K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Valintaopas: jalkalistaksi ohut ja linjakas vai korkea ja mahtava?

Päivitetty 26.04.2023

Suomalaiset luottavat listamuodissa skandinaaviseen selkeyteen. Rohkea valitsee leveän jalkalistan sekä seinän ja lattian sävystä poikkeavan korostevärin.

jalkalistan-valinta-krauta-ak-harmaa-ja-valkoinen-jalkalista

Jalkalistat viimeistelevät huoneen ilmeen ja siistivät saumakohdat. Mutta mistä tietää, millainen lista olisi hyvä valita? K-Raudan tuotepäällikkö Anu Juntunen neuvoo, miten listoja kannattaa käyttää.

”Suomalainen listatyyli on hyvin skandinaavinen, ja pelkistetyt mallit ovat meillä suosituimpia. Listamieltymyksemme ovat pysyneet vuosien saatossa hyvin samanlaisina, mutta viime aikoina leveiden koristelistojen suosio on hieman kasvanut”, Juntunen kertoo.

Miten jalkalistat vaikuttavat huoneen ilmeeseen?

Puu sisustusmateriaalina on tehnyt viime vuosina uutta tuloaan, minkä ansiosta listoituksen mahdollisuuksiin on alettu kiinnittää enemmän huomioita. Esimerkiksi leveä ja näyttävä lista ikkunoiden ympärillä luo kehyksen maisemalle. Leveitä lattialistoja näkyy esimerkiksi amerikkalaisten tv-sarjojen sisustuksissa. Tehosteseiniä voi tehdä rimoittamalla seinälle peite- tai boordilistoista kuvioita ja maalaamalla seinä listoineen. Jalkalistalla voi korostaa lattian sävyä tai häivyttää sitä, riippuen siitä, valitseeko listan lattian vai seinän sävyn mukaan. Rohkea valitsee listaan sekä seinän että lattian sävystä poikkeavan tehostevärin.

Minkä väriset jalkalistat kannattaa valita?

Listan värin valinta on täysin mielikuvituksesta kiinni. Turvallinen ratkaisu esimerkiksi lattian listoittamiseen on listan värin valitseminen lattian sävyn mukaan. Listasävyillä voi yhtä hyvin korostaa sisustuksellisia ratkaisuja – tällöin lattialistan väriksi voi valita seinän ja lattian sävystä poikkeavan värin.

jalkalistan-valinta-krauta-ak-ruskea-jalkalista

Miten korkea lista voi olla?

Pistorasiat asettavat rajoituksia listan leveydelle ja korkeudelle. Aidon puulistan voi tarvittaessa loveta pistorasian kohdalta. Korkeuden lisäksi jalkalistoissa on hyvä huomioida paksuus, jotta se riittää peittämään lattiamateriaalin vaatiman liikkumisvaran. K-Raudan mallistossa on samat profiilit niin jalka- kuin peitelistoille, jolloin sama tyyli kulkee niin lattiarajassa kuin oviaukkojenkin ympärillä, jos niin halutaan.

Millainen profiili kannattaa valita?

Listaprofiili eli listan muoto valitaan oman maun mukaan. Suoralla mallilla voi luoda hyvin pelkistetyn, funkistyylisen viimeistelyn huoneeseen, koristeellisemmilla profiileilla saadaan pehmeämpi, jopa vanhanajan kartanoromantiikkaa henkivä lopputulos. Profiileja voi myös yhdistellä haluamallaan tavalla: vaikka jalkalista olisi koristeellinen, ovi- ja ikkunalistoitus voi olla suoraa listaa. Remonttikohteissa profiilin valintaan vaikuttaa myös mahdollisten sähköjohtojen piilottaminen. K-Raudan valikoimassa on listoja, joiden taakse voi peittää 1–4 sähköjohtoa.

jalkalistan-valinta-krauta-ak-korkea-valkoinen-jalkalista

Jalkalistojen asentaminen – mitä kannattaa ottaa huomioon?

  • Laske tarvitsemasi listamäärä, lisää siihen noin kymmenen prosentin hukkavara ja pyöristä vielä kappale tai kaksi ylöspäin. Joskus listassa voi olla puun ominaisuuksista johtuvia muutoksia, esimerkiksi hiushalkeama listan päässä, jolloin voit joutua tasaamaan listan pään.
  • Huomioi myös, että puu on elävä materiaali. Anna sen tasaantua sisätiloissa noin viikon ajan ennen asennusta. Jos asennat listan ilman tasaantumisaikaa, listojen saumat irvistävät hetken kuluttua jopa useita millimetrejä, kun lista mukautuu huoneen lämpötilaan ja ilmankosteuteen. Saumat tulevat toki aina elämään ilmankosteuden mukaan, mutta eläminen vähenee, jos ryhdyt asennushommiin vasta listojen tasaantumisen jälkeen.
  • Listan naulaamiseen on erilaisia vaihtoehtoja. On hyvä tarkistaa alan ammattilaiselta, minkä kiinnitystavan seinän materiaali sallii. Joissakin tapauksissa listat on kiinnitettävä ruuvaamalla, jolloin listaan on syytä esiporata reikä. Se estää listan halkeamisen.
  • Käytä kiinnitykseen viimeistelynaulainta. Nauloina käytetään uppo- tai tasakantaisia nauloja, joiden pituus on 2,5–3 kertaa listan paksuus, naulausvälisuositus 60 cm. Kipsilevyseinään kiinnitys onnistuu varmimmin koolausten kohdalta. Kiviseinään listat kannattaa kiinnittää proppaamalla tai liimaamalla.

Vaihtoehtoja valikoimistamme: 

Jalkalista Cello 12x42x3200mm valkoinen

Jalkalista Cello 12x42x3200mm valkoinen

6,20 € / kpl

Suosikkituote

ToimitettavissaToimitettavissa, alkaen 2 työpäivää
MyymäläsaatavuusKatso saatavuus myymälöissäMyymäläsaatavuus
K-Rauta-hero-banner

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin