajan kikkaa.

1. Häivytä laattasaumat

luo-hienostunut-ilme-laatoilla-laattasaumat-ak-krauta

Kokonaisilmeen kannalta ei ole yhdentekevää, millä värillä saumaat laatat. Kun valitset mahdollisimman lähellä laattojen väriä olevan saumalaastin, saat häivytettyä saumoja ja luot tilaan yhtenäistä ilmettä. Vaikutelma on hienostunut ja tyylikäs etenkin tummien laattapintojen kanssa.

Lue lisää laattojen sauma-aineiden valinnasta ja saumauksesta.

2. Valitse suuri laattakoko

luo-hienostunut-ilme-laatoilla-suuri-laattakoko-ak-krauta

Kun laatat ovat suurikokoiset, saumoja on vähemmän ja pinnasta tulee yhtenäinen – ja sitä kautta yleisilmeestä ylellinen. Suomalaiskotien kylpyhuoneissa laattojen koko on viime vuosina kasvanut: niihin valitaan jopa 45 x 90 cm:n lattialaattoja.

Suurikokoiset laatat saavat pienen tilan vaikuttamaan kokoaan suuremmalta – pienten laattojen vaikutus on päinvastainen. Aivan kaikkialle suurikokoiset laatat eivät sovi, sillä ne tarvitsevat erittäin tasaisen ja jämäkän pohjan. Jos laatoitettavan tilan lattiassa on perinteinen neliön mallinen lattiakaivo, kaatojen takia lattialaatta ei voi olla suurempi kuin 10 x 10 cm. Jos tilassa on linjalattiakaivo, lattiaan käy isokin laatta.

Tiesitkö muuten, että seinien laatoittaminen pystyyn saa tilan tuntumaan todellisuutta korkeammalta? Isot vaakaan laatoitetut laatat taas avartavat tilaa mutta tuntuvat hieman pudottavan kattoa alemmas.

3. Pidä väripaletti kapeana

luo-hienostunut-ilme-laatoilla-kapea-varipaletti-ak-krauta

Kun tavoittelet yhtenäisyyttä, pidä laatoitettavan tilan väri- ja kuosipaletti minimaalisena tai ainakin sävyt lähellä toisiaan. Klassinen esimerkki tästä on kylpyhuone, jossa on marmoria niin seinissä kuin lattiassa, ehkä vielä tasoissakin. Sama vaikutelma syntyy edullisemmin marmoria jäljittelevillä porcellanato-laatoilla.

Kapea väripaletti ei tarkoita tylsyyttä värivalinnoissa: kun sävymaailma on yksinkertainen, voit rohkeasti valita yllättävänkin värin. Murretut, hienostuneet sävyt toimivat aina, mutta kuulet varmasti vierailta wow-huudahduksia, kun laatoitat kylpyhuoneen lattiasta kattoon hehkuvalla vihreällä tai herkällä laventelilla.

Toisaalta taatusti ylellisen vaikutelman saat, kun värität muuten vaaleasävyisen kodin kylpyhuoneen tai wc:n tummaksi. Tummat, elävät laattapinnat ovat hienostuneet niin seinissä kuin lattioissa. Hyvin tummassa tilassa valaistuksen merkitys korostuu.

4. Leikittele lasitteilla, struktuureilla ja eri kokoisilla laatoilla

luo-hienostunut-ilme-laatoilla-struktuuri-pinta-ak-krauta

Tila saa ylellisen leiman, kun käytät saman sävyistä laattaa rinnakkain niin matta-, himmeä- kuin karkealasitteisena. Myös struktuuripintaisen laatan käyttö saman sävyisen sileän rinnalla on kaunista. Laatoita esimerkiksi vessan takaseinä tehosteseinäksi struktuurilaatoilla. Vastaavan efektin saat käyttämällä yhdessä tilassa saman laatan eri kokoja. Muistathan, että lattialaatan voi aina asentaa myös seinään.

5. Käytä klassikkoratkaisuja

luo-hienostunut-ilme-laatoilla-marmori-ak-krauta

Klassisuus on yleensä synonyymi hienostuneisuudelle. Kohdassa 3 mainittu marmori tai marmorijäljitelmälaatta on paras esimerkki tästä.

Juuri nyt trendikäs kuusikulmainen lattialaatta kuuluu klassikoiden sarjaan, samoin kuin mustavalkoinen shakkiruutulattia. Myös pieniruutuinen mosaiikkilaatta ja viime vuosina suositut marokkolaislaatat ovat sisustajien ikiaikaisia suosikkeja. Valitsemalla klassikon tiedät, että valintasi kestää aikaa. Lue lisää kylpyhuoneen laattatrendeistä.

6. Luota luonnon voimaan

luo-hienostunut-ilme-laatoilla-luonnon-voima-ak-krauta

Luonnonmateriaaleissa on maagista alkuvoimaa. Kun yhdistät rouhean kiven lasiin ja puuhun, kokonaisuus on vastustamaton. K-Raudan valikoimissa on runsaasti kivipintaa jäljitteleviä porcellanato-laattoja niin seiniin kuin lattioihinkin. K-Raudan kautta voit tilata myös luonnonkivistä valmistettuja verhoilukiviä, joista syntyy esimerkiksi tehosteseinä keittiöön tai takkahuoneeseen.

Tiililaatat luovat tyylikästä, hieman rustiikkista tunnelmaa, ja ne ovatkin olleet suosittuja menneillä vuosikymmenillä. Tiililaattoja voi edelleen bongata esimerkiksi 60-luvulla rakennettujen talojen eteisistä ja keittiöistä.

7. Lado kalanruodoksi tai nuolenkärjeksi

luo-hienostunut-ilme-laatoilla-nuolenkarki-laatoitus-ak-krauta

Etenkin isossa tilassa laattojen tavallisesta poikkeava ladonta toimii katseenvangitsijana. Kalanruoto- ja korinpohjakuviot ovat viime vuosina olleet trendikkäitä parketeissa, mutta yhtä hyvin ne sopivat laattojen ladontaan. Nuolenkärkiladonta on upea, mutta se vaatii suunnikkaan mallisen laatan.

Kekseliäs käyttää samassa seinässä kahta eri ladontaa. Esimerkiksi kylppärin peilin takana voi olla tehosteena kalanruotoa, kun muu tila on laatoitettu esimerkiksi tiililadontaa käyttäen.

Katso esimerkkejä erilaisista ladontamalleista.

Laattapoimintoja valikoimistamme: 

K-Rauta-hero-banner

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin