K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Ammattilaisen tuotetesti: Katkaisu- ja jiirisaha Bosch GCM 18V-216 DC

Päivitetty 03.02.2023

Ammattilaiset testaavat K-Raudan uusia työkoneita. "Näppärän kokoinen ja hiljainen sirkkeli, jossa kaksoislaser, kaksipisteinen pölynpoisto, työvalo, Bluetooth, 3 nopeutta ja eco-tila", toteaa Mika. Katso muut yksityiskohtaiset havainnot tästä työkoneesta.

Sain testattavaksi Boschin akkukäyttöisen katkaisu- ja jiirisahan GCM 18V-216 DC Solon, 2 kpl tehokkaita 18v 12.0Ah akkuja pikalaturilla GAL 18V-160C, sekä sahausjalustan Bosch GTA 2500 Compactin.

Alkuhuomiot ja kasaaminen

ammattilaisen-tuotetesti-bosch-akkukatkaisu-ja-jiirisaha-gcm-18v-216-dc-solo-krauta-pakkaukset-sahausjalusta-kasassa-krauta

ammattilaisen-tuotetesti-bosch-akkukatkaisu-ja-jiirisaha-gcm-18v-216-dc-solo-akku-laturissa-sirkkeli-ja-jalusta-kayttovalmiina-krauta

Haettuani paketit kiinnitin jo avaamatta huomiota sirkkelin painoon, erittäin kevyeltä tuntui. Jalusta- ja akkupaketti tuntuivat painavilta. Eikun paketit auki ja kasaamaan, ja ilman ohjeita tietysti! Aikaa pakettien aukaisuun ja kasaamiseen, lukematta ohjeita (löytyvät kyllä suomeksi), meni minulta n. 15 min – eli tässä ajassa ensimmäinen akku oli jo latautumassa ja sirkkeli jalustassaan kiinni odottamassa sahausta. Itse sirkkelissä oli vain muutama nippuside irroitettava ja kantokahva kiinnitettävä kahdella ruuvilla (mukana tuli työkalu ). Hyvin perinteinen sahauspöytä oli jo entuudestaan tuttu, joten se oli äkkiä kasassa ilman työkaluja. Sahan alle kiinnitettävät kannattimet oli helppo laittaa kahdella pultilla per kannatin kiinni, ja mukana tuli työkalu siihen. Tässä kohtaa ensimmäinen pieni "pettymys", kevyt sahani muuttui painavaksi jalustan kannattimien kiinnittämisen jälkeen.

Bosch ProCore akut 18V 2x12.0Ah + GAL 18V-160 C pikalaturi

Akut vaikuttavat laadukkailta, niissä on hyvä kiinnityssysteemi ja selkeä varaustilan merkkivalo. Tämän kokoluokan akku on ymmärrettävästi melko painava, joten en ehkä itse käyttäisi tätä ruuvinvääntimen kanssa, sirkkelin käyttöä paino ei haittaa. Akuissa on pieniä ilmajäähdytysrakosia, niistä tulee ensimmäisenä mieleen se, että ovatkohan äkkiä täynnä likaa. Niiden putsaaminen tulee olemaan hankalaa. Akkujen kestosta kerron sahaustestissä alempana.

Akku kiinni laturiin ja laturi testiin! Molemmat akut olivat tyhjiä. Otin aikaa, pitääkö Bosch lupauksensa, mikä on 12.0Ah akulle 80 % / 100 % n. 36 min / 55 min. Laturissa on turbonappi ja se painettuna aikaa kului juurikin n. 36 min ensimmäiseen hälytykseen, eli 80 % oli saavutettu. Seuraava hälytys tuli n. 56 minuutin kohdalla eli 100 %, hyvin luvattu, hienoa! Taidan itse olla sen verran hätäistä sorttia, että tuo turbonappi tulee kyllä aina painetuksi. Mielestäni voisi olla suoraan turbolaturi ilman nappeja.

Laturin pystyy yhdistämään puhelimeen Bluetoothin avulla. Applen App Storesta löytyi helposti suomenkielinen Boschin Toolbox-sovellus. Sovellus löysi laitteen nopeasti ja siellä näkyi työkalulaatikossa laturi ja sovellus ilmoitti, että lataus on valmis. Ajattelin ensin, että tämä Bluetooth ja sovellus on kyllä täysin turha juttu, mutta eipä ollutkaan niin! Laitteen tiedot nimittäin menevät automaattisesti tuonne sovellukseen, eli sieltä löytyvät tarkat mallit, valmistuspäivät ja sarjanumerot. Kuinka moni tietää nämä varkaustilanteissa? Tiedot menevät tuonne ja pysyvät tuolla tallessa vaivatta. Sovelluksen kautta voi myös hakea pidennetyn 3 vuoden takuun ja tilata laitteelle jopa huollon.

Jiirisahajalusta Bosch GTA 2500 Compact

Hyvin perinteinen jalusta varustettuna säätöjalalla. Kantokahva ei kaikista ergonomisin ole, mutta hyvä, että sellainen löytyy. Kasaaminen on nopeaa ja jalusta on tukeva. Hyvät säädöt, tukevat sivuttaistuet ja toppari sarjasahausta varten. Erityisesti huomiota kiinnitin sivuttaistukien hyvin leveisiin rulliin ja rullien korkeussäätöön. Korkeussäätö kohdalleen on nyt helppoa, sillä, vaikka avaat lukitusruuvin, rulla ei putoa holtittomana alas, vaan siinä on vastetta. Käännettävät sahaustopparit sarjatyöhön ovat tukevat, muttei riittävän tukevat millin tarkkaan sarjatyöstämiseen, eli esimerkiksi paneloidessa ilman listoja ei voi toppareihin luottaa. Sirkkelin kannattimet ovat painavat, mutta tukevat ja kiinnitys jalustaan niissä on ehdottomasti tähän asti käyttämistäni paras. Hyvä ja tukeva jalusta!

Akkukatkaisu- ja jiirisaha Bosch GCM 18V-216 DC Solo

ammattilaisen-tuotetesti-bosch-akkukatkaisu-ja-jiirisaha-gcm-18v-216-dc-solo-krauta-saha-kaytossa-krauta

ammattilaisen-tuotetesti-bosch-akkukatkaisu-ja-jiirisaha-gcm-18v-216-dc-solo-krauta-pienet-liikkuvat-sivupoydat-krauta

Näppärän kokoinen ja hiljainen sirkkeli, jossa kaksoislaser, kaksipisteinen pölynpoisto, työvalo, Bluetooth, 3 nopeutta ja eco-tila. Suuri sahauskapasiteetti 70 mm x 312 mm. Molempiin suuntiin 45 astetta pystysuorasta kääntyvä terä oli uusi juttu minulle ja iloinen yllätys. Erittäin hyvä työstönäkyvyys kirkkaan teräsuojan, valon ja puuttuvan ison sähkökäyttöisen moottorimötikän ansiosta. Pystysuorasta kulmaa käännettäessä löytyy vasteet, joten tarvittavat kulmat löytyvät kohdalleen nopeasti, myös 0 asteelle on oma topparinsa. Mukana tulee myös ruuvipuristin, jolla kappaleen voi kiinnittää sahaan kiinni, jos sellaista haluaa käyttää. Sirkkeli on laadukkaan oloinen, tukeva, liukuu hienosti ja kulmien säätely on helppoa. Sahauskahva on ergonominen ja liikkuva kantokahva on mukava kannettaessa.

Terän vaihtaminen on vaivatonta ja mukana tuli vielä sormin aukaistava pikakiinnitysruuvi terälle. Pienet liikkuvat sivupöydät ovat ehdottomasti hyvä lisä pienien kappaleiden putoamisen estämiseksi lattialle (kuva). Irroitettavissa osissa on pienet vaijerin pätkät, minkä varaan jäävät roikkumaan, eivätkä pääse hukkumaan.

ammattilaisen-tuotetesti-bosch-akkukatkaisu-ja-jiirisaha-gcm-18v-216-dc-solo-krauta-kulmatopparit-ja-pikalukitusmutteri-krauta

ammattilaisen-tuotetesti-bosch-akkukatkaisu-ja-jiirisaha-gcm-18v-216-dc-solo-siistit-jiiraukset-ja-levea-sahaustuki-krauta

Boschin oma ja Flexin imuri menee suoraan liittimeen, mutta ilokseni myös Hiltin imurin pää työntyi suoraan tiivisti liittimen sisään ja pysyy paikallaan ilman teippiä. Pitkät liukutangot ja kiinnitetty imurin letku aiheuttavat sen, että sirkkeli vie tilaa syvyyssuunnassa toista metriä. Tämä tulee ahtaissa paikoissa olemaan pieni miinus.

Sovelluksen avulla pystytään säätämään valon ja laserin jälkiloisteaikaa sekä eri nopeuksien kierroslukumäärää. Eco-tila lupaa jopa 20 % pidemmän käyttöajan. Sahaustesti

En päästä sirkkeliä ja akkua testistä helpolla, sillä tehtäväni on tehdä saunaan jiirilauteet. Runkopuut 48x98 ja laudepuut 28x140 haapaa. Jiirattavia laudan päitä pelkästään 42 kpl, lisäksi suoria sahauksia vähintään tuplat päälle. Rehellisesti sanoen muutama hutisahauskin mahtui mukaan. Nopeus 3 päälle ja sahaamaan. Uusi terä 45 asteen kulmassa uppoaa kuin voihin. Sahausjälki on todella siisti, sileä ja kulmat pitävät kutinsa. Kaksoislaserin avulla viivaan tähtääminen on vaivatonta. Sirkkeli ei osoita minkäänlaista hyytymisen merkkiä, vaikka 45 asteen kulmaan sahatessa joutuukin "koville". Myös "kakkosnelonen" menee leikiten poikki.

ammattilaisen-tuotetesti-bosch-akkukatkaisu-ja-jiirisaha-gcm-18v-216-dc-solo-vie-tilaa-syvyyssuunnassa-krauta

Tuo pystysuorasta 45 asteen kulmaan kääntyminen oikealle osoittautui huonoksi, sillä sahatessa 28 mm paksua lautaa jiiriin moottori tulee vastaan. Mikäli sahaa vain laudan päästä pienen pätkän, moottori ei ota vastaan. Vasemmalle käännettynä toimii normaalisti.

Ohut terä tuottaa vähän pölyä ja pölynpoisto toimii kuin unelma! Sirkkeli ei sotke käyttäjäänsä, ja vain hieman pölyä päätyy sirkkelin päälle ja lattialle. Laudat ja runkopuut tuli sahatuksi kaikki yhdellä akulla, eikä minkäänlaista hyytymistä tapahtunut. Akkuakin oli jäljellä vielä 2/5 ja tehot tallessa käyttämällä koko ajan nopeutta 3.

Tulen käyttämään laitetta erilaisissa saneerauskohteissa, joissa tulee olemaan paljon erilaisia listoitus-, paneelointi-, laude-, parketti- ja runkotöitä. Johdottomuus on tällaisissa kohteissa iso etu. Akku kestää näissä töissä useita työtunteja, jopa päiviä. Jos joskus tuleekin yhtäjaksoista sahausta sarjana enemmän, tuo pikalaturi ja toinen akku varmistaa sen, että työt eivät keskeydy. Lisäksi on vielä tuo eco-tila, jos haluaa säästellä tai jos käytetään pienempiä akkuja, se varmasti on hyödyllinen. Nopeuden säätö on hyvä esimerkiksi alumiinia sahatessa.

Hienoa, että tällä saa tehtyä siistit sahaukset ja jiiraukset lähes pölyttömästi. Kaksi akkua ja pikalaturi riittää mainiosti. Suorituskyky ja tarkkuus on jiiratessa huippuluokkaa ja olen tähän erittäin tyytyväinen. Tämä tuo helpotusta monelle myös sähköttömissä kohteissa. Ja esimerkiksi kohteissa, missä käydään "vain pari listaa" laittamassa, on huomattava etu, ettei tarvitse kantaa sirkkeliä sisälle tai viritellä ulos jatkoroikkia, kun homman voi hoitaa tuosta vain auton vieressä.

ammattilaisen-tuotetesti-bosch-akkukatkaisu-ja-jiirisaha-gcm-18v-216-dc-solo-akku-laturissa-sirkkeli-ja-jalusta-kayttovalmiina-krauta

Plussat:

 • pölynpoisto
 • hiljainen
 • Suorituskyky ja akun kesto
 • suuri sahauskapasiteetti
 • nopeuden säätö
 • tarkkuus
 • liikuteltavat pienet sivuttaistuet sahassa
 • työvalo ja kaksoislaser
 • pikalaturi
 • tukeva pöytä varustettu säätöjalalla ja kiinnitys pöytään hyvä
 • työkalut yhdistyvät sovellukseen helposti ja tiedot pysyvät siellä tallessa

Plus ja miinus:

 • kääntyy myös oikealle pystysuorasta 45 astetta, mutta oikealle käännettynä pystyy ainoastaan laudan pään jiiraamaan

Miinukset:

 • painava vaikeasti putsattava akku
 • painavat sahan kannattimet
 • kapeassa tilassa hankala
 • pöydän sahaustoppari ei sovellu millin tarkkaan sarjasahaukseen

Testaaja: Mika Riekko, Runtu Works Oy

Hanki paketti omaksi K-Raudasta: