K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Tee pihasta turvallinen talvella

Päivitetty 03.11.2023

Jää ja lumi voivat tehdä pihasta erittäin liukkaan. Katon suuri lumikuorma rasittaa talon rakenteita ja aiheuttaa vaaratilanteita jalankulkijoille. Panosta siis kunnon välineisiin, ergonomiaan ja nauti pihahommista myös pakkasella.

Tässä jutussa:

Hyvät työvälineet ja ergonominen työasento helpottavat lumenluontia

Työvaatteet kuntoon

Lumilingolla lumihommat joutuisasti

Lumenpudotus – huomioi turvallisuus

Hyvät työvälineet ja ergonominen työasento helpottavat lumenluontia

Tarkista lumilapion ja lumikolan kunto. Jos vanha lumilapio tai -kola tuntuu raskaalta käytössä, niin se kannattaa päivittää uuteen, kevyeen lumilapioon tai lumikolaan. Mikäli työskentelet katolla lunta pudottaen, muista turvavaljaat.

Muista ergonomia lumenluonnissa! Vältä selkä kyyryssä työskentelyä, käytä koko vartalon lihaksia hyväksesi eli myös käsi- ja jalkavoimia. Liian lyhyt tai pitkävartinen lapio- tai lumikola rasittaa selkää altistaen työskentelemään väärässä asennossa. Valitse sopiva työkalu aina käyttäjän pituuden mukaan. Lumikolassa hyvä mitta on kainaloon yltävä.

Älä liukastu, hiekoita jäinen piha

Jäinen pihatie muuttuu nopeasti turvallisemmaksi hiekoitussepelillä ja hiekoitusmurskeella. Huomioithan, että levität sepeliä tai mursketta tarpeeksi kerralla, jotta liukastumisvaara pienenee. Asfalttia, renkaita, kasvillisuutta tai eläimiä vahingoittamaton jäänsulatusaine takaa myös turvallisen kulun.

Vinkki! Uudet harjakset sisältävä rappuralli estää tehokkaasti lumen kulkeutumista sisälle.

Työvaatteet kuntoon

tee-pihasta-turvallinen-talvella-hiekoitus-krauta-artikkelikuva

Kestävät työvaatteet hyvillä materiaaleilla ovat investointi, joka kannattaa! Vettä hylkivä, näkyvä talvitakki on nollakeleillä mukava työvaate runsaasti taskuja sisältävistä työhousuista puhumattakaan. Kosteutta kestävästä materiaalista tehdyissä talvihaalareissa viihtyy lumitöissä ja pilkillä. Lämminvuorelliset ja pitävät talviturvakengät takaavat mukavat työolot myös vaativampiin pihahommiin. Muista vuorilliset työkäsineet!

Lumilingolla lumihommat joutuisasti

tee-pihasta-turvallinen-talvella-ryobi-lumilinko-toissa-krauta-artikkelikuva

Tee lumityöt helpommin hyödyntäen lumilinkoa. K-Raudasta löydät sopivat niin pienelle kuin suuremmalle pihamaalle. Tutustu lumilinkojen valikoimaan! Katso myös K-Raudan oman merkin FXA-lumilingon käyttökokemukset.

Lumenpudotus – huomioi turvallisuus

luminen-omakotitalon-katto-k-rauta

Katolta putoava lumi voi olla vaaran paikka alla kulkeville henkilöille sekä omaisuudelle, sillä lumimassa voi lähteä itsekseen liikkeelle. Tästä syystä talonomistajan on tarkkailtava katon lumikuormaa ja tarvittaessa lumet on hyvä poistaa katolta. Omakotitalon tai pari- ja rivitalon katto eivät ole riskikohteita kattorakenteiden kestävyydeltään lumen painon osalta, ennemmin vaarassa ovat talon alla liikkuvat henkilöt.

Lumenpudotus hoituu näppärästi oikeilla välineillä, jotka löydät K-Raudasta. Turvalliseen työskentelyyn on kiinnitettävä erityistä huomiota. Lumenpudotus katolta kannattaa suunnitella huolella, jotta lumimassa ei pääse putoamaan hallitsemattomasti väärään paikkaan. Lumenpudotuksen jälkeen lumikasat kannattaa siirtää pois talon vierustalta, jotta talon perustuksille ei aiheudu haittaa suuresta sulavasta lumimassasta.

Maan tasalta lumenpudotinta käyttäessä on tärkeää varoa, että ei jää itse putoavan lumen alle. Katolta voi lähteä yhtäkkiä liikkeelle yllättävän iso lumimassa ja jos siihen ei ole ennakkoon varautunut, niin voi käydä huonosti.

Katolla työskennellessä putoamissuojavaljaiden käyttö on äärimmäisen tärkeää, jotta lumenpudottaja ei vahingossa pääse itse putoamaan katolta alas. Jos katolla työskentely yhtään arveluttaa, on syytä kääntyä ammattilaisten puoleen, jotka hoitavat lumenpudotuksen puolestasi.

Katso myös talven pihatöiden muistilista

Osta lumityövälineitä

Katso lumilinkojen valikoimaa

Lumenpudotuksen työvälineet: 

Lumihommiin suosittelemme: 

K-Rauta-hero-banner

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin