K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Näin valitset oikean kompostin

Päivitetty 23.03.2022

Kompostointia aloitettaessa kannattaa miettiä, mitä aikoo kompostoida. Hanki siis omiin tarpeisiin sopiva komposti. Katso ohjeet kompostin valintaan ja tutustu erilaisiin komposteihin.

Näin valitset sopivan kompostorin

Kompostoreja löytyy useita erilaisia, aivan kuten myös kompostoitavia jätteitä. Oikean kompostorin valinta on helppoa, kunhan vain tietää, minkälaista jätettä aikoo kompostoida.

Keittiöjätteen kompostointi onnistuu lämpökompostorin avulla

Keittiöjätteen kompostointiin valitaan lämpökompostori, koska keittiöjätettä syntyy ympäri vuoden. Lämpöeristetty kompostori toimii myös talvella. On tärkeää, että kompostori on eristetty myös kannesta ja pohjasta. Yhden perheen käyttöön 200‒300 litran lämpökompostori on sopivan kokoinen.

Kun kompostoidaan ruokajätteitä, kompostorin on oltava tuhoeläintiivis, eli hiiret ja rotat eivät saa päästä kompostoriin.

Puutarhajätteen kompostointi onnistuu puutarhakompostorilla

Puutarhajätteen kompostointiin riittää eristämätön kompostori, koska talvella uutta puutarhajätettä ei synny. Puutarhakompostorin koko saa olla reilusti suurempi kuin lämpökompostorin, jopa 1 000 litraa.

Käymäläjätteen kompostointiin monta eri vaihtoehtoa

Käymäläjätteen kompostointi esimerkiksi mökillä onnistuu useammalla erilaisella kompostorilla, kuten esimerkiksi kesä-, mökki- ja puutarhakompostoreilla.

Tutustu erilaisiin kompostoreihin ja valitse paras vaihtoehto

Kesäkompostori

kompostorin-valinta-k-rauta-ak1

Biolan Mökkikompostori sopii käymälä- ja keittiöjätteen kompostointiin kesäaikana. Lämpöeristetty runko, eristämätön kansi. Tehokas ilmanvaihto. Helppo tyhjentää alaluukun kautta. Mukana kanisteri ja letku suotonesteelle.

Maastoutuva kompostori

kompostorin-valinta-k-rauta-ak2

Biolan Kivi -maisemakompostori on kivenvärinen, maisemaan mukautuva ja pieneenkin pihaan sopiva. Sopii puutarha-, käymälä ja keittiöjätteen kompostointiin. Tyhjennetään kääntämällä kompostori pois kasan päältä.

Kätevä pyöreä kompostori

kompostorin-valinta-k-rauta-ak3

Kekkilän puutarha- ja mökkikompostori on helppokäyttöinen, lämpöeristetty yleiskompostori keittiö-, puutarha- ja käymäläjätteille. Pyöreä muoto tekee kompostorista kestävän ja hyvin lämpöä eristävän. Polyeteenivaahtoeristyksen ansiosta vuotuinen käyttöaika on pitkä.

Ympärivuotinen kompostori

kompostorin-valinta-k-rauta-ak4

Kekkilä Kotikompostori on tyylikäs lämpökompostori ympärivuotiseen käyttöön. Pyöreä muoto mahdollistaa täyttämisen eri suunnista. Runko polyeteeniä, kansi ja luukku kevyttä etyleenipolypropeenia.

Bokashi-keittiökomposti

kompostorin-valinta-k-rauta-ak5

Bokashi on Japanista lähtöisin oleva kompostointitapa, joka hyödyntää maitohappobakteereita, hiiva- ja entsyymisieniä ja monia muita pieneliöitä.

Bokashi-keittiökompostointi on trendikäs ja samalla helppo tapa kierrättää ja ottaa talteen biojätteiden ravintoaineet. Tutustu tarkemmin Bokashi-kompostointiin!

Muista myös kuivikeseokset ja herättäjät

Cello puucee- ja kompostikuivike on turpeesta ja puulastuista valmistettu seos, jota käytetään kompostiin ja kompostoiviin käymälöihin lisäämään ilmavuutta ja tasaamaan kosteutta.

Biolan Kompostiheräte nopeuttaa talous- ja puutarhajätteen kompostoitumista ja parantaa mullan laatua.

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin: Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-uusi-artikkeli

Tilaa uutiskirje