K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Tee itse joka kevät mökin kuntokartoitus

Päivitetty 08.02.2020

Keväällä on hyvä tehdä mökin kuntokartoitus, jossa käydään läpi ja listataan kaikki remonttia kaipaavat asiat ja mietitään samalla mitä pikku parannuksia ja viihtyisyyttä lisääviä toimenpiteitä voisi tehdä.

Käy tarkastus läpi kohta kohdalta, niin voit huoletta nauttia tulevasta mökkikaudesta, kun kaikki on kunnossa:

1. Aloita ulkoa

  • Katto ja piippu
  • Ulkoseinät, ikkunat ja terassit

2. Sisätilat

  • Näkyykö vesivuotoja
  • Vesijohdot ja viemärit
  • Tulisijat
  • Keittiö ja muut mökin kiintokalusteet

3. Lupa-asiat

1. Aloita ulkoa

Tarkasta mökin ulkopuoliset maanpinnat. On hyvä, että maanpinnat kallistuvat mökistä poispäin ainakin parin metrin matkalta, jotta pintavedet eivät pääse valumaan turhaan perustuksiin. Jos mökki on rinteessä, voi joskus olla tarpeen tehdä pieni niskaoja ylärinteen puolelle tai vaihtoehtoisesti kaivaa sinne salaoja, joka estää veden valumisen. __ Tarkista salaojat__, jos mökin perustusten ympärille on sellaiset asennettu. Jokaisella nurkalla pitäisi olla tarkastuskaivo, josta salaojaa päästään tarkastelemaan. Tarkastuskaivo voi olla hieman maan alla, joten sen päältä pitää ehkä ensi lapioida vähän maata pois. Salaojakaivon pitäisi olla kuiva tai melkein kuiva. Jos kaivossa on runsaasti vettä, yritä selvittää onko salaojan poistoputki tukkeutunut. Joskus niihin saattaa myös pesiytyä jyrsijöitä.

Jos mökissä on kellaritilaa, eli maanvastaista seinää joltakin osin, on salaojien toiminta entistä tärkeämpää. Kostean kellarin saa kuivattua toimivilla salaojilla. Betoni tai harkkosokkelista lohkeillut pinta on yleensä merkki kosteudesta. Sokkelin rouhepinnoitus tai uudelleen slammaus ovat helppoja tee se itse – hommia.

Katto ja piippu

Tarkista sitten että katto on kunnossa ja piippujen läpiviennit näyttävät ehjiltä. Jos vesikatteella on ikää yli 25 vuotta, alkaa katon uusiminen ainakin bitumi ja varttikatteilla olla jo käsillä. Yritä päästä tutkimaan kattorakenteita myös kattokolmiotilasta tai ullakolta, jos sieltä löytyy vuotojälkiä. Ne ovat merkki kattoremontin kiirehtimisestä.

Varmista että sadevedet katolta valuvat vesikouruja ja syöksytorvia pitkin alas ja edelleen rakennuksen kulmilta joko kouruja tai sadevesiviemäriä pitkin pois rakennuksen seinustoilta. Jälleen pyritään pitämään talon perustukset kuivina. Kalliolle rakennetuissa mökeissä pintavedet ohjataan tarpeen mukaan riittävän etäälle seinien vierustoilta. Monella mökillä sadevedet otetaan talteen tynnyreihin. Tarkista samalla niiden puhdistustarve.

Katolla käydessäsi kurkista taskulampun kanssa myös piippuun. Katso, ettei hormeissa ole halkeamia. Halkeamien kautta saattaa mahdollinen nokipalo levitä rakenteisiin. Yleensä myös nuohooja kertoo mahdollisista paloturvallisuusriskeistä.

Ulkoseinät, ikkunat ja terassit

Katsasta läpi rakennusten ulkoseinien maalauksen kunto sekä samalla ikkunat ja terassit. Voit kokeilla puurakenteiden kunnon esimerkiksi ruuvimeisselillä kevyesti koputtelemalla. Lahovaurioituneet kohdat olisi hyvä uusia ennen kuin niistä pääsee kosteutta syvemmälle rakenteisiin. Jos maalia on lohkeillut tai hilseillyt irti, on aika alkaa suunnitella ulkomaalausta. Se onkin hyvä homma hoidella heti kesäloman alussa. Tai etsiä maalaukselle tekijä hetimiten, koska alkukevät on ulkomaalaukselle kaikkein paras ajankohta, kun ilmankosteus on kesää pienempi.

Aina ulkomaalauksia suunnitellessasi selvitä ensin vanha maali- tai puunsuojatyyppi ja valitse päälle soveltuva käsittely ja maali oikein. Maalitehtailla on hyvät ohjeet maalien tunnistamiseen ja suositukset uusien pintakäsittelyjen tekemiselle. Muista aina maalaustöissä, että huolelliset pohjatyöt ovat edellytys onnistuneeseen ja pitkäikäiseen lopputulokseen. Pyydä maalikaupoilla ollessasi siis mukaasi myös työohjeet ja hanki kaikki tarvittavat työvälineet.

Mieti olisiko mökin portaiden ja terassien suhteen tehtävissä jotain uudistuksia. Terassin laajentaminen ja portaiden ja kulkureittien rakentaminen voi lisätä mökin käyttömukavuutta merkittävästi ja työnä homma on aika yksinkertaista tehdä vaikka omatoimisesti kesäloman aikana.

2. Sisätilat

Ihan ensimmäisiä havaintoja talven jäljiltä on nuuhkia sisätilojen ilmaa. Jos sisällä tuoksuu tunkkaiselta ja siellä on ns. mummon mökin hajua, on kosteus päässyt talven aikana nousemaan korkeaksi ja saanut aikaan homeen kasvua.

Ongelma voi vuosien saatossa kasvaa, ellei rakennuksen tuulettumista talven aikana tehosteta. Esimerkiksi aurinkoenergialla toimiva tuuletin eteläisellä seinällä voisi pelastaa monta mökkiä kostumiselta, eikä ratkaisu ole kovin kalliskaan. Jos mökillä on sähköt, voisi olla hyödyllistä jättää talveksi sisätilaan vaikkapa parin kolmensadan watin pakkasvahti tai yksi sähköpatteri päälle. Pieni lämmöntuotto sisällä pitää kosteuden ulkona. Lämpötilan ei siis tarvitse olla plusasteilla.

Näkyykö vesivuotoja

Tutki seinät ja sisäkatot läpi, ettei niissä näy vuotojälkiä. Vuotojäljet löytyvät tyypillisesti savupiippujen tai tuuletushormien lähistöltä. Joskus vuotojälkiä voi näkyä myös ikkunoiden vierustoilla tai alla. Ne voivat johtua ikkunapeltien tai vuorilautojen raoista päässeestä vedestä.

Jos havaitset vuotojälkiä, yritä paikallistaa vuotokohta. Monessa tapauksessa vuotokohta saadaan paikattua hankkimalla tiivistysmassatuubi ja pursotuspistooli.

Sisätiloja tarkastaessasi voisit samalla hahmotella uutta ilmettä mökille. Pintojen maalaus voi saada ihmeitä aikaan vanhassa ja miksei uudemmassakin mökissä.

Vesijohdot ja viemärit

Jos mökissä on vesijohdot, varmista heti aluksi kun kytket vesipumpun päälle, että järjestelmän paine säilyy, eikä pumppu käynnisty uudelleen itsestään. Jos käynnistyy, voi jossakin putkessa tai vesihanassa olla vuoto, joka on syytä korjata ennen kuin vesipumppu jätetään päälle. Tarkista myös viemäreiden toiminta. Joskus talven aikana saattavat jyrsijät päästä viemäriputkistoon ja tukkia viemärit.

Ja jos mökilläsi ei vielä ole kunnollista jätevesijärjestelmää, onkin nyt hyvä hetki laittaa suunnitelmat vireille. Vaikka jätevesidirektiivissä uusi aikalisä on tullutkin, on silti hyvä miettiä toimivan systeemin toteutus mökille vaikkapa niin, että saostuskaivot ja imeytykset tai suodatukset saadaan toimimaan ja niitä voi sitten myöhemmin täydentää direktiivin mukaisilla puhdistusjärjestelmillä. Kysy tähän apua asiantuntijalta vaikkapa paikkakuntasi K-raudasta.

Tulisijat

Sisällä tärkeimpiä tarkastuskohteita ovat tulisijat. Erityisesti vanhoista muuratuista tulisijoista ja savupiipuista kannattaa tarkistaa, ettei niissä näy päällisin puolin isoja halkeamia, joita olisi voinut talven aikana syntyä esimerkiksi routimisen aiheuttamista liikkeistä.

Keittiö ja muut mökin kiintokalusteet

Nyt kun kuntokatselmus alkaa olla loppusuoralla, voisit vielä vilkaista missä kunnossa ovat mökkisi säilytysjärjestelmät ja keittiötila. Uudet kalusteet keittiössä ja vaikkapa liukuovelliset vaatekomerot saavat ihmeitä aikaan. Mieti olisiko tälläkin saralla jotakin sopivaa tehdä jotakin. Vaikka pala kerrallaan.

3. Lupa-asiat

Jos olet teettämässä mökille isompia muutoksia kuin edellä kuvatut korjaustoimenpiteet, muista aina varmistaa rakennusluvan tarve. Erilaiset grillikodat, katokset, pihavajat yms. lisäävät huomattavasti kesämökin käyttömukavuutta, mutta niitä ei ihan suin päin kannata sijoitella tontille. Kannattaa aina ensin kysäistä kunnan rakennustarkastajalta minkälaisia viranomaislupia rakennelmat vaativat ja jos hyvin käy, niin ei vaadita mitään. Kuntakohtaisesti näissä voi olla isoja eroja.

Kaipaatko apua? Remonttineuvonta auttaa!

Jos löysit kuntokartoituksen yhteydessä ongelmia tai sinulla heräsi kysymyksiä ongelmakohtien remontoinnista, kysy apua K-Raudan maksuttomasta Remonttineuvonnasta. Asiantuntijamme auttavat sinua, jotta remontointi sujuu yllättävän helposti.

Katso myös, kuinka onnistuu helppohoitoinen mökkipiha!

Kimara Raami – edullinen mökkimallisto K-Raudasta

Rakennusluvat – kysymyksiä ja vastauksia