K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Näin onnistut syyslannoituksessa

Päivitetty 23.08.2022

Elo-syyskuu on oikea aika antaa monivuotisille kasveille syyslannoitus. Syyslannoitus parantaa kasvien talvenkestävyyttä ja lisää seuraavan vuoden kukintaa ja satoa.

Syksyllä lannoittaminen on helppoa, koska sama ravinne käy kaikille puutarhan kasveille. Eniten lannoittamisesta hyötyvät marjapensaat ja hedelmäpuut, muttei kannata unohtaa myöskään nurmikkoa ja monivuotisia koristekasveja, kuten perennoja.

Näin onnistut syyslannoituksessa:

Syyslannoituksessa on tärkeää ottaa huomioon paikka, aika ja lannoitettavien istutusten tyypit. Katso alta milloin ja miten sinun kannattaa hoitaa syyslannoitus.

syyslannoitus-artikkeli-k-rauta

Milloin teen syyslannoituksen?

Lannoita Pohjois-Suomessa ennen elokuun puoliväliä, Etelä-Suomessa syyskuun puoliväliin mennessä.

Koristekasvien, hedelmäpuiden ja marjapensaiden syyslannoitus

Anna syyslannoite koristekasveille hyvissä ajoin, ennen kasvien menemistä lepotilaan. Hedelmäpuut ja marjapensaat lannoitetaan heti sadonkorjuun jälkeen.

Näin lannoitat perennat ja pienet pensaat

Perennoille ja pienille pensaille syyslannoite levitetään kasvien juurille käsin sirottelemalla. Levitys on tärkeää tehdä tasaisesti, ettei synny polttovioituksia. Nurmikolle epätasainen levitys voi aiheuttaa myös laikkuisuutta.

Syyslannoitus-k-rauta-ak1

Isojen pensaiden ja puiden syyslannoitus

Isojen pensaiden ja puiden juuristoalueelle kannattaa tehdä rautakangella 20-30 cm syvyiset reiät ja kaataa lannoite reikiin. Lopuksi reiät peitetään mullalla.

Lannoita ennen sadetta

Lannoite on hyvä levittää ennen sadetta, jolloin se liukenee nopeammin kasvien käyttöön. Jos sadetta ei ole luvassa, lannoitteen liukenemista voi vauhdittaa kastelulla.

Muista noudattaa annosteluohjeita, kun syyslannoitat

Muista noudattaa annosteluohjeita. Liiasta lannoitteesta voi olla kasveille jopa haittaa ja ylimääräiset lannoitteet valuvat pohjavesiin.

Muista kalkita maa syyslannoituksen yhteydessä

Syyslannoituksen yhteydessä maa kannattaa kalkita, etenkin jos se on keväällä päässyt unohtumaan. Kalkki nostaa happaman maan ph:ta, mikä on tärkeää kasvien lannoitteen saannin kannalta. Liian happamassa maassa kasvit eivät pysty hyödyntämään niille tarjottuja ravinteita ja lannoitus menee hukkaan.

syyslannoitus-kalkitseminen-artikkeli-k-rauta

Syyslannoitteet sisältävät kaliumia ja fosforia. Kalium vahvistaa kasveja talven kylmyyttä vastaan ja fosfori lisää seuraavan vuoden kukkasilmujen muodostumista ja parantaa siten seuraavan vuoden kukintaa ja satoa.

Syyslannoitus-k-rauta-ak2

Näillä onnistut syyslannoituksessa 

Istutustyövälinesetti FXA 3-osainen

Istutustyövälinesetti FXA 3-osainen

5,95 € / kpl

ToimitettavissaToimitettavissa, alkaen 2 työpäivää
MyymäläsaatavuusKatso saatavuus myymälöissäMyymäläsaatavuus
K-Rauta-hero-banner

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin