K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Ammattilaisen tuotetesti: Akkupuhallin Bosch GBL 18V-750 Solo ja akut

Päivitetty 21.12.2023

Ammattilaiset kokeilevat K-Raudan työkoneita. Tällä kertaa puutarhuri Mira kokeili Bosch GBL 18V-750 Solo akkupuhallinta tehdasalueella. Katso huomiot tästä työkoneesta!

Kerron hieman alkuun itsestäni, työstäni ja testilaitteen testauspaikoista. Olen 44-vuotias, keväällä 2023 puutarhuriksi valmistunut nainen Nokialta. Työskentelin noin puolen vuoden ajan (touko-marraskuu) Agco Powerin tehtaalla Linnavuoressa puutarhurina. Laitetestaajaksi akkupuhaltimelle hain siitä syystä, että kyseinen laite näyttelee suurta osaa työtehtävissäni, varsinkin keväällä ja syksyllä. Erinäisiä käyttökohteita puhaltimelle on alueella useita.

Käytössäni on ollut polttomoottorikäyttöinen Stihl-merkkinen puhallin ja tämä kyseinen kone on suhteellisen raskaskäyttöinen, joten nähdessäni mahdollisesti näppärämmän ja toimivamman koneen kyseisiin töihin, päätin hakea testaajaksi. Ja sitten itse asiaan eli tutustumiseen ja testailuun.

Akkulaturin ja akkujen toiminta ja käyttö

testihaku-10-2023-akkupuhallin-krauta-ak-akut

Aloittelin tutustumalla akku/laturipakkaukseen ja lukemalla käyttöohjeet huolellisesti. Latasin akut täyteen ja katsoin etteivät vikavalot jne. pala. Bluetooth-ominaisuus ei itselläni ollut käytössä enkä koe sitä omissa töissäni tarpeelliseksi, mutta yleisesti ottaen varmasti hyvä lisä laturin ominaisuuksiin. Laturin seinäasennusmahdollisuus on myös erittäin näppärä. Isoin plussa on varmastikin Power Boost -ominaisuus. Näin ollen akkujen virran loppuminen ei ole niin todennäköistä ja akkuja voi hyvin ladata myös osittain nopeasti tarvittaessa. Akkulaturin tuulettimen ääni on yllättävän kova, mutta tällainen ominaisuus on kuitenkin kaikkineen erittäin hyvä olla olemassa turvallisemman akkujen latauksen kannalta.

Puhaltimen käyttö ja ominaisuudet

testihaku-10-2023-akkupuhallin-krauta-ak-akkupuhallin

Testasin puhallinta sen minkä pystyin, sillä maassa oli testausaikaan jo lunta joka puolella. Käytin puhallinta liitteenä lähettämissäni kohteissa. Nämä kohteet ovat erilaiset rappujen ja sisäänkäyntien edustat, pyöräsuojat ja työkoneiden puhdistus. Myöskin roska-astioiden puhdistus puhaltimella kevyestä lumesta onnistui erittäin näppärästi.

testitulos-bosch-akkupuhallin-gbl-18v-750-solo-ak-krauta

Kuvissa olevat kohteet ovat niitä mihin lehtiä ja roskia kerääntyy eniten tehdasalueella. Jos olisin päässyt käyttämään laitetta ns. syysolosuhteissa tai keväällä, niin käyttökohteita olisi näiden lisäksi olleet myös nurmialueet, puskien ja istutusalueiden alustat, seinän vierukset ja ahtaat kapeat paikat esim. kuormalavojen välit jne. (keväällä hiekoitushiekka/kävyt/neulaset ja syksyllä lehdet) sekä rännikaivot/kourut.

Puhallin on itsessään kevyt, mutta akun ollessa siinä kiinni painoa toki tulee jonkun verran. Paino sijoittuu ehkä hieman koneen takaosaan ja näin häiritsi hieman ergonomiaa. Käyttöääni oli myöskin melko kova, mutta siedettävä kuitenkin (kuulosuojaimet päässä). Täydellä puhallusvoimalla kone on myös todella tehokkaan oloinen ja vaatiikin hieman enemmän voimaa käytettäessä. Plussaa myöskin portaaton puhalluksen säätö. Puhallusosa on mielestäni ehkä hieman lyhyt, sillä olen itse melko pitkä. Kaipasin myös ehkä jonkinlaista kiinnitysmahdollisuutta olkavaljaalle, jotta pitkään työskennellessä olisi mahdollista saada tukea puhallukseen myös "kropasta". Pidemmän päälle käsi kuitenkin väsyy, näinkin kevyellä laitteella.

Annoin vanhempien tuttavieni (+70-vuotiaiden) myöskin kokeilla laitetta ja heillekään kone ei ollut liian raskas käyttää lyhyellä ajalla. Puhallustehoa löytyy hyvin ja akunkesto on erinomainen. Puhallin pakettiin olisin toivonut kuuluvaksi seinätelineen. Kone oli käyttämissäni kohteissa kaikkineen erittäin näppärä ja tehokas. Helppo kuljettaa mukana eri työpisteissä suhteellisen pienen kokonsa/keveyden vuoksi. Tosin jokin ripustusmahdollisuus voisi olla, jolloin konetta olisi vielä helpompi kuljettaa turvavaljaiden koukussa jne. Virtaviivainen muotoilu helpottaa laitteen puhdistusta.

Suosittelen ehdottomasti laitetta kaikille, jotka haluavat tehokkaan, helppokäyttöisen, kevyen ja näppärän puhaltimen.

Kompakti ja tehokas laite. Vain mielikuvitus on rajana mihin kaikkeen pihapuuhaan ja puhdistukseen tätä laitetta voi käyttää. Suosittelen laitetta hankittavaksi myös tulevissa työpaikoissani, sillä laite sopii monenlaiselle käyttäjälle ja monenlaisiin kohteisiin sekä tehtäviin.

PLUSSAT:

 • akkujen kesto hyvä
 • Power Boost-toiminto
 • laturin seinäasennus mahdollisuus
 • huippu hyvä puhallusteho
 • helppo ja yksinkertainen käyttää
 • keveys ja näppäryys ahtaissa paikoissa
 • helppo puhdistaa hyvän muotoilun ansiosta

MIINUKSET:

 • puhallusputken lyhyys/pituus
 • ripustus mahdollisuuden puuttuminen (esim. valjaat)
 • hieman takapainoinen
 • kovahko ääni

Testaaja: Mira Lahtinen, Agco Power