K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Nurmikon hoitaminen

Päivitetty 15.06.2020

Nurmikon perushoito on helppoa. Kalkitse ja lannoita nurmikkoa säännöllisesti, koska haluat nurmikon pysyvän kauniina vuosien ajan samassa kasvupaikassa. Nurmikko pitää myös leikkaamisesta, joten tee sitä usein.

Esimerkiksi GreenCare-tuotteilla nurmikon hoitaminen sujuu helposti. Löydät sarjasta kaikki nurmikon tarvitsemat tuotteet kalkitsemiseen ja lannoittamiseen sekä nopeaan sammaleen poistoon ja paikkauskylvöön.

Nurmikon hoidon vaiheet:

A) Kalkitse

B) Lannoita

C) Sammal pois

D) Paikkaa aukot

nurmikon-hoitaminen-k-rauta-ak

Huoltojoukkojen vinkki: Nurmikon leikkaaminen ja kastelu

A) Vahva avaus – Kalkitse kasvualusta

Kalkitse kerran vuodessa, vähintään joka toinen vuosi. Suomalainen kasvualusta on luonnostaan hapan ja kasvien, myös nurmikon kasvu hapattaa maata vähitellen luontaisesti. Jos maa on liian hapan, nurmikkosi kasvaa huonosti eikä pysty hyödyntämään lannoitteiden ravinteita. Muista sen vuoksi sekä kalkita että lannoittaa nurmikkosi.

Kalkitse kerran vuodessa, vähintään joka toinen vuosi.

Kalkita voit milloin vaan. Puutarhasesongin aikana pihalla on paljon tekemistä, joten kalkitse ennen ruuhkaa ja kasvukauden alkua lumen päälle. Kalkki alkaa imeytyä heti lumen sulaessa. Pienirakeinen GreenCare Rakeinen Nurmikkokalkki on kaksitehoista. Se sisältää nopeasti liukenevaa aitoa, rakeista dolomiittikalkkia, joka vähentää maan happamuutta. Sen lisäksi Nurmikkokalkissa on GroBiootti-hyötymikrobeja, jotka nopeuttavat leikkuujätteen hajoamista. Nopea hajoaminen vähentää kasvuston päälle leikatessa muodostuvaa kuollutta kuitua.

B) Muista rakentelu – Lannoita, niin nurmikko lähtee kasvuun

Anna nurmikolle ravinteita kerran kuukaudessa toukokuusta elokuuhun. Riittoisa Nurmikon Kevät ja Kesä Plus on erikoislannoite nurmikolle ja toimii kahdella tavalla. Ensinnäkin se sisältää kasviperäisiä raaka-aineita, jotka hoitavat maaperää ja parantavat mullassa luontaisesti toimivien hyvien mikrobien toimintaa. Ne parantavat maan rakennetta. Toiseksi lannoite sisältää kaikki nurmikon kasvukauden aikana tarvitsemat ravinteet. Minirakeet liukenevat nopeasti ja levittyvät tasaisesti. Ne eivät pölyä ja nurmikon käyttöä voi jatkaa normaalisti.

C) Nopea vastahyökkäys – Sammal pois nurmikolta

Jos nurmikko voi hyvin, sammal pysyy poissa. Se valtaa paikkoja, joissa nurmikko syystä tai toisesta ei viihdy. Syy voi olla se, että maa on liian tiivistä tai märkää, jolloin salaojitus on puutteellinen. Sammal viihtyy happamassa, joten muista nurmikon kalkitseminen. Kolmas syy on ravinteiden puute ja siihen auttaa säännöllinen lannoitus kasvukaudella.

Jos nurmikkosi voi hyvin, sammal pysyy poissa.

D) Tarkka puolustus – Paikkaa nurmikon aukot

Poista kuollut nurmikko haravalla tai lapiolla niin, että maan pinta näkyy. Tasoita paikattava kohta nurmikon parannusmullalla ympäröivän maan tasalle. Tiivistä kasvualusta kevyesti tallaamalla tai nurmikkojyrällä. Kylvä paikattava kohta Nurmikon paikkausseoksella, joka on monipuolinen seos kaikkien nurmikoiden paikkaamiseen.

