K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Ammattilaisen tuotetesti: Makita akkuketjusaha UC011GT101 40V XGT

Päivitetty 20.10.2023

Ammattilaiset laittavat K-Raudan työvälineet testiin. Metsuri Toni kokeili Makitan akkuketjusahaa monipuolisesti työkäytössä. Tonin sanoin: "Pienien puiden kaadossa saha toimii erinomaisesti." Katso kaikki testaajan havainnot!

Käyttöönotto

ammattilaisen-tuotetesti-uc011gt101-40v-xgt-krauta-ak

Makita akkuketjusahan paketissa tuli sahan runko, 14” laippa ja ketju, 5 Ah -akku ja laturi sekä yhdistelmäavain. Akku lataukseen ja sahaa kasaamaan. Laippa ja ketju kiinnitetään ja kiristetään samalla tavalla kuin klassisessa moottorisahassa. Vielä teräketjuöljyn täyttö ja käyttö voi alkaa.

Ensimmäinen sahaus

Sahan käyttö on yksinkertaista. Napista virta päälle, ketjujarrun vapautus ja kaasua. Saha on melko hyvin tasapainossa ja istuu käteen hyvin. Akun kanssa sahan paino on seitsemän kilon nurkilla, mikä on mielestäni paljon tämän teholuokan sahalta. Ensisahauksella huomasin yhden metsurille negatiivisen piirteen. Kun turvaliipaisimesta irrottaa, sammuu sahasta virrat, eli aina kun sahan kanssa liikkuu tai muuttaa otetta, joutuu virrat laittamaan uudestaan päälle. Vaikka tämä on vain yksi peukalon liike, harmittaa se silti. Turvaominaisuutena ja kuluttajakäytössä varmasti ihan hyvä ajatus, mutta ammattilaista tämä ärsyttää. Saha toimi moitteitta ja puita kaatui.

Työkäyttö

Saha on ollut monipuolisessa käytössä. Sahalla on kaadettu erikokoisia puita, karsittu oksia, kiipeilykaadettu erikokoisia puita, sahattu polttopuuta, lyhennetty kuusiaitoja ja kaadettu pensaita. Parhaimmillaan saha on pienien puiden karsinnassa ja pienien puiden pätkinnässä. Koska sahassa ei ole kytkintä vaan suoraveto ketjulle, pysähtyy ketju jos vastusta on liikaa. Tästä johtuen saha täytyy pitää hyvässä terässä ja malttaa sahan antaa tehdä työnsä rauhassa, jos sahaa yli ranteen vahvuista puuta. 5 Ah -akku kestää työkäytössä noin kaksi tuntia. 8 Ah -akku on myös mahdollista hankkia, jolloin työaika pitenisi.

Pienet puut, oksien karsinta ja pensaat

ammattilaisen-tuotetesti-uc011gt101-40v-xgt-krauta-ak-ohuita-rankoja-sahattuna

Pienien puiden kaadossa saha toimii erinomaisesti. Kaadot onnistuivat hienosti ja karsinta, sekä pätkintä sujui rivakasti. Myös oksien poisto isommistakin puista onnistui hienosti. Ainut huomioitava asia karsinnassa on, että sahan käyttämä ohut 1,1 mm ketju hyppää herkästi irti laipasta vinoon sahatessa, mutta tämä ongelma on kaikilla ohuilla ketjuilla ja asia täytyy vain huomioida, niin ongelmia ei tule. Esimerkiksi vuorimäntyjen sahauksessa ja pensasaitojen latvusten sahauksessa sahaa oli ilo käyttää ja tulen ehdottomasti jatkossakin käyttämään sitä. Lisäksi kapea terä on omimmillaan yksittäisten oksien poistossa, koska leikkuujälki on siisti.

Isojen puiden kaato ja pätkintä

Isommatkin 30-50 cm halkaisijan puut on mahdollista kaataa, kun terä on teroitettu ja malttaa sahatessa. Koekäytössä kaadoin muutaman isomman koivun. Pätkinnässä sahasta loppuu teho ja ketjun pysähtely kytkimen puuttuessa hidastaa työtä.

Kiipeilykaato

ammattilaisen-tuotetesti-uc011gt101-40v-xgt-krauta-ak-ohuita-puun-kaato

Käytin sahaa kuusen, lehtikuusen ja salavien kiipeilykaadoissa. Karsinta onnistui hienosti ja pöllityskin sujui. Sahan painon huomaa kiipeillessä, mutta ei haittaa liikaa. Akkusaha on kiipeilykaadossa erityisen kätevä, koska ei tarvitse kuin painaa napista ja saha on käyttövalmis. Osassa kiipeilykaadoista tulen varmasti hyödyntämään sahaa jatkossakin.

Huolto

Saha on helppo huoltaa. Akku latautuu nopeasti ja laturissa on selvät merkit siitä mitä mikäkin valo/väri tarkoittaa. Teräketjuöljysäiliön kierrekorkki on helposti avattava. Laipan ja ketjun irrotus putsausta varten tapahtuu samalla tavalla kuin klassisessa sahassa, kuten myös teräketjun kiristys.

Muotoilu ja akku

Saha on tasapainoinen ja sopii omaan käteen hyvin. Virtanappi on takakahvassa sormen ulottuvilla. Akku laitetaan sahaan suoraan päältä. Koska akku asetetaan päältä ja tilaa on jätetty myös 8 Ah -akulle, jää akun ympärille paljon avointa tilaa, johon kertyy roