K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Bokashi-kompostointi on helppo tapa kodin biojätteiden kompostointiin

Päivitetty 08.10.2021

Bokashointi on kotitalouksissa jatkuvasti suosiotaan kasvattava kompostoinnin tapa. Tutustu Bokashi-kompostoreihin, bokashointiin ja aloita kodin biojätteen kompostointi helposti.

Bokashi on Japanin lahja kompostoinnille

Bokashi on japania ja tarkoittaa fermentoitunutta eli hapatettua orgaanista materiaalia. Bokashointi on helppo ja nopea tapa kierrättää keittiön biojätteet niin, että niistä saa ravinteikasta multaa sekä nestemäistä lannoitetta. Bokashoinnin avulla teet keittiöjätteistä kuohkeaa ja erittäin ravinteikasta kompostimultaa, jossa kasvit viihtyvät ja satomäärät nousevat.

bokashointi-k-rauta-ak1

Mitä bokashointi on?

Bokashoinnissa pilkotut biojätteet hapatetaan bokashirouheen avulla hapettomassa tilassa Bokashi-keittiökompostorissa ilman hiilijalanjälkeä.

Kun fermentoituminen eli hapatus on päättynyt, orgaaninen materiaali on säilyttänyt kaikki tärkeät ravintoaineensa (erityisesti typpi), mitkä mätänemisprosessissa tuhoutuisivat.

Fermentoitumisen lopputuloksena saadaan ensiluokkaista ja laadukasta esikompostointimateriaalia sekä ravinteikasta fermentaationestettä. Fermentaationesteellä voi lannoittaa talon, parvekkeen ja puutarhan kasveja (laimennussuhde 1:200).

Neste on myös erinomainen mikro-organismeja sisältävä aktivaattori, jota voi käyttää septisäiliöissä ja pienissä jätteiden käsittelylaitoksissa.

Vinkki: viemärien putket puhtaaksi

Voit kaataa fermentaationesteen laimentamattomana myös viemäriin, jolloin mikrobit puhdistavat putkistoa täysin luonnollisella tavalla.

bokashointi-k-rauta-ak2

Mitkä materiaalit ovat sopivia bokashointiin?

Lähes kaikki orgaaninen jäte kelpaa Bokashi -kompostoriin. Isommat palat on hyvä pilkkoa pienempiin osiin fermentoitumisprosessin nopeuttamiseksi. Bokashirouheen sisältämät luonnon mikro-organismit käynnistävät fermentoitumisprosessin Bokashi-keittiökompostorissa.

Käytä bokashoinnissa käteviä BioProffa-keruuastioita

Jotta fermentoituminen ei Bokashi-kompostorissa häiriinny jatkuvasta avaamisesta, on hyvä käyttää erillistä BioProffa Keruuastiaa, johon voit milloin tahansa laittaa syntyneen kompostoitavan materiaalin ja tyhjentää sen Bokashi-kompostoriin kerran päivässä. Jätteestä ei synny mitään hajua koska BioProffa Keruuastian kannessa on aktiivihiilisuodatin.

bokashointi-k-rauta-ak3

Näillä aloitat bokashoinnin

Bokashoinnin aloittaminen on todella helppoa. Tarvitset vain Bokashi-kompostorin, bokashi-rouhetta sekä tietysti biojätettä. Näillä tuotteilla pääset aloittamaan bokashoinnin helposti ja nopeasti.

BioProffa Bokashi Organko -tuplapakkaus

BioProffa Bokashi Organko -tuplapakkaus sisältää kaiken mitä tarvitset keittiökompostoinnin aloittamiseen.Tuplapakkaus sisältää kaksi kompostoria. Kun ensimmäinen keittiökompostori on täynnä, se jätetään fermentoitumaan rauhassa 2–3 viikoksi. Tänä aikana voit jatkaa toisen kompostorin täyttämistä.

Kun kompostori on saanut rauhassa hapattua 2–3 viikkoa se on valmis jatkokäsittelyyn. Fermentoitunut biojäte voidaan laittaa jälkikompostoitumaan jyrsijäsuojattuun pihakompostoriin muiden kompostoituvan materiaalin sekaan tai sekoittaa vanhan mullan kanssa jyrsijäsuojatussa astiassa sisällä tai ulkona. 3–4 viikon kuluttua aines on muuttunut arvokkaaksi, ravinteikkaaksi kompostimullaksi. (Jälkikompostoitumisen/multaantumisen kestoon vaikuttaa mm. lämpötila ja fermentoituneen massan sisältö).

Fermentoituneen massan voi myös viedä biojätekeräykseen, jos multaa ei itse tarvitse.

Bioproffan kuiva bokashirouhe edistää fermentoitumista

Bokashirouhetta käytetään orgaanisen materiaaliin fermentoitumisen edistämiseen Bokashi-keittiökompostorissa. Rouhe edistää orgaanisen materiaalin kompostoitumista myös ulkokompostorissa sekä poistaa epämiellyttäviä hajuja.

BioProffa Kuiva Bokashirouhe on valmistettu vehnäleseistä, spelttikuorista, tehokkaista mikro-organismeista (EM), maitohappobakteereista, hiivoista, mineraaleista, ja korallileväkalkista jotka ovat edellytyksenä onnistuneeseen fermentointiin.

Rouheeseen on myös lisätty sokeriruokomelassia ja orgaanista auringonkukkaöljyä.

bokashointi-k-rauta-ak4

Bokashirouheen käyttö

Ripottele kompostorin pohjalle 1-2 rkl rouhetta ennen orgaanista materiaalia. Ripottele reilu ruokalusikallinen rouhetta litraa kohden Bokashi keittiökompostoriin aina lisätyn uuden materiaalin päälle, tiivistä jäte ja sulje kansi tiiviisti. Fermentoituminen on tehokkainta kun olosuhteet ovat mahdollisimman hapettomat, eli massan tiivistäminen poistaa “ilmataskut” jätemassasta.

Vältä avaamasta Bokashikompostoria turhan usein. Mitä vähemmän kompostoriin menee happea sen paremmin se toimii.

Kun bokashikompostori on täynnä, levitä vielä reilu ruokalusikallinen rouhetta orgaanisen materiaalin pinnalle, tiivistä massa ja laita kansi kiinni ja anna “muhia” kaksi viikkoa.

Muista valuttaa neste 3-5 päivän välein. Nestettä alkaa yleensä muodostua 2-4 viikon kuluttua bokashoinnin aloittamisesta, riippuen hapatettavasta materiaalista.

Lue lisää talousjätteen kompostoinnista

Aloita bokashi-kompostointi helposti 

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin: Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-uusi-artikkeli

Tilaa uutiskirje