K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Tulisijan valinta - valmistakka on helppo asentaa

Päivitetty 05.10.2022

Valmistakka on ihanteellinen lämmöntuoja ja tunnelmanluoja, ja se on helppo sijoittaa kodin eri huoneisiin. Tulisija toimii myös sisustuselementtinä ja katseenvangitsijana. Siksi on tärkeää valita tulisija, joka on kaunis katsoa ja kätevä käyttää.

Lämmön lisäksi takassa loimuavat liekit tuovat kotiin tunnelmaa. Varaava takka on hyvä vaihtoehto, jos kaipaat pitkäkestoista ja tasaista lämmönlähdettä. Nykyään suosittu valinta on helposti ja nopeasti asennettava valmistakka eli kevyttakka. Kevyttakka on hyvä ratkaisu vanhoihin kohteisiin, kun halutaan päästä pienemmillä rakennemuutoksilla.

Valmistakan asennus on helppoa ja nopeaa. Huomioi suojaetäisyydet ja ota uuden tulisijan asennuksissa tarvittaessa yhteyttä nuohoojaan ja rakennusvalvojaan. Muistathan tarvittaessa hankkia myös hormin.

Takan sijoittaminen

tulisijat-ak1

Takka lämmittää tehokkaimmin, kun se sijoitetaan keskelle huonetta, josta konvektiolämpö pääsee parhaiten leviämään. Konvektiolämmön lisäksi takka luovuttaa paljon lämpöä etulasin kautta. Jos takka halutaan sijoittaa kulmaan, se kannattaa asettaa vinoon, jolloin etulasin lämpö suuntautuu huoneen keskiosaa kohden.

Ota takan sijoittamisessa nämä huomioon:

  1. Miten keskeiselle paikalle takka voidaan sijoittaa lämmön hyödyntämiseksi parhaalla tavalla.
  2. Takka on asennettava palamattoman materiaalin päälle. Takkaa asennettaessa puulattian tai vastaavan materiaalin päälle vaaditaan joko lasinen tai teräksinen suoja-alusta.
  3. Vältä takkapiipun asentamista tukirakenteiden tai vastaavien alle, jotta se voidaan suunnata suoraan ylöspäin. Tämä on myös huokein ratkaisu.
  4. Varmistu, että suojaetäisyyksiä palaviin materiaaleihin noudatetaan.
  5. Älä sijoita takkaa takkapiipun puhdistusliitännän eteen.
  6. Jos takkaan liitetään raittiin ilman syöttö, sijoita takka ulkoseinälle, jotta liitännät voidaan tehdä mahdollisimman yksinkertaisesti. Epäselvissä tapauksissa pyydä neuvoa nuohoojalta.
  7. Jos rakennuksen seinät ovat puuta tai muuta palavaa materiaalia, noudata aina suojaetäisyyksiä niin takan kuin takkapiipunkin osalta.

VARDE-valmistakat pohjoismaista muotoilua

tulisijat-ak-varde

Laadukkaat VARDE-tulisijat valmistetaan perinteistä käsityötaitoa kunnioittaen. Kaikkien tulisijojen luukut, hormit ja arinat on tehty kauniisti viimeistellystä valuraudasta, jossa on tyylikkäät ja näkymättömät liitokset. Tämä takaa tulisijan lämmölle alttiimpien osien pidemmän käyttöiän.

VARDE-tulisijojen pohjoismainen muotoilu on selkeää, tyylikästä ja puhdaslinjaista. Kaikki VARDE-tulisijat ovat CE-merkittyjä ja täyttävät tiukimmat eurooppalaiset ympäristöstandardit.

Valitse oma VARDE-valmistakkasi: 

Jydepejsen

tulisijat-ak-jydepejsen

Korkealaatuiset ja modernit Jydepeisen-valmistakat on suunniteltu ja valmistettu Tanskassa. Kaikissa takoissa on helppokäyttöinen DuplicAir®-ilmansäätötekniikka, jonka avulla takan ilmamäärää ja liekin kokoa on kätevä säätää sopivaksi.

Valitse oma Jydepejsen-valmistakkasi: 

Takan kunnossapito

Tuhka-astian tyhjentäminen ja puhdistaminen

Takan tuhka-astia tulee tyhjentää, kun astia tulee liian täydeksi. Se on helppo hoitaa arinan lävitse, joka varmistaa, että tuhka putoaa tuhka-astiaan. Varmista aina, että takka on jäähtynyt ennen sen puhdistamista. Takan puhdistamiseen ei saa koskaan käyttää vettä.

Puhtaanapito

Noudata aina varovaisuutta takan puhdistamisessa. Voit käyttää takan puhdistamiseen pölynimurin harjaspäätä tai kuivaa liinaa. Suosittelemme, ettei tuhkan poistoon käytetä tavanomaista pölynimuria, sillä tuhka voi vaurioittaa imuria.

Lasien puhdistaminen

Voidaksesi nauttia tulen kauneudesta lasi kannattaa pitää puhtaana. Kun polttoasetukset ovat ihanteelliset, lasi palaa useimmiten täysin puhtaaksi. Unohda kuitenkin vanha neuvo lasin puhdistamisesta vedellä ja tuhkalla, sillä tuhkassa voi olla pikkukiviä, jotka naarmuttavat lasia. Suosittelemme käyttämään tarkoitukseen suunniteltua lasinpuhdistusainettamme ja Easy Clean -sientä.

Muista myös suoja-alustat: 

Ennen takkapiipun hankintaa

Ota nämä huomioon takkapiipun hankintaa suunnitellessasi:

Rakennuksen turvallisuus

Rakennuksessa, johon aiot takkapiipun sijoittaa, on oltava turvallinen pääsy vesikatolle sekä muihin puhdistusta ja huoltoa vaativiin rakennuksen osiin. Ota huomioon työntekijöiden turvallisuus, sivullisia unohtamatta: kiinteistön omistajan vastuulla on huolehtia tikkaiden ja kattokulkuteiden kunnossapidosta, jotta nuohoustyö on turvallista. Huomioi, että nuohous tulee suorittaa omakotitaloissa kerran vuodessa ja vapaa-ajan asunnoissa vähintään kolmen vuoden välein.

Takan ja piipun yhteensopivuus

Jotta piippu soveltuisi halutulle tulisijalle, tarkista sisäputken halkaisija, pituus ja nuohottavuus. Kiinteää polttoainetta käyttävien tulisijojen savupiippu tulee aina varustaa savupellillä. Kiinteää polttoainetta käyttävien tulisijojen lämpötilankestävyyden on oltava vähintään lämpöluokan T600 mukainen.

Suosi CE-merkittyjä järjestelmäsavupiippuja, joiden yhteensopivuus tulisijan kanssa on helpoin todentaa turvalliseksi.

Tulisijan ilmansaanti

Varmista että tulisijalle saadaan korvausilma suunnitellusti lattian, seinän tai siihen suunnitellun savupiipun kautta. Savupiipun savukanavan tulee olla tulisijan savuaukon lähdön kokoinen tai suurempi. Jos joudut tekemään piipussa sivuttaissiirron tulisijan paikasta johtuen, hanki tarvittavat lisäosat ennen työn aloittamista.

Varmista, ettei läpivientiaukkojen tiellä ole välipohjatai seinärunkopalkkeja. Tarkista mittaamalla, ettei jatkosauma sijoitu välipohjan ja vesikaton kohdalle.

Luvat kuntoon

Hae projektillesi rakennuslupa paikalliselta rakennusvalvonnalta. Varmista, että piipun rakennesuunnitelma on kunnossa. Sisällytä rakennuslupaan Ympäristöministeriön asetuksen mukainen tulisijan ja savupiipun suunnitelma läpivienteineen. Tulisijan ja savupiipun tulee olla lupahakemukseen tehdyn suunnitelman mukaisia.

Suunnitelma toimii työohjeena asentajalle, jolloin tarvittavat suojaetäisyydet ja savupiipun pituus toteutetaan suunnitelmien mukaan. Suunnitelman tulee sisältää tulisijan ja savupiipun merkki ja malli, sekä tulisijan ja savupiipun suoritustasot, joista ilmenee tulisijan ja savupiipun soveltuvuus asennettavaan kohteeseen ja toisiinsa.

Tutustu myös kamiinojen valikoimaan: 

Kamiina HTT Korpi Eco valkoinen

Kamiina HTT Korpi Eco valkoinen

679 € / kpl

ToimitettavissaToimitettavissa, alkaen 2 työpäivää
MyymäläsaatavuusKatso saatavuus myymälöissäMyymäläsaatavuus
Kamiina Narvi Kota 102050

Kamiina Narvi Kota 102050

979 € / kpl

Ei ostettavissa verkostaEi ostettavissa verkosta
MyymäläsaatavuusKatso saatavuus myymälöissäMyymäläsaatavuus

Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-kuva-k-rauta-artikkeli

Jos haluat saada parhaat tarjoukset sekä ideat ja ohjeet suoraan sähköpostiin, käy tilaamassa K-Raudan uutiskirje.

Tilaa uutiskirje