K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

DIY: Sängynpääty rimoista

Päivitetty 25.10.2021

Rimoista rakennettu sängynpääty on näyttävä sisustuselementti ja käytännöllinen laskutaso. Herkullinen maalisävy antaa viimeisen silauksen.

Vaihe 1: Laske menekit

Mittaa päätyseinä ja laske menekit. Rungon ylä- ja alapoikkipuut ovat koko leveyden pituiset. Rungon pystytuet asennetaan rungon päätyihin ja päätytukien väliin noin metrin välein. Rungon eteen tarvitset rungon levyisen ja korkuisen levyn. Lisäksi tarvitset laskutasoksi rungon leveyden pituisen laudan.

Sangynpaaty-1

Vaihe 2: Laske rimojen menekki

Kun olet sahannut kaikki muut kappaleet, määritä rimojen välien leveys. Laske rimojen korkeus vähentämällä päädyn korkeudesta kahden riman leveys, sillä sekä päädyn ala- että yläosaan kiinnitetään päädyn levyiset vaakarimat. Laske sen jälkeen, kuinka monta rimaa päädyn leveydelle menee. Sahaa kaikki oikean pituisiksi.

Sangynpaaty-2

Vaihe 3: Kasaa runko

Kiinnitä pystytuet ylä- ja alapoikkipuihin. Tarkista kulmien suoruus suorakulmaviivainta apuna käyttäen. Käytä kaksi ruuvia jokaiseen liitokseen. Nosta runko pystyyn seinää vasten ja lisää kulmaraudat jokaisen pystytuen alareunaan.

Sangynpaaty-3

Vaihe 4: Kiinnitä runko seinään

Tarkista vatupassilla, että runko on suorassa. Kiilaa tarvittaessa suoraksi. Aseta jokaisen pystyriman yläreunaan kulmarauta ja merkitse seinään ruuvien paikat. Valitse kiinnitysruuvit seinätyypin mukaan ja kiinnitä kulmaraudat seinään ja runkoon.

Sangynpaaty-4

Vaihe 5: Kiinnitä etulevy

Naulaa etulevy tai -levyt runkoon kiinni. Kiinnitä ensin pitkä rima päädyn etulevyn yläreunaan. Naulaa pystyrimat tasaisin välimatkoin levyyn kiinni. Kiinnitä lopuksi pitkä alarima paikalleen.

Sangynpaaty-5

Vaihe 6: Maalaa ja viimeistele

Maalaa pääty sisustusmaalilla. Anna kuivua ja maalaa vielä 1–2 kerrosta. Käsittele kansilauta puuöljyllä ja jätä kuivumaan. Viimeistele pääty kiinnittämällä kansilauta nauloilla paikalleen.

Sangynpaaty-6

Näillä onnistut 

Tilaa uutiskirje

uutiskirje-kuva-k-rauta-artikkeli

Jos haluat saada parhaat tarjoukset sekä ideat ja ohjeet suoraan sähköpostiin, käy tilaamassa K-Raudan uutiskirje.

Tilaa uutiskirje