Voit luonnollisesti myös käyttää samaa siemenseosta, kuin nurmikon perustamiseen on käytetty. Lisää lopuksi ohut kerros multaa ja kastele niin, että lisätty multa kastuu läpi. Tarkkaile mullan kosteutta päivittäin ja kastele tarvittaessa niin kauan, että uusi ruoho on vähintään 3 cm korkea. Leikkaa paikkausnurmikko ensimmäisen kerran kun ruoho on 6-10 cm korkeaa.

__Kysymys: Onko teillä myynnissä koiraystävällistä kalkkia nurmikon hoitoon?

K-Raudan puutarhaneuvonnan vastaus:

K-Raudoista löytyy ainakin Neudorffin Vitalkalkkia, joka on turvallista käyttää kotieläintaloudessa. Kalkki kannattaa levittää, kun säätiedotus lupaa sadetta, jotta kalkki liukenisi nopeasti maahan. Tarkista tuotteen myymäläsaatavuus verkkokaupan tuotteelta.

Miten saan sammaleen hävitettyä nurmikosta entä syreenin kukinnosta upeamman? Kesämökkini piha-alueella maaperä on savipitoista, johon on lisätty multaa nurmikolle. Nyt muutamana vuotena nurmikolle on tullut sammalta laajemmalle alueelle. Pihallani kasvaa myös muutama unkarinsyreeni. Mistä johtuu, että kukkatertut ovat hyvin pieniä ja kärsineen sekä kuivan näköisiä. Mikä olisi sopiva lannoite?

K-Raudan puutarhaneuvonnan vastaus:

Sammaleen kasvu nurmikolla johtuu usein tiivistyneestä kasvualustasta, jolloin nurmen juuret eivät saa riittävästi ilmaa. Savimaa mökillänne viittaa tähän tiivistymiseen ja hoitotoimenpiteenä suosittelen nurmikon ilmastoinnin parantamista. Ilmastointia voidaan parantaa tekemällä talikolla tai muulla vastaavalla reikiä maahan. Reikiin voi tämän jälkeen laittaa hiekkaa. Jos nurmikko on pahoin sammaloitunut, kannattaa rikkoa nurmen pinta esimerkiksi puutarhajyrsimellä ja poistaa sammal haravoimalla. Tämän jälkeen alueelle levitetään uutta multaa ja nurmikon siemeniä. Ennen ilmastoimista sammaleen valtaamiin kohtiin voi levittää sammaleenpoistoainetta, joka kellastuttaa sammaleen. Kun käsitelty sammal on kuivunut, se haravoidaan pois nurmikolta.

Myös liian hapan kasvualusta voi aiheuttaa sammaloitumista, joten nurmikko kannattaa sammaleen kasvua ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä kalkita joka toinen tai kolmas kevät, ja pari viikkoa kalkituksen jälkeen levitetään nurmikolle nurmilannoite. Lannoittaa voi vuosittain, tosin typpilannoitus lisää nurmikon kasvua ja leikkuutarve näin ollen lisääntyy. Mikäli ei haluta vuosittain lannoittaa, voi lannoitusta tehdä myös tarpeen mukaan aina silloin, kun nurmi rupeaa näyttämään kellastuneelta tai muutoin huonovointiselta. Hyvin varjoisilla paikoilla nurmi viihtyy huonosti, joten sammal valtaa usein näissä paikoissa alaa hoitotoimenpiteistä huolimatta. Mikäli sammal häiritsee tämmöisillä varjopaikoilla, kannattaa harkita nurmen korvaamista maanpeitekasveilla.

Unkarinsyreenin kitulias kasvu viittaa kuivaan ja/tai vähäravinteiseen kasvualustaan. Savimaa yleensä pidättää hyvin kosteutta, mutta mennyt kesä oli erityisen kuiva, joten syreenit ovat voineet kärsiä myös kuivuudesta. Suosittelen syreenien lannoitusta keväällä puutarhan yleislannoitteella ja mullan lisäämistä kasvien juurelle. Mikäli kasvin tyvi on heinittynyt tai muutoin rikkaruohottunut, täytyisi rikkaruohot juurineen poistaa ja tämän jälkeen juuristoalueelle levittää kuohkeaa puutarhamultaa. Kitketylle kasvin tyvelle voidaan vielä lisätä mullan päälle 5-7 cm kerros kuorikatetta, joka vähentää kosteuden haihtumista maasta ja ehkäisee rikkaruohojen kasvua juurella.