K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Kevyt vai kantava väliseinä - seinän purkaminen onnistuneesti

Päivitetty 11.02.2021

Katso top 3 kysymystä sekä asiantuntijan vastausta väliseinän purkamista ja onnistu projektissa! Katso myös hommaan tarvittavat työkalut. Löydät ne K-Raudasta.

seinan-purkaminen-onnistuneesti-k-rauta-kuva-uusi

"Olen innokas nikkaroija ja rakentaja. Testaan mielelläni uusia puu tuotteita ja niiden pintakäsittelyaineita." Asiantuntijana jutussa Kimmo Halinen myyntipäällikkö, K-Ryhmä

1. Mistä tiedän, voiko seinän purkaa

Selvitä ennen työhön ryhtymistä, onko kyse kantavasta vai kevyestä väliseinästä. Jos seinän paksuus on yli 90 mm, se voi vihjata, että seinä on kantava. Silmämääräiseen tarkasteluun tai koputteluun ei kannata luottaa, joten tarkista asia aina rakennepiirustuksista. Jos niitä ei löydy omista arkistoista, taloyhtiössä asuva voi kysyä apua isännöitsijältä ja omakotitalossa asuva kunnan rakennusvalvonnasta. Mikäli papereita ei löydy tai ne ovat puutteelliset, käänny rakennesuunnittelijan puoleen.

Jos väliseinä varmistuu kevyeksi, voit hoitaa purkamisen itse. Kantavaa väliseinää purettaessa on huolehdittava seinän väliaikaisesta tuennasta, joten käänny rakennusalan ammattilaisen puoleen. HUOM! Jos purat kantavan seinän varomattomasti, katto tai välikatto voi romahtaa. Muista myös, että seinän sisällä saattaa kulkea sähköjohtoja, vesi- tai viemäriputkia tai datakaapeleita. Niiden paikan voi tarkistaa sähkö- tai LVI-piirustuksista. Jännitteelliset sähköjohdot voi paikantaa myös rakenneilmaisimella.

seinan-purkaminen-k-rauta-rakenneilmaisin

Rakenneilmaisin on näppärä apuväline, jolla voi tunnistaa seinän alla olevat materiaalit, kuten rauta- ja ei-rautapitoiset metallit, koolaukset, virralliset ja ei-virralliset sähköjohdot. Tutustu rakenneilmaisimien valikoimaan ja hanki omaksi.

2. Miten lupa-asiat pitää huomioda

Ole yhteydessä oman kuntasi rakennusvalvontaan ja selvitä tarvittavat lupamenettelyt sieltä. Taloyhtiössä asuva voi olla yhteydessä myös isännöitsijään. Hän osaa kertoa, riittääkö muutoksesta pelkkä ilmoitus vai täytyykö siihen hakea lupaa.

3. Miten purkaa kevyt väliseinä?

Jos seinässä on pistorasioita, sähköasentajan täytyy tehdä johdot sähköttömiksi, ennen kuin ryhdyt työhön. Vesiputket kulkevat yleensä lattiaa pitkin, mutta jos niitä kulkee seinän sisällä, putkimies voi tulpata ne. Tämän jälkeen voit purkaa seinän levytyksen ja sen jälkeen rungon.

Työvälineiksi sopivat vasara ja sorkkarauta. Jos rakenteissa on käytetty ruuveja, irrota ne ensin. Mikäli seinän alla kulkee vesi- tai sähkökiertoinen lattialämmitys, varo vahingoittamasta sitä. Kun olet purkanut seinän, sen tilalle voi jäädä kymmenen senttiä leveät tyhjät kohdat lattiaan, kattoon ja seinään.

Jos et voi jatkaa lattiaa tai kattoa samoilla materiaaleilla, voit peittää raon smyygi- eli suojalaudalla. Lattiaraon liitoskohdan tulisi tuntua jalan alla tasaiselta. Jos seinään jää jälki, tasoita se massalla ja maalaa. Mikäli et saa lattian, seinän tai katon rakoa järkevästi peittoon, harkitse koko pintamateriaalin vaihtamista. K-Raudasta löydät runsaasti erilaisia pintamateriaalien vaihtoehtoja, tutustu! Jos pistorasioita tarvitaan muutoksen jälkeen lisää, kutsu lopuksi sähkömies paikalle.

Katso myös muut vinkit:

Osta työkaluja ja tutustu muihin rakentamisen ja remontoinnin vinkkeihin. Maksuton remonttineuvontamme auttaa myös kinkkisissä remontoinnin kysymyksissä.

valiseinan-rakentaminen-fiilis-k-rauta

Uutta tilalle? Katso ohjeet väliseinän rakentamiseen.