K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Ulko-ovien valinta

Päivitetty 09.08.2023

Uudet ulko-ovet lisäävät kodin energiatehokkuutta sekä ulkonäköä ja turvallisuutta. Katso ulko-oven valintaohjeet, tutustu ulko-ovien valikoimaan ja katso ulko-ovisuositukset erityylisiin taloihin.

Perehdy mittoihin

Aloita ulko-oven valitseminen haarukoimalla valikoimasta ovet, jotka sopivat paikalleen korkeutensa, leveytensä ja syvyytensä puolesta. Useimmiten ovien asennusaukot on valmiiksi mitoitettu vakiomittaisille ovimoduuleille sopiviksi. K-Raudasta voi tilata myös epätavallisen kokoiseen aukkoon sopivia erikoismittaisia ovia.

Puntaroi tyyli ja kätisyys

Harkitse seuraavaksi, haluatko uudistaa talon ilmettä esimerkiksi entistä modernimmaksi vai vaalia sen alkuperäistä henkeä. Mieti, millainen ovi sopii rakennuksen tyyliin ja miellyttää silmääsi. Moni luottaa valkoiseen perusmalliin. Voisiko sinun ovesi olla värillinen, katseet kääntävä yksityiskohta? Mieti vielä, mihin suuntaan haluat oven avattaessa kääntyvän. Valitse suunta, jossa se ei ole kulkemisen tiellä vaan kääntyy poispäin. Päätä kätisyys sen mukaan.

Mieti, vaihdatko tiivisteet vai oven

Vanha ulko-ovi voi päästää lämmöt harakoille. Tiivisteetkin vaikuttavat asiaan, mutta avainasemassa on itse ovi. Eron uuden ja vanhan välillä hahmottaa, kun vertaa nykyovien lämmöneristyskyvystä kertovaa U-arvoa vanhan vastaavaan. Uarvo kertoo oven läpi kulkeutuvan lämpövirran tiheyden. Mitä pienempi se on, sitä paremmin lämpö pysyy sisällä. Nykyisten rakennusmääräysten mukaan ulko-oven U-arvo saa olla enintään 1. Jokaisella Cello-ovella se on tätä vähemmän. 1970-luvun alussa U-arvo sai olla 3,14 ja 2000-luvullakin vielä 1,4. Toisin sanoen 1970 luvun ovesta valuu lämpöähukkaan arviolta kolme kertaa enemmän kuin nykyovesta.

ulko-ovien-valinta-k-rauta-artikkeli

Tutustu paketteihin ja hintoihin

Ulko-ovipakettiin kuuluvat ovilevy, karmi, kynnys ja lukkorunko. Näiden lisäksi tarvitset ainakin ovipainikkeen, avainpesän, karmiruuvit sekä eristettä, kuten saumavaahtoa karmin ja seinän liitoskohtaan. Peitelistojen ja suoja- eli smyygilaudan tarve ja tyyli ovat kiinni ovimallista ja asennustavasta. Umpinaisen ulko-oven saa edullisimmillaan alle 500 eurolla. Kalleimmat parvekeovet ja puiset ulko-ovet maksavat 1200–2500 euroa. Osa valikoimasta on saatavana hyvinkin nopealla toimitusajalla, mutta jos ovi tilataan tehtaalta, sen toimitukseen on varattava noin 6–8 viikkoa.

Kolme vinkkiä ulko-ovien valintaan

  • Kun otat mittoja uutta ovea varten, mittaa nykyinen ulko-ovi karmeineen. Mittaa myös seinän paksuus. Eristämiseen on hyvä jättää 1–1,5 cm:n asennusvara ympäriinsä.
  • Ovimoduulin mitat ilmoitetaan asennusaukon mittoina (mitta karmeineen). Yksi moduuli (1M) on 100 mm.
  • Oven karmisyvyyden olisi hyvä olla lähellä seinän rungon paksuutta. Mitä pienempi mittojen ero on, sitä vähemmän ovi uppoaa ulkopuolelta katsottuna seinän sisään.

Kolme erityylistä ulko-ovea

ulko-ovien-valinta-k-rauta-ovimallit

1. Romanttinen ulko-ovi

Kotimaisen Cello Premium UOP11 -ulko-oven U-arvo on 0,71. Settiin kuuluu tiivistetty 130 mm:n karmi, lakattu saarnikynnys, Abloy LC102 -lukkorunko ja kolme murtosuojattua saranaa.

2. Pelkistetty ulko-ovi

Energiapihin, tuplatiivistetyn ja vahvarunkoisen Cello Premium UOP4 -ulko-oven U-arvo on 0,69. Paketti sisältää Abloyn lukkorungon, kolme murtosuojattua ja säädettävää saranaa, kynnyksen sekä 130 mm:n karmin. Kotimainen.

3. Näyttävä ulko-ovi

Sydänpuu PUU6 -ulko-ovi on suomalaisen puusepän kotimaisesta puusta käsin tekemä. U-arvo 0,88. Moduuli sisältää silikonitiivisteet, karmin, saranat, kynnyksen ja lukkorungon vastaraudalla. Kuvassa sävy tammi.

Valitse tyyliisi sopivat ulko-ovet 

Sopivat ulko-ovet rintamamiestaloon

ulko-ovien-valinta-k-rauta-rintamamiestalo

Rintamamiestalon ilmeeseen sopii niin umpinainen kuin lasillakin varustettu ulko-ovi. Klassinen malli on varma valinta, eikä ripaus romantiikkakaan ole pahitteeksi.

Ulko-ovet ja -valaisimet rintamamiestaloon 

Sopivat ulko-ovet matalaan tiilitaloon

ulko-ovien-valinta-k-rauta-matala-tiilitalo

Menneiden vuosikymmenten tiilitaloon istuu pelkistetty, talon sävymaailmaa noudattava ovi. Vältä ultramoderneja tai kovin rustiikkisia malleja.

Sopivat ulko-ovet ja -valaisimet matalaan tiilitaloon 

Sopivat ulko-ovet moderniin taloon

ulko-ovien-valinta-k-rauta-moderni-talo

Ainoa ongelma oven valinnassa on runsaudenpula. Mieti, haluatko julkisivuun saumattomasti sulautuvan oven vain upean katseenvangitsijan.

Ulko-ovet ja -valaisimet moderniin taloon 

K-Rauta-hero-banner

K-Raudasta kaikki oviratkaisut kotiisi

K-Raudan monipuolisesta valikoimasta saat ovet kaikenlaisiin käyttökohteisiin ja tarkoituksiin. Etsitpä sitten ulko-ovea, sisäovea, autotallinovea, varastonovea, saunanovea tai mökkiovea, löydät ne meiltä.

Ovien suosikit 

K-Rauta-hero-banner

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin