K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Ammattilaisen tuotetesti: Impulssirunkonaulain Paslode IM350+

Päivitetty 25.08.2023

Ammattilaiset kokeilevat K-Raudan työkoneita. Rakennusalalla työskentelevä Kristian testasi Pasloden IM350+-mallin impulssirunkonaulainta paritalon pystytysvaiheessa sekä vertaili sitä muihin käyttämiinsä naulaimiin. Katso havainnot!

Sain K-Raudalta testikäyttöön Paslode IM350+ runkonaulaimen. Alkuperäinen tarkoitus oli käyttää naulainta testikäytössä kahden paritalon pystytyksessä, mutta toisen talon pystytys siirtyi testiajanjakson jälkeiseen aikaan. Testasin siis naulainta toisen paritalon pystytysvaiheessa, joten naulain pääsi monipuoliseen koekäyttöön. Lisäksi testijaksolla käytin naulainta meluvallin rakentamiseen.

ammattilaisen-tuotetesti-impulssirunkonaulain-paslode-im350-krauta-ak-vertalu

Naulaimen testaaminen tapahtui käytännössä vertailemalla sitä kahteen muuhun naulaimeen. Vertailussa mukana oli Milwaukee M18 FFN-502C akkurunkonaulain sekä Paslode IM90Xi.

Naulaimen testaaminen alkoi ristikoiden pystytyksellä

ammattilaisen-tuotetesti-impulssirunkonaulain-paslode-im350-krauta-ak-ristikoiden-pystytys

Tässä vaiheessa naulaimen keveys pääsi oikeuksiinsa. Ylhäällä ristikoita pystyttäessä naulain oli kätevän kevyt kuljettaa työliivin vasaralenkissä roikuttaen. Naulaimen kantohakanen olisi voinut kuitenkin olla hieman keveämmin käännettävissä. Lenkin jousi oli todella jäykkä ja lenkin kääntämiseen tarvitsi kahta kättä ja voimaa. Lenkkiä tarvitsi kääntää välillä, jotta naulaimen sai ripustettu kattoristikoihin kiinni roikkumaan pois käsistä ja pois tieltä. Toki jäykkyys voi johtua osittain uutuudenkankeudesta. Naulaimessa laukausvaiheessa myös varmistin oli mielestäni hieman liian jäykkä. Normaalitilanteessa suoraan naulattaessa tästä ei ollut ongelmaa, mutta hieman ahtaampaan kulmaan naulattaessa laukaisu ei aina heti lähtenyt, koska varmistin ei mennytkään heti pohjaan. Tässäkin voi toki olla kyse uutuuden kankeudesta. Esimerkiksi Paslode IM90Xi:ssä varmistin oli huomattavasti kevyempi painaa pohjaan. Tässä työvaiheessa testasin myös Milwaukee runkonaulainta ja Paslode IM90Xi naulainta. Milwaukee oli tähän hommaan aivan liian raskas. Pasloden molemmat naulaimet olivat samaan hommaan parempia.

ammattilaisen-tuotetesti-impulssirunkonaulain-paslode-im350-krauta-ak-tuulituentojen-teko

Pystytysvaiheen jälkeen vuorossa oli tuulituentojen teko. Tuulituentoja tehtäessä naulainta käytettiin käytännössä suoraan alaspäin. Tähän käyttöön naulaimen painotus oli hieman hankala, koska kaikki paino on ns. käden yläpuolella ja painotuksen vuoksi naulain pyrkii kääntymään alaspäin. IM90Xi:ssä painotus oli hieman parempi, mutta Milwaukeessa se oli ehdottomasti paras tässä asennossa naulattaessa. Muutoin Milwaukee oli turhan raskas kuljettaa mukana ristikoilla tuulituentoja asentaessa. Tähän työvaiheeseen näistä pyssyistä Paslode IM90Xi oli paras.

ammattilaisen-tuotetesti-impulssirunkonaulain-paslode-im350-krauta-ak-kattoruoteiden-asennus

Tuulituentojen jälkeen naulainta käytettiin seuraavan kerran kattoruoteiden asennuksessa. Tässä työvaiheessa toistui tuulituentojen teon painotusongelma. Naulainta käytettäessä ranne täytyi pitää kokoajan jännityksessä ja pitkällä käytöllä painotus alkoi rasittamaan rannetta. Tässä työvaiheessa naulainta käytettiin monta tuntia putkeen, joten painotusongelma alkoi olla haitaksi. Jatkuvia toistoja tehtäessä alkoi huomaamaan myös rekyylin vaikutuksen vaakanaulauksessa. Paslode IM350+ oli turhan kevyt ja hankalasti painotettu tähän hommaan, joten siinä oli selkeästi isoin rekyyli verrattuna muihin. Kattoruoteiden laitossa raskas Milwaukee pääsi oikeuksiinsa, koska sen sai käytännössä aina tiputtaa alas omalla painollaan ja lisäksi siinä oli Paslodeista puuttuva sarjalaukaisu. Sarjalaukaisusta oli selkeä hyöty tällaisessa runsaassa naulaamisessa. Lisäksi Milwaukeessa ei ole rekyyliä juuri ollenkaan. Pasloden pyssyt hävisivät mielestäni käytettävyydessä reilusti Milwaukeelle ruoteiden laitossa.

Seuraava työvaihe pyssyn käytössä oli meluvallin teko

ammattilaisen-tuotetesti-impulssirunkonaulain-paslode-im350-krauta-ak-meluvallin-teko

Tällaisessa pystynaulaamisessa Paslode IM350+ pääsi oikeuksiinsa. Pyssy oli kevyt käsitellä ja tasapainotus oli mukava tähän asentoon. Milwaukeen käyttö tässä asennossa kävi liian raskaaksi, joten tämä seinä tehtiin käytännössä kokonaan Pasloden pyssyillä. Tässä työvaiheessa Pasloden IM90Xi ja IM350+ olivat melko tasavahvoja IM350+:ssa laukaisuvastus oli hieman raskaampi, mutta IM90Xi oli itsessään hieman raskaampi.

Näiden lisäksi naulainta käytettiin muutamien naulojen verran terassin teossa rosterinaulojen ampumiseen. Tässä taas pyssyn keveys ja pieni koko pääsivät oikeuksiinsa. Hieman ahtaissa paikoissa tämän pyssyn pieni koko toi selkeän edun tekemiseen verrattuna Milwauken isoon raskaaseen malliin.

Pyssyä oli tarkoitus käyttää tässä kohteessa vielä katon koolaukseen, mutta testausaika loppui kesken ennen sitä työvaihetta, joten ylöspäin naulaamisen testaamista ei ehditty tehdä.

Paslode IM350+ plussat:

  • Kevyt
  • Pieni
  • Pitkä akunkesto
  • Helppo ladata lisää nauloja
  • Hyvä kantolenkki mukana kuljettamiseen

Pasloden IM350+ miinukset:

  • Raskas varmistin
  • Raskas jousi kantokahvassa
  • Kaasujen yhteensopimattomuus IM90Xi:n kanssa
  • Hankala painotus alaspäin naulattaessa

Testaaja: Kristian Isopahkala, TiKri Oy

Osta Pasloden impulssirunkonaulain K-Raudasta