K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Nurmikon hoitaminen

Päivitetty 07.04.2024

Nurmikon perushoito on helppoa. Kalkitse ja lannoita nurmikkoa säännöllisesti, koska haluat nurmikon pysyvän kauniina vuosien ajan samassa kasvupaikassa. Nurmikko pitää myös leikkaamisesta, joten tee sitä usein.

Nurmikon hoidon vaiheet:

  1. Kalkitse
  2. Lannoita
  3. Poista sammal
  4. Paikkaa aukot

1. Kalkitse kasvualusta

Kalkitse kerran vuodessa, vähintään joka toinen vuosi. Suomalainen kasvualusta on luonnostaan hapan ja kasvien, myös nurmikon kasvu hapattaa maata vähitellen luontaisesti. Jos maa on liian hapan, nurmikkosi kasvaa huonosti eikä pysty hyödyntämään lannoitteiden ravinteita. Muista sen vuoksi sekä kalkita että lannoittaa nurmikkosi.

Kalkitse kerran vuodessa, vähintään joka toinen vuosi.

Kalkita voit milloin vaan. Puutarhasesongin aikana pihalla on paljon tekemistä, joten kalkitse ennen ruuhkaa ja kasvukauden alkua lumen päälle. Kalkki alkaa imeytyä heti lumen sulaessa. Pienirakeinen GreenCare Rakeinen Nurmikkokalkki on kaksitehoista. Se sisältää nopeasti liukenevaa aitoa, rakeista dolomiittikalkkia, joka vähentää maan happamuutta. Sen lisäksi Nurmikkokalkissa on GroBiootti-hyötymikrobeja, jotka nopeuttavat leikkuujätteen hajoamista. Nopea hajoaminen vähentää kasvuston päälle leikatessa muodostuvaa kuollutta kuitua.

2. Lannoita, niin nurmikko lähtee kasvuun

Anna nurmikolle ravinteita kerran kuukaudessa toukokuusta elokuuhun. Riittoisa Nurmikon Kevät ja Kesä Plus on erikoislannoite nurmikolle ja toimii kahdella tavalla. Ensinnäkin se sisältää kasviperäisiä raaka-aineita, jotka hoitavat maaperää ja parantavat mullassa luontaisesti toimivien hyvien mikrobien toimintaa. Ne parantavat maan rakennetta. Toiseksi lannoite sisältää kaikki nurmikon kasvukauden aikana tarvitsemat ravinteet. Minirakeet liukenevat nopeasti ja levittyvät tasaisesti. Ne eivät pölyä ja nurmikon käyttöä voi jatkaa normaalisti.

Sammal pois nurmikolta

Jos nurmikko voi hyvin, sammal pysyy poissa. Se valtaa paikkoja, joissa nurmikko syystä tai toisesta ei viihdy. Syy voi olla se, että maa on liian tiivistä tai märkää, jolloin salaojitus on puutteellinen. Sammal viihtyy happamassa, joten muista nurmikon kalkitseminen. Kolmas syy on ravinteiden puute ja siihen auttaa säännöllinen lannoitus kasvukaudella.

Jos nurmikkosi voi hyvin, sammal pysyy poissa.

Nurmikon aukkojen paikkaus

Poista kuollut nurmikko haravalla tai lapiolla niin, että maan pinta näkyy. Tasoita paikattava kohta mullalla ympäröivän maan tasalle. Tiivistä kasvualusta kevyesti tallaamalla tai nurmikkojyrällä. Kylvä paikattava kohta nurmikon paikkausseoksella, joka on monipuolinen seos kaikkien nurmikoiden paikkaamiseen.

Voit käyttää myös samaa siemenseosta, kuin nurmikon perustamiseen on käytetty. Lisää lopuksi ohut kerros multaa ja kastele niin, että lisätty multa kastuu läpi. Tarkkaile mullan kosteutta päivittäin ja kastele tarvittaessa niin kauan, että uusi ruoho on vähintään 3 cm korkea. Leikkaa paikkausnurmikko ensimmäisen kerran kun ruoho on 6-10 cm korkeaa.

Nurmikon leikkaus ja kastelu

Katso ohjeet

Näin valitset oikean ruohonleikkurin

Lue lisää

K-Raudan puutarhaneuvonnan vastaus:

K-Raudoista löytyy ainakin Neudorffin Vitalkalkkia, joka on turvallista käyttää kotieläintaloudessa. Kalkki kannattaa levittää, kun säätiedotus lupaa sadetta, jotta kalkki liukenisi nopeasti maahan. Tarkista tuotteen myymäläsaatavuus verkkokaupan tuotteelta.

Kesämökkini piha-alueella maaperä on savipitoista, johon on lisätty multaa nurmikolle. Nyt muutamana vuotena nurmikolle on tullut sammalta laajemmalle alueelle. Pihallani kasvaa myös muutama unkarinsyreeni. Mistä johtuu, että kukkatertut ovat hyvin pieniä ja kärsineen sekä kuivan näköisiä. Mikä olisi sopiva lannoite?__

K-Raudan puutarhaneuvonnan vastaus:

Sammaleen kasvu nurmikolla johtuu usein tiivistyneestä kasvualustasta, jolloin nurmen juuret eivät saa riittävästi ilmaa. Savimaa mökillänne viittaa tähän tiivistymiseen ja hoitotoimenpiteenä suosittelen nurmikon ilmastoinnin parantamista. Ilmastointia voidaan parantaa tekemällä talikolla tai muulla vastaavalla reikiä maahan. Reikiin voi tämän jälkeen laittaa hiekkaa. Jos nurmikko on pahoin sammaloitunut, kannattaa rikkoa nurmen pinta esimerkiksi puutarhajyrsimellä ja poistaa sammal haravoimalla. Tämän jälkeen alueelle levitetään uutta multaa ja nurmikon siemeniä. Ennen ilmastoimista sammaleen valtaamiin kohtiin voi levittää sammaleenpoistoainetta, joka kellastuttaa sammaleen. Kun käsitelty sammal on kuivunut, se haravoidaan pois nurmikolta.

Myös liian hapan kasvualusta voi aiheuttaa sammaloitumista, joten nurmikko kannattaa sammaleen kasvua ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä kalkita joka toinen tai kolmas kevät, ja pari viikkoa kalkituksen jälkeen levitetään nurmikolle nurmilannoite. Lannoittaa voi vuosittain, tosin typpilannoitus lisää nurmikon kasvua ja leikkuutarve näin ollen lisääntyy. Mikäli ei haluta vuosittain lannoittaa, voi lannoitusta tehdä myös tarpeen mukaan aina silloin, kun nurmi rupeaa näyttämään kellastuneelta tai muutoin huonovointiselta. Hyvin varjoisilla paikoilla nurmi viihtyy huonosti, joten sammal valtaa usein näissä paikoissa alaa hoitotoimenpiteistä huolimatta. Mikäli sammal häiritsee tämmöisillä varjopaikoilla, kannattaa harkita nurmen korvaamista maanpeitekasveilla.