K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Leikkaa ja kastele nurmikko oikein

Päivitetty 30.06.2023

Nautit vehreästä nurmikosta, kun hoidat sitä oikein. Nappaa ohjeet nurmikon leikkaukseen ja kasteluun sekä katso hommaan sopivat tuotteet.

Nurmikon leikkuu:

Nurmikon leikkuu eli tuttavallisesti ruohonleikkaukseen liittyy monia uskomuksia ja tapoja. Nappaa tästä hyvät ohjeet seuraavaan leikkauskertaan. Mikäli vanha leikkuri vetelee jo viimeisiään, niin meiltä löydät varmasti juuri tarpeisiisi sopivan uuden mallin, katso ruohonleikkurien valikoimaa.

  • Normaali leikkuukorkeus on yleensä 4-5 cm, kuivana aikana jopa 7 cm.
  • Leikkaa korren pituudesta enintään 1/3 kerralla.
  • Vaihda leikkuusuuntaa eri kerroilla, jotta korret eivät painautuisi aina samaan suuntaan.
  • Nurmikko kannattaa leikata mahdollisimman kuivana, usein paras aika on iltapäivällä tai alkuillasta.
  • Kerää leikkuujäte pois, jos sitä jää suuria kasoja peittämään kasvavaa nurmikkoa.

Tutustu FXA-ruohonleikkureihin: 

Nurmikon kastelu

Nurmikon-kastelu

Nurmikon kastelu on varsin mukavaa puuhaa, kun välineet ovat kunnossa. Työn jälki palkitsee, sillä hyvin kasteltu nurmikko näyttää kiitollisuutensa.

Kastele nurmikkoa tarvittaessa. Paras aika kastella nurmikkoa on ilta, koska silloin päivän lämpö ei heti haihduta vettä pois. Kun kastelet, kastele kerralla reilusti, 10-20 mm/m2. Niin paljon, että maa kastuu pintaa syvemmälle. Kerran viikossa kunnolla on parempi kuin vähän joka ilta.

Nurmikon kastelujärjestelmä hoitaa homman

Kastelun automatisointi tekee nurmikon ja istutusten hoidosta huoletonta ja tehokasta. Nurmikon kastelujärjestelmä auttaa myös säästämään vettä käyttämällä sitä suunnitellusti ja todellisen tarpeen mukaan.

Yksinkertaisimmillaan järjestelmä koostuu ajastimesta, letkusta ja sadettimesta tai tihkuletkusta. Kaikkea ei tarvitse hankkia kerralla, vaan aloituspaketeista voi siirtyä laajempaan kastelujärjestelmään vähitellen.

Kasvata systeemiä erikseen hankittavilla lisäosilla pala palalta, kunnes kokonaisuus vastaa tarpeitasi. Laajimmillaan järjestelmä pitää huolta koko pihan kastelutarpeesta. Letkut voi halutessaan korvata maan alla kulkevalla ja koko pihan kattavalla putkistolla.

Jos haluat ulkoistaa kaiken kastelun älyjärjestelmälle, sekin onnistuu. Kehittyneimmissä järjestelmissä voit seurata pihan olosuhteita ja ohjata kastelua älypuhelinsovelluksella, joka on yhteydessä maaperään asennettuun sensoriin. Järjestelmä huomioi myös maaperän yläpuoliset olot aina sääennusteista auringonnousuun ja -laskuun.

Nurmikon kasteluun suosittelemme: 

K-Rauta-hero-banner

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin