K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Jätevesiasetus – Näin hoidat jätevesiasiat kuntoon

Päivitetty 29.10.2021

Uusi jätevesiasetus astui voimaan 31.10.2019. Päivämäärästä lähtien kaikkien kiinteistöjen tulee täyttää uuden asetuksen vaatimukset. Lue lisää uudesta jätevesiasetuksesta ja katso ohjeet, kuinka uusit jätevesijärjestelmäsi mahdollisimman helposti K-Raudan avulla.

Tämä artikkeli käsittelee kattavasti uutta jätevesiasetusta. Tästä artikkelista löydät vastaukset seuraaviin jätevesiasetusta koskeviin kysymyksiin:

Mihin uutta jätevesiasetusta tarvitaan?

Uusi jätevesiasetus on luotu suojelemaan vesistöjä sekä maaperää. Uuden jätevesiasetuksen myötä pyritään siihen, että me huolehtisimme niistä alueista ja vesistöistä, joita me tahtomattakin rasitamme.

jatevesiasetus-k-rauta-ARTIKKELI-FIILIS

Jätevesiasetuksen yksi tärkeimpiä tehtäviä on myös estää vesistöjen rehevöityminen sekä huolehtia hygieenisestä likaantumisesta. On hyvä muistaa, että yhdessä litrassa jätevettä on satoja miljoonia ulostebakteereja.

Milloin uusi jätevesiasetus astuu voimaan?

Uusi jätevesiasetu astui voimaan 31.10.2019, jos omistamasi kiinteistö sijaitsee pohjavesialueella tai omistamasi kiinteistö on alle 100 metrin päässä rannasta

On tärkeä muistaa, että asetuksen voimaanastumisen myötä myös jätevesijärjestelmän uudistamisen määräaika oli 31.10.2019. Eli kaikki muutostyöt tuli olla tehtynä ennen asetuksen voimaantuloa.

Mitkä asiat vaikuttavat jätevesijärjestelmän uudistamiseen?

Koska jätevesiasetus vaikuttaa kaikkiin kiinteistöihin, jotka sijaitsevat pohjavesialueella tai alle 100 metrin päässä rannasta, vaikuttaa se tuhansiin ihmisiin. Lisäksi on tärkeä muistaa, että jätevesijärjestelmän uudistukseen vaikuttaa todella monet seikat, kuten esimerkiksi:

 • Teetkö ison alkuinvestoinnin vai pienen. Tämä vaikuttaa myös käyttökuluihin.
 • Teetkö muutoksen yksin vai onko esimerkiksi naapureita lähdössä mukaan
 • Onko kunnallista puhdistamoa lähellä
 • Millainen on kiinteistön maaperä: joutuuko louhimaan, voiko imeyttää maahan jne.

jatevesiasetus-k-rauta-ARTIKKELI-tuotteet

Jätevesisuunnittelija tekee suunnitelman: Löydä oma suunnittelija K-Raudan avulla

Koska jätevesijärjestelmien uudistamiseen vaikuttaa monet seikat ja ratkaisuvaihtoehtoja on monia, on äärimmäisen tärkeää tehdä uudistus jätevesisuunnittelijan kanssa. Jätevesisuunnittelijat ovat ammattilaisia, jotka osaavat huomioida kaikki kiinteistösi ominaisuudet ja niiden perusteella suunnitella juuri sinulle sopivan ratkaisun.

Aloita jätevesisuunnittelijan etsiminen ottamalla yhteyttä lähimpään K-Rautaan.

Jos uusi jätevesiasetus koskee sinua, toimi näin:

 • Selvitä, minkälainen jätevesijärjestelmä sinulla on nyt
 • Hanki käyttö- ja huolto-ohjeet nykyiselle järjestelmälle
 • Pidä päiväkirjaa järjestelmän käytöstä ja hoidosta
 • Selvitä, onko sinulla mahdollisuus liittyä esimerkiksi kunnalliseen jätevesihuoltoon tai muihin yhteisiin jätevesiratkaisuihin. Saat lisätietoa esimerkiksi Jätevesineuvonnasta. Mikäli edellä mainittu ei ole sinulle mahdollista, ota yhteys kuntaasi sekä jätevesisuunnittelijaan ja kysy ohjeita
 • Laadi jätevesisuunnittelijan kanssa suunnitelma järjestelmän uudistamisesta
 • Hae ratkaisulle toimenpidelupa kunnalta
 • Totetuta uudistus yhdessä K-Raudan kanssa. Ota suoraan yhteyttä lähimpään K-Rautaan
 • Uudistuksen jälkeen pidä järjestelmästä huolta käyttämällä sitä valmistajan ohjeiden mukaisesti ja suorita tarkastukset ja huollot. Tarkastuksissa ja huolloissa kannattaa olla yhteydessä joko K-Raudan myymälään tai Remonttineuvontaan

Puhdistusvaatimuksen poikkeukset uudessa jätevesiasetuksessa

jatevesiasetus-k-rauta-ARTIKKELI-poikkeukset

Jätevesiasetukseen kirjattu puhdistusvaatimus ei koska aivan kaikkia kiinteistöjä tai niiden omistajia. Puhdistusvaatimuksista voidaan poiketa seuraavissa tapauksissa:

 • Kiinteistön omistaja on täyttänyt 68 vuotta ennen 9.3.2011 ja kiinteistössä on käytössä toimintakuntoinen järjestelmä.
 • Kiinteistössä käytettävä vesimäärä on vähäinen, eli pelkkä kantovesi ilman hanoja yms. eikä kiinteistössä ole vesi wc:tä.

Huomaathan, että nämä poikkeukset koskevat vain ja ainoastaan puhdistusvaatimusta. Kiinteistöllä tulee olla jätevesijärjestelmä sekä käyttö- ja huolto-ohjeet.

Hoida jätevesiasiat kuntoon K-Raudan kanssa

Kun olet tehnyt suunnitelman jätevesijärjestelmän muutoksista yhdessä jätevesiasiantuntijan kanssa, anna urakka K-Raudan osaaviin käsiin. Valitsemalla K-Raudan saat paitsi ammattilaiset myös lukuisat muut edut käyttöösi.

jatevesiasetus-k-rauta-ARTIKKELImaatyot

Kun rakennat K-Raudan kanssa, saat muun muassa:

 • Edullinen rahti päävarastoltamme tontille jopa seuraavaksi päiväksi
 • K-Raudan jätevesiasiantuntijoiden osaamisen
 • Kaiken, mitä uudistamiseen tarvitset: tuotteet, tiedon ja asennuksen
 • Rahoituksen K-Raudan Remppatilin avulla

Muista myös hyödyntää kotitalousvähennys sekä kirjata lainan korot verovähennykseen.