K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Ammattilaisen tuotetesti: Akkuväliseinäruuvinväännin Bosch GTB 18V-45

Päivitetty 06.04.2023

Ammattilaiset testaavat K-Raudan työvälineitä. Ville-Matti testasi Boschin väliseinäruuvinvääntimen mallia GTB 18V-45 Solo L-Boxx ruuvilippaan ja akkupaketin kera. "Laite pääsee ehdottomasti jatkuvaan käyttöön", toteaa testaaja.

testitulos-akkuvaliseinaruuvinvaannin-bosch-gtb-18v-45-krauta-ak-pakkaus

Sain testattavakseni Boschin akkuväliseinäruuvinvääntimen akkupaketin ja ruuvilippaan kera.

Ensivaikutelma

Kun avasin tuotteet paketista ensimmäistä kertaa, oli ensivaikutelma hyvinkin positiivinen. Ruuvinväännin toimitettiin kätevässä muovisalkussa, johon mahtuu hyvin kaikki lisätarvikkeena toimitetut akut, laturi sekä ruuvilipas. Muovisalkkukin, suureksi hämmästykseksi, on Sortimon valmistama, mikä itselleni on jo laadun tae. Ruuvinväännin vaikutti jämäkältä ja erittäin hyvin käteen sopivalta. Ensivaikutelmani koneesta olikin se, että kone on selvästi ammattikäyttöön suunniteltu ja tulee kestämään kovaakin käyttöä. Aika näyttää onko ensivaikutelma oikeassa. Akut ja laturi vaikuttivat laadukkailta ja kestäviltä. Akut tuntuivat tiiviiltä eli kokoonsa nähden hieman raskailta, mutta jämäköiltä. Kuitenkin verrattuna toisen valmistajan 4,0ah akkuun, Boschin 4,0ah akku on melkein 100 g kevyempi. Boschin akun sisuskalut on pakattu hieman pienempään koteloon, joten akkukotelo ei tunnu muoviselta ja ontolta, vaan hyvinkin lujalta.

Testaus

testitulos-akkuvaliseinaruuvinvaannin-bosch-gtb-18v-45-krauta-ak-akku

Akut ja laturi: Laitteen akut toimitettiin tyhjinä, joten ne piti ladata ennen käyttöönottoa. Latausaika oli hyvin lähellä luvattua, noin 48 minuuttia. Normaalilla käytöllä akku kestää hyvin yhden työpäivän ja kovallakin käytöllä riittää yksi akunvaihto. Akut sopivat laturiin erittäin hyvin ilman ylimääräistä voimaa. Kokemusta on myös niistä huonosti istuvista. Laturin merkkivalot olivat hieman epäselvät tulkita, mutta käyttöohjeen lukeminen selvensi asiaa. Laturissa on vain vihreä merkkivalo, joka vilkkuu, kun lataus on kesken ja jää palamaan, kun akku on täynnä. Minkäänlaista äänimerkkiä ei myöskään ole. Laturissa on lisäksi merkkivalo vikatilanteita varten. Laturin pohjassa on paikat ruuvinkannoille seinään kiinnittämisen mahdollistamiseksi, joka on mielestäni kätevä ominaisuus, mutta valitettavan harvinainen muiden valmistajien keskuudessa.

Ruuvinväännin

testitulos-akkuvaliseinaruuvinvaannin-bosch-gtb-18v-45-krauta-ak-kone

Boschin akkuväliseinäruuvinväännin toimitettiin runkoversiona salkussa. Yhden ruuvin syvyydensäätimellä. Ammattikäytössä irtoruuvin syvyydensäätimen kanssa työskentely tuntuu hieman vanhanaikaiselta ja hitaalta. Itse olen aina suosinut aina ruuvinauhalippaallisia koneita. Koen, että ammattikäytössä nauharuuvilipas on ehdoton lisävaruste. Irtoruuvin syvyydensäädin toimii mielestäni kuitenkin hyvin, jos haluaa mieluummin sitä käyttää. Ruuvin upotussyvyyden säätö on helppoa ja syvyyden saa säädettyä tarkasti. Säädin jättää kipsilevyyn hyvin huomaamattoman jäljen, jos sitäkään. Katso kuva alla.

testitulos-akkuvaliseinaruuvinvaannin-bosch-gtb-18v-45-krauta-ak-ruuvinkanta

Laite on kevyt ja helppo käsitellä. Laitteessa on riittävästi vääntöä ja kierroksia, joten se ei vaadi juurikaan voimaa ruuvaamiseen, vaan kone tekee suurimman työn. Laite on tosin melko äänekäs. Erityisesti pidin laitteen hyvästä ergonomiasta. Kapea runko ja hyvin muotoiltu kahva, josta saa hyvän otteen pienempi kätinenkin. Itselleni tämä laite on ehdottomasti paras kahvan muotoilultaan verrattuna muiden valmistajien vastaaviin koneisiin.

Laitteessa on mukana myös vyölenkki, joka on hyvän kokoinen ja kone onkin helppo ripustaa vyölle, taskun reunaan tai vaikkapa vasaralenkkiin. Vyölenkin saa kiinnitettyä tarvittaessa kummalle puolelle tahansa konetta. Laitteessa on led- työvalo, joka valaisee työkohteen, kun käytetään irtoruuvikärkeä. Ruuvilippaan kanssa valo on kuitenkin melko hyödytön, koska lipas varjostaa niin paljon. Laitteessa on myös automaattitoiminto.

testitulos-akkuvaliseinaruuvinvaannin-bosch-gtb-18v-45-krauta-ak-automaattitoiminto

Kone käynnistyy, kun painaa liipaisimen pohjaan ja työntää koneen vasten ruuvattavaa kappaletta sekä sammuu, kun sen vetää irti.

Ruuvilipas

Nauharuuvilipas on itselleni ehdoton lisävaruste, joten sen toimivuus on erittäin tärkeää. Ruuvilippaan saa helposti vaihdettua koneeseen irtokärjen tilalle. Lipas sopii koneeseen jämäkästi eikä väljyyttä juurikaan ole. Lippaan irrotus koneesta vaatii kuitenkin kohtuuttomasti voimaa. Lippaassa olisi hyvä olla painikkeet jolla sen saisi helposti vapautettua koneesta irti. Ruuvilippaan helposta irrotuksesta olisi hyötyä silloin, jos ruuvinkanta jää liian ylös levyn pinnasta. Silloin ruuvin saisi lippaan irrottamalla ruuvattua koneen ruuvikärjellä pohjaan. Tässä laitteessa lippaan irrotus on kuitenkin sen verran hankalaa, että mukana tulisi olla toinen kone, jolla liian ylös jääneet ruuvit saisi ruuvattua pohjaan. Lipasta irti kiskomalla tulee helposti liikautettua myös syvyydensäätörullaa, jolloin syvyyssäätö saattaa muuttua ja sen joutuu uudestaan säätämään. Syvyyden säätö on helppoa ja lippaan kyljessä olevasta rullasta sitä pystyy säätämään lähes portaattomasti. Ruuvin upotussyvyys riippuu kuitenkin aika paljon koneen asennosta suhteessa levyyn. Ruuvi lähtee helposti hieman vinoon ja tämä korostuu ahtaissa paikoissa, kuten lattian ja katon rajassa sekä sisänurkissa. Kun konetta on käyttänyt pidempään, niin oppii huomioimaan tämänkin ominaisuuden. Lippaan kärjen vaste on pieni, mikä helpottaa ruuvin oikeaan paikkaan tähtäämistä. Pieni kärki kuitenkin jättää helposti jäljen kipsilevyn pintaan, mutta sekin riippuu hyvin paljon koneen asennosta suhteessa ruuvattavaan pintaan.

testitulos-akkuvaliseinaruuvinvaannin-bosch-gtb-18v-45-krauta-ak-ruuvinkanta-2

Kärki ei kuitenkaan aina tahdo pysyä asetetulla paikallaan, vaan liikahtaa usein muutamia millejä, kun konetta painaa levynpintaa vasten. Tämä johtuu todennäköisesti ruuvinauhan syötön ”tahmeudesta” tai siitä, että kone on huonossa asennossa levyä vasten. Ruuvin syöttö toimii kuitenkin hyvin ja eri pituisille ruuveille löytyy helposti asetettavat säädöt. Eripituisia ruuveja käytettäessä ei synny kohtaamisongelmia ruuvin kannan ja ruuvikärjen välillä. Uuden ruuvinauhan asettaminen lippaaseen on kuitenkin hieman vaikeaa. Syöttömekanismi on hieman jäykkä ja nauhan pään kanssa täytyy turhan paljon hakea oikeaa asentoa, missä nauhan pää saavuttaa syöttörullat ja on sitten käyttövalmis. Ruuvilippaankin kanssa kone on kevyt ja helppo käsitellä. Vääntöä ja kierroksia löytyy hyvin ja ruuvin upottaminen on kevyttä. Kevyt upotus on tärkeää etenkin silloin, kun levytetään kattoa, jotta ei tule ylimääristä kuormitusta hartioille. Automaattitoiminto toimii lippaankin kanssa ihan hyvin, mutta ruuvin upottaminen on kuitenkin kevyempää, jos pitää kierrokset koko ajan päällä. Itse suosin tätä.

Yhteenveto

Lopullinen arvioni laitteesta on, että laite pääsee ehdottomasti jatkuvaan käyttöön. Pääosin positiivinen kokemus herättää myös mielenkiintoa muitakin Boschin Professional -sarjan työkaluja kohtaan. Jostain syystä Bosch ei ole herättänyt minussa aiemmin mielenkiintoa, vaan olen suosinut muiden valmistajien tuotteita. Tämän testin jälkeen olen vakuuttunut siitä, että myös Bosch on varteenotettava vaihtoehto, kun etsitään ammattikäyttöön soveltuvia työkaluja ja työkalusarjoja, jonka koneet toimivat samalla akulla. Laitetta tulen käyttämään monipuolisesti erilaisissa levytystöissä sekä myös terassilaudoituksen ruuvaamiseen nauhoitetuilla terassiruuveilla.

Hyvät ja huonot puolet:

Plussat:

  • Tuotteen laatuvaikutelma
  • Akunkesto ja latausaika
  • Ergonomia ja muotoilu
  • Vääntö ja kierrosnopeus
  • Helpot säädöt
  • Säilytys/kuljetus salkku
  • Ruuvinsyötön toimintavarmuus

Miinukset:

  • Ruuvilippaan irrottaminen
  • Ruuvinauhan asettaminen lippaaseen
  • Laturin merkkivalot

Testaaja: Ville-Matti Majaniemi, Pirkanmaan PR-Tilat Oy

Hanki paketti K-Raudasta: