K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Helppo mökkipiha

Päivitetty 24.05.2023

Kun satsaat helppohoitoisiin kasveihin ja materiaaleihin, jää aikaa myös rentoutumiseen. Katso neljä vinkkiä ja loihdi helppo mökkipiha kauneudesta tinkimättä.

Vehreä ruohomatto

helppo-mokkipiha-k-rauta-artikkeli-nurmikko

Mökkipiha ja nurmikko herättävät ristiriitaisia tunteita. Yhden mielestä nurmi on ihan ehdoton, toinen taas ei voisi kuvitellakaan tärväävänsä arvokkaita kesälomapäiviä ruohonleikkuuseen.

Nurmikon hoitamisen ei kuitenkaan tarvitse olla työlästä. Kun perustat sen oikein, huolto on melko helppoa eikä jatkuvia paikkauskylvöjä tarvitse tehdä. Levitä pohjaksi 20–25 cm:n kerros laadukasta ja rikkakasvitonta nurmikkomultaa. Kun multakerros on riittävän paksu, nurmi juurtuu riittävän syvälle eikä nuupahda niin helposti kuivinakaan ajanjaksoina.

Käytä parasta, käyttöpaikan mukaisesti valittua nurmisiemenseosta (esimerkiksi Cello) ja muista säännöllinen lannoitus. Nurmikon selkeä muoto ja rajaus helpottavat leikkausta. Ennen juurtumistaan nurmikko vaatii reilusti kastelua, mutta myöhemmin kastelutarve vähenee olennaisesti. Nurmikon syysistuttaja pääsee vähemmällä, sillä syksyllä kylvöstä ei tarvitse kastella yhtä paljon kuin kesällä.

Voit vähentää pihan hoitotarvetta myös valitsemalla helppohoitoisia ja kasvupaikkaan sopivia kasvilajeja. Jos sammaloitunut nurmikko korpeaa, lannoita se keväällä sammalsyöjällä. Katso lisää nurmikon huollosta ja pihasuunnittelusta. Katso lisää ideoita helppohoitoiseen mökkipihaan täältä.

Vinkit mökkiviljelyyn

biolan-yrttimaa-kasvatussakki-krauta

On luksusta, kun marinadiin voi silputa tuoreita yrttejä ja heittää itse kasvatetut kasvikset grilliin.

1. Perusta hyötypuutarha lämpimään ja suojaisaan paikkaan. Kun suunnittelet kasvimaan vaivattomaksi ja helppohoitoiseksi, se ei vie liikaa aikaa huilimiselta.

2. Valitse kasvatustapa. Yrteille riittää ruukkupuutarha, juhannusperunoille kasvatussäkit. Lavakauluslaatikko on vaivaton kasvimaaratkaisu maastoon, joka ei sovellu viljelyyn.

3. Kylvä ja istuta hyvään puutarhamultaan ja käytä katetta, joka estää kosteuden haihtumista ja rikkakasvien leviämistä.

4. Suosi helppoja kasveja, kuten yrttejä, salaatteja, lehtikaalia ja kesäkurpitsaa. Unohda tomaatit ja viiniköynnökset, ellet vietä koko kesää mökillä.

Mökkipihaan helppohoitoisia kasviksia 

Leppoisasti terassilla

helppo-mokkipiha-k-rauta-artikkeli-terassi

Kun terassi on katettu, siitä on iloa sadepäivinäkin. Samalla säästyt pehmusteiden, mattojen ja muiden terassitarvikkeiden kiikuttamiselta sisään ja ulos. Terassikausi pitenee entisestään, jos hankit lämmittimen.

Nykyaikaiset ja kestävät valokatteet päästävät auringonvalonlävitseen, mutta suojaavat oleskelutilaa ja kalusteita liialliselta paahteelta, sateelta, siitepölyltä, neulasilta ja lehdiltä. Näin oleskelutilan siivous- ja huoltotarve vähenevät. Tämän päivän katteet ovat myös ilo silmälle, ja esteetikkokin löytää varmasti mieluisan vaihtoehdon.

Valokate kannattaa pesaista säännöllisesti puutarhaletkulla tai painepesurilla (kevyellä paineella) sekä miedolla saippua-vesiliuoksella. Kun lika ei pinty, puhdistus on helppoa. Muista myös, että järeät puhdistusmenetelmät voivat naarmuttaa katetta.

Terassin huoltotarvetta voi vähentää myös lattiamateriaalin valinnalla. Komposiitista valmistettuja UPM Profi -terassilautoja ei tarvitse huoltokäsitellä hiomalla, öljyämällä tai lakkaamalla. Näppärä ratkaisu on myös Harmaa painekyllästetty ja kuumaöljykäsitelty Cello-terassilauta. Ensimmäinen huoltokäsittely on tarpeen vasta noin viiden vuoden kuluttua asennuksesta. Lue lisää terassin rakentamisesta sekä katso parhaat ideat terassille.

Fiksu valaistus

helppo-mokkipiha-k-rauta-artikkeli-valaistus

Hämärä- ja liiketunnistimet tekevät mökkipihasta turvallisen ja kodikkaan paikan myös iltamyöhällä. Auringon laskiessa pihavalot syttyvät valaisemaan pihapolkua. Kun lähestyt huussia tai pihavajaa, liiketunnistimen herättämä valaisin toivottaa sinut tervetulleeksi.

Älykkäällä valaistusjärjestelmällä (esim. Eglo Connect) hallitset mökin ulko- ja sisätilojen valaistusta mobiilisovelluksella. Voit sytyttää ja sammuttaa valot sekä muokata valon lämpötilaa, kirkkautta ja jopa väriä. Sopiva valaistus löytyy sormen pyyhkäisyllä niin pihatöihin kuin rapujuhliinkin. Lue lisää älykkäästä ulkovalaistuksesta.

Kestävää kivillä

helppo-mokkipiha-k-rauta-artikkeli-pihakivet

Kivipolkujen muoto ja laattojen tyyli vaikuttavat siihen, millainen tunnelma pihalle syntyy. Siellä täällä mutkittelevat ja suurpiirteisesti ladotut kivipolut tuovat salatun puutarhan tunnelmaa, kun taas säntillisesti ladotut väylät tekevät modernin säväyksen. Jos kaipaat luovaa ja persoonallista ratkaisua, yhdistele kiveä ja puuta.

Kun rakennat kivipolkua, poista aina vähintään pintamaa kuten nurmikko ja multakerros. Jos pintamaan alla on routimatonta maa-aineista kuten karkeaa hiekkaa tai soraa, ei isompia maatöitä tarvita. Routivaa, hienorakeista maata (esim. savea tai moreenia) tulisi sen sijaan poistaa, sillä se sitoo vettä ja aiheuttaa jäätyessään kiveyksen kohoilemista.

Poista noin 20 cm:n paksuinen maakerros. Asenna tilalle suodatinkangas, lisää noin 10 senttiä mursketta ja tiivistä huolella. Lisää vielä kiveyksen pohjaksi 2 3 sentin asennushiekkakerros. Kun teet pohjatyöt huolella, polku säilyy suorana. Voit myös jakaa pihan kivillä eri alueisiin: Reunakivet estävät nurmikkoa valtaamasta kävelypolkua. Muurikivillä teet istutusaltaita, pengerrät rinnepihaa tai rakennat vaikkapa näyttävän kiviaidan.

Ota aurinkoenergia käyttöön kotona ja mökillä

aurinkopaneelit-mokille

Oli mökkisi sitten sähköverkossa tai sen ulkopuolella, valikoimastamme löydät sopivat ratkaisut aurinkoenergian hyödyntämiseen mökillä. Tututstu tarkemmin aiheeseen Aurinkopaneelit mökille -artikkelistamme ja tutustu valikoimaan.

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin: Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-uusi-artikkeli

Tilaa uutiskirje