K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Väliseinän rakentaminen

Päivitetty 01.07.2020

Väliseinän avulla voit muokata helposti kodin jo olemassa olevia tiloja. Kevyt väliseinä jakaa tilan ja luo uusia käyttömahdollisuuksia kodin huoneille. Näillä ohjeilla onnistut rakentamaan väliseinän itse.

Asumisen tarpeet vaihtelevat eri elämäntilanteissa. Ennen kuin laittaa kodin myyntiin, kannattaa miettiä, saisiko olemassa olevia tiloja muokattua kevyiden väliseinien avulla. Puurunkoisen kipsilevyseinän rakentaminen onnistuu näppärältä tee itse -nikkarilta. Ammattilaista käyttämälläkin urakasta selviää noin 1 000–2 000 eurolla. Useimmiten kevyt väliseinä ei vaadi rakennuslupaa, jos tilan käyttötarkoitus ei muutu. Asia kannattaa varmistaa ennen rakennustöiden aloittamista oman kunnan rakennusviranomaiselta. Taloyhtiössä seinän rakentamisesta on ilmoitettava isännöitsijälle. Virallisen määritelmän mukaan huoneessa on ikkuna ja pinta-alaa vähintään seitsemän neliömetriä.

valiseinan-rakentaminen-fiilis-k-rauta

1. Väliseinän rakentaminen lähtee lattiasta

Aloita tutkimalla alajuoksujen eli koolausten lattiansuuntaisten puiden kiinnitysmahdollisuudet. Jos huoneessa on jo laminaatti tai parketti, sahaa seinän kohdalta pyörösahalla tai multicutterilla seinän levyinen soiro pois, jotta voit kiinnittää alajuoksut suoraan betoniin lyönti- tai ruuvitulpilla. Puurunkoiseen puulattiaan alajuoksun kiinnitys tapahtuu ruuveilla lattiavasan kohdalta. Selvitä ennen poraamista rakennuspiirustusten tai lämpökameran avulla, kulkeeko lattiassa sähkö- tai vesijohtoja. Jos huoneessa on lattialämmitys, alajuoksut on kiinnitettävä liimalla.

valiseinan-rakentaminen-tyovaiheet-k-rauta

2. Kertopuu pysyy suorassa

Jotta seinästä tulee suora, mittaa alajuoksun molemmat päät vastakkaisesta seinästä ja vedä niiden välille viiva helpottamaan asennusta. Tämän jälkeen alkaa seinän rungon eli koolausten rakentaminen. Hyvä vaihtoehto on kertopuu. Sitä voi työstää puun tavoin, mutta rakenteensa vuoksi se pysyy hyvin kieroutumattomana. Materiaalin etuna on myös se, että kertopuutolpat ovat mittatarkkoja: 39 × 66 mm:n kertopuutolpat istuvat suoraan yhteen yleisimpien 92 mm syvien ovenkarmien kanssa, kun seinän molemmat puolet rakennetaan 13 mm paksulla kipsilevyllä.

3. Tiheä koolaus antaa lujuutta

Kun lattian tukipuu eli alajuoksu on paikoillaan, kiinnitä yläjuoksu eli vastaava rakenne kattoon. Varmista vatupassilla, että rakenne on kohtisuorassa. Sitten vuorossa ovat pystykoolaukset. Usein käytetty runkojako on 600 mm tolpan keskeltä mitattuna, mutta jos seinältä vaaditaan lujuutta, on turvallisempaa suosia 400 mm:n jakoa. Hyvä kiinnitystapa on vinonaulaus ala- ja yläjuoksuihin. Oviaukko tarvitsee pystykoolaukset molemmille puolilleen. Asennustöiden helpottamiseksi oviaukon koolauksen tulee olla noin 10–20 mm tulevaa karmia suurempi. Pystykoolauksia voi vahvistaa vaakakoolauksilla. Jos tiedät jo etukäteen kiinnittäväsi seinään jotain raskasta, kannattaa runkoon lisätä tarpeelliset vaakakoolaukset oikealle korkeudelle.

valiseinan-rakentaminen-tyovaiheet-k-rauta

4. Äänet vaimenevat villalla

Ellei kyseessä ole esimerkiksi vaatehuone tai varasto, uudelta huoneelta halutaan usein myös äänieristystä. Kipsilevyt eivät yksin tähän riitä. Äänieristyksen avain ovat koolausten väliin asennettavat 66 mm paksut eristelevyt.

valiseinan-rakentaminen-tyovaiheet-k-rauta

5. Kipsilevy tottelee puukkoa

Yksinkertaisin päällyste seinään on kipsilevy. Tavallisin leveys kipsilevylle on 1 200 mm. Kiinnitä kipsilevy kipsilevyruuveilla. Jotta pinnasta tulee tasainen, upota ruuvin kanta kartonkipinnan alle. Oviaukon kohdalla vältä levysaumoja karmien pystykoolausten kohdalla. Se aiheuttaa pinnan halkeamisvaaran. Parempi vaihtoehto on kiertää oviaukko kahdella L-muotoisella palalla, joiden saumakohta tulee oven päälle. Pintamateriaalina voit käyttää myös esimerkiksi paneeleita tai pinnoitettuja sisustuslevyjä.

6. Tasoita huolella

Sisätiloihin kannattaa siisteyden vuoksi valita aina reunaohennettu kipsilevy. Kun kaksi levyä asennetaan puskuun, sauman kohdalle muodostuu kapea ura. Täytä se valmistasoitteella ja asenna tasoitteen päälle ylhäältä alas kartonkinen saumanauha. Levitä sen päälle vielä ohut kerros tasoitetta. Yhdistelmällä saat valmiista saumakohdasta tasaisen ja halkeamattoman. Tasoitteen voi hioa 8–10 tunnin kuluttua.

valiseinan-rakentaminen-tyovaiheet-k-rauta

7. Maalaa haluamallasi värillä

Parhaan tuloksen saat tasoittamalla ja hiomalla koko seinän. Sen jälkeen käsittele seinä pohjamaalilla. Viimeistele sisämaalilla tai tapetilla. Listat vielä ja valmista tuli!

Kertauksena: Näin rakennat väliseinän

valiseinan-rakentaminen-tyovaiheet-k-rauta

  • Väliseinä lähtee lattiasta
  • Kertopuu pysyy suorassa
  • Tiheä koolaus antaa lujuutta
  • Äänet vaimenevat villalla
  • Kipsilevy tottelee puukkoa
  • Tasoita huolella
  • Maalaa haluamallasi värillä

Vinkki: Muista sähköt

Pistorasioita on harvoin liikaa. Erityisesti huonejärjestyksen muuttuessa vanhat pistorasiat saattavat jäädä hankaliin paikkoihin. Uusien pistorasioiden ja valokatkaisimien asentaminen on valtuutetun sähkömiehen työtä. Hänet kannattaa pyytää mukaan jo suunnitteluvaiheessa. Sähkövedot on tehtävä väliseinään ennen verhoilun rakentamista.

seinan-purkaminen-k-rauta-kuva

Väliseinästä eroon? Katso vinkit väliseinän purkamiseen!