K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

DIY: Puinen sängynpääty – 3 erilaista ideaa

Päivitetty 25.10.2021

Rakenna sängyn taakse komea puupääty ja viimeistele se lukuvaloilla. Pääty suojaa seinää ja on tyynyjen kera mainio selkänoja. Se on myös näyttävä sisustuselementti.

Seinäke vai sängynpääty?

Ritiläseinä jakaa tarvittaessa myös tilaa vaikkapa lastenhuoneessa, avokeittiössä tai miksei sängynpäätynäkin, kun siitä tekee leveämmän kuin ohjeessa. Tilanjakotarkoituksessa toimiva pääty on aina kiinnitettävä tukevasti sekä kattoon että lattiaan.

Tarvikkeet ja työkalut:

Mitoita 240 cm korkea pääty oman sänkysi leveyteen sopivaksi. Tässä tarvikkeet 168 cm leveään sängynpäätyyn:

Näin toteutat puisen sängynpäädyn:

DIY puinen sangynpaaty k rauta tyovaihe-1-ja-2-cont

1.) Kokoa osissa

Tarvitset 26 kokonaisen laudan lisäksi kaksi 1680 mm:n vaakatukipuuta ja 50 kappaletta 33 x 33 mm:n palikkaa. Sahaa tukipuut sekä palikat ja kokoa sitten neljä viiden riman ja kaksi kolmen riman ritilää yksi kerrallaan. Aloita liimaamalla palikka jokaisen pystypuun väliin ritilän yläreunassa. Kiinnitä puristin, jätä kuivumaan, tee alareuna samalla tavalla ja kokoa loput ritilät.

2.) Kasaa osat

Liimaa ensin osien väleihin palikat päädyn yläreunassa. Ruuvaa vaakatukipuu kiinni reunimmaisiin pystypuihin ja neljän keskimmäisen kappaleen keskimmäisiin pystypuihin. Jätä alaosaan jalkalistalle ja sähköjohdoille tilaa, kuten kuvassa. Liimaa alaosan välipalikat noin 200 millin päähän alareunasta ja kiinnitä alatukipuu ruuveilla samalle korkeudelle ja samalla tavalla kuin ylätukipuu.

DIY puinen sangynpaaty k rauta tyovaihe-3-ja-4-cont

3.) Lakkaa tai maalaa

Nosta valmis pääty suojapaperin päälle ja lakkaa se kauttaaltaan kalustelakalla tai maalaa kalustemaalilla haluamasi sävyiseksi. Valkoinen ja musta sängynpääty on toteutettavissa siis näin helposti.

4.) Nosta seinälle

Kiinnitä huopatassut alatukipuulle, aseta pääty seinää vasten ja työnnä sänky sen eteen niin, että se pysyy tukevasti paikallaan. Jos sänkysi on kevyt, kiinnitä pääty seinään ruuveilla. Asenna lopuksi valaisimet.

DIY puinen sangynpaaty k rauta valmiina cont

Sängynpäädyn puutavarana käytettiin Cello 33 x 33 x 2400 mm höylätty mäntyä, lakka Tikkurilan Kiva 30 kalustelakkaa 0,9 l, sävy 3440 Vanha tammi, valaisimet Sessak Viola.

2. Verkkosängynpääty

diy-puuritilasangynpaaty-k-rauta-kuva

Rouheaan, kaksi metriä korkeaan verkkopäätyyn voi ripustaa valaisimet, kausivalot, taulun tai aamutakin.

Tarvitset nämä:

Verkkopääty syntyy näin:

Sahaa höylätystä männystä neljä 2 metrin pystypuuta ja neljä haluamasi 1480-millistä vaakapuuta päädyn kehykseksi. Kokoa kehykset puuliimalla ja ruuveilla.

Leikkaa verkosta 1500 x 1960 mm:n pala ja pingota se niiteillä toiseen kehyksistä. Kiinnitä toinen kehys toisen päälle ruuveilla niin, että verkko jää kehysten väliin. Liimaa huopatassut kehyksen seinää vasten tulevan puolen kulmiin, nosta pääty paikalleen sängyn taakse ja työnnä sänky seinää vasten niin, että pääty pysyy tukevasti paikallaan.

Pulttaa pääty tarvittaessa seinään. Kiinnitä valaisimet päädyn verkkoon. Valaisimet: Sessak Jack oliivinvihreä.

3. Aidanpalasängynpääty

diy-aidanpala-sangynpaaty-krauta-kuva

Valmis aitaelementti on maailman helpoin sängynpäätyratkaisu. Se pitää vain nostaa paikalleen.

Tarvitset:

Aidanpala-pääty syntyy näin:

Kiinnitä aitaelementin seinän puolelle asettuviin kulmiin huopatassut. Nosta elementti sängyn taakse ja työnnä sänky paikalleen. Kiinnitä lukuvalot päätyyn. Tarvittaessa voit kiinnittää elementin sänkyyn tai seinään. Jos haluat korottaa päätyä, tee sille jalat tai kokoa pääty kahdesta pystyyn nostetusta päädystä.

Valaisimet: Airam Aria Clipsi valkoinen.

Katso lisää ohjeita erilaisiin sängynpäätyihin!

Katso lisää vinkkejä kodin remontointiin.

Puuttuuko työkalupakistasi vielä jotain? Osta käsityökaluja tai akku- ja sähkötyökaluja.

Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-kuva-k-rauta-artikkeli

Jos haluat saada parhaat tarjoukset sekä ideat ja ohjeet suoraan sähköpostiin, käy tilaamassa K-Raudan uutiskirje.

Tilaa uutiskirje