K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Miksi kompostoida - Lue 4 vinkkiä!

Päivitetty 08.03.2020

Oletko miettinyt kompostointia, mutta ajatellut sen olevan hankalaa? Biolan ja K-Rauta haluavat yhdessä levittää kompostoinnin ilosanomaa ja olla mukana helpottamassa sinun arkeasi. Kompostointi on ekologista taloudellista ja kaiken lisäksi helppoa!

1. Kompostointi on ekoteko

Kompostointi on luonnonmukainen tapa palauttaa eloperäinen, maatuva jäte takaisin luonnon kiertokulkuun. Kun biojäte kompostoidaan, vapautuu pääasiassa hiilidioksidia, lämpöä ja vesihöyryä. Kompostointiprosessin lopputuotteena syntyy ravinteikasta kompostimultaa.

2. Säästät rahaa

Kompostoimalla voi säästää selvää rahaa. Kotitalousjätteestä noin kolmasosa on biojätettä. Kun biojäte kompostoidaan, sekajätteen määrä vähenee. Kompostoimalla biojätteestä saadaan arvokasta maanparannusainetta omassa puutarhassa käytettäväksi ja samalla säästetään jätekuljetusmaksuissa.

Kuntien jätehuoltomääräykset säätelevät kiinteistön jäteastioiden tyhjennysvälin. Mikäli lajiteltu biojäte kompostoidaan, useimmissa kunnissa on mahdollista pidentää jäteastian tyhjennysväli 8‒12 viikkoon. Suoraa säästöä syntyy jäteastian harvemmasta tyhjennyksestä.

3. Hajuhaittojen esto

Jos biojätettä ei lajitella, se päätyy sekajäteastiaan. Tällöin kesällä jäteastia saattaa haista vastenmieliselle omassa pihassa.

4. Laki

Kaatopaikalle biojätettä ei ole saanut päätyä enää vuoden 2016 alusta. Biojäte mätänee jatuottaa metaania, joka on yksi haitallisimmista kasvihuonekaasuista. Sekajätteen joukossa biojäte päätyy yleensä polttoon. Märkä biojäte vaikeuttaa polttoprosessia. Tällä hetkellä polttolaitokset ovat ylikuormitettuja ja Suomesta kuljetetaan sekajätettä ulkomaille poltettavaksi. Kompostoimalla voidaan vähentää myös polttolaitoksiin kuljetettavaa huonosti palavan jätteen määrää.