K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Nurmikon perustaminen

Päivitetty 26.02.2020

Nurmikon perustamisella varmistat viheriön pihallesi moneksi vuodeksi, joten kunnollinen pohjatyö kannattaa. Salaojituksella varmistat, että vesi valuu pois nurmikolta. Kasvualustan valmistelu ja oikea siemenvalinta auttaa nurmikon hyvään alkuun.

Vaiheet:

  1. Salaojitus ja kasvualusta

  2. Valitse nurmikonsiemenet

  3. Kylvä ja kastele

  4. Ensimmäinen nurmikonleikkaaminen

1. Salaojitus ja kasvualusta

Nurmikon perustaminen aloitetaan salaojituksesta. Erityisesti viistolla pihalla vesi voi kertyä talvella ja keväällä seisomaan samaan paikkaan. Nurmikko ei ole vesikasvi eikä siis viihdy seisovassa vedessä.

Pihanurmen kasvualusta saa olla yllättävän paksu. 20-30cm paksuinen multakerros on paikallaan uutta nurmea perustettaessa, koska kasvualusta tiivistyy kastelun ja tiivistämisen aikana melkoisesti. Jos käytät paikalla olevaa maata, sekoita savimaahan sekä turvetta että hiekkaa. Hiekkaiseen kasvualustaan kannattaa lisätä turvetta.

Jos paikalle tuodaan valmiiksi lannoitettu kasvualusta, siirry siementen valintaan. Muussa tapauksessa sinun pitää peruslannoittaa multa. Tämä annos riittää ensimmäisen kasvukauden tarpeisiin. Lisää multaan GreenCare Rakeista Nurmikkokalkkia 50kg/100m2 ja sen lisäksi Puutarha Kevät tai Puutarhan Syksy -lannoitetta 4-6kg/100m2 vuodenajan mukaan.

Tasoita multa haravalla ja tiivistä jyräämällä. Tee kävelytesti: alusta on sopivan tiivis, kun saappaista jää 1cm syvyiset jäljet. Verkkojyrä sopii hyvin tiivistämiseen. Voit vuokrata sen konevuokraamosta tai puutarhamyymälästä.

2. Valitse nurmikonsiemenet

Valitse hyvälaatuinen nurmikonsiemenseos käyttötarkoituksen mukaan. Hinta ja laatu kohtaavat usein siemenseoksissa.

Tarkista raiheinän osuus, yleisseoksissa sitä on jopa yli 10%. Nurmikko vihertyy nopeasti , mutta se kasvaa rehottaa, joten saat ajaa nurmen pari kertaa viikossa. Se ei myöskään ole paras mahdollinen pelialusta eikä se kestä kovaa kulutusta tai matalaa leikkuuta.

Kovaan kulutukseen eli perhe-elämään valitse seos, jossa on yli 40% (vähintään kahta lajiketta) niittynurmikkaa ja niiden lisänä puistonataa, käyttöluokka on 1 tai extra.

Huippulaatuinen nurmikonsiemenseos ei sisällä lainkaan raiheinää. Se edellyttää perustamisvaiheessa kärsivällisyyttä, koska se itää hitaammin kuin muut. Hoitamiseen kuuluu säännöllinen leikkaaminen ja lannoitus, muuten nurmikko uhkaa harveta. Näillä ohjeilla saat lopputuloksena samettisen nurmikon, jota naapuritkin ihailevat. Toisaalta robottileikkurien suosio kasvaa koko ajan, joten leikkaaminenkaan ei ole enää ongelma, vaan voit keskittyä nurmikosta nauttimiseen. Käyttöluokka extra.

3. Kylvä ja kastele

Laskettuasi kylvettävän alueen pinta-alan, hanki 2-4kg siemeniä/100m2. Siemeniä tarvitaan noin kourallinen neliölle. Jotta siemenet leviäisivät tasaisesti, tee ristikylvö kuvion mukaan:

Sekoita siemenet kevyesti pintakerrokseen ja jyrää nurmikkojyrällä (ei verkko), jotta ne eivät kuivuisi. Samalla ne saavat hyvän kontaktin maahan.

Siemenen itäminen on peruuttamaton ilmiö. Kun siemen on kerran itänyt, se tuhoutuu, jollei saa vettä jatkuvasti. Kastele siis hellävaraisesti, usein ja sään mukaan. Jos sää on lämmin, kastele illalla, koska silloin vesi haihtuu hitaammin. Kastelun voi tehdä sadettimella tai letkulla. Kastelu täytyy tehdä varovasti, etteivät siemenet nouse maan pintaan.

4. Ensimmäinen nurmikonleikkaaminen

Anna nurmikon kasvaa rauhassa, kunnes se on 6-10 cm pitkää. Jätä nurmikko ensimmäisessä leikkuussa normaalia pidemmäksi (7 cm), ehdit trimmata sen myöhemmin lopulliseen mittaansa (4-5 cm). Ensimmäinen leikkuukerta tasoittaa nopeammin itäneiden korsien kasvua ja auttaa nurmikkoa tuuhentumaan. Hitaammin itävät kurovat etumatkaa kiinni kesän mittaan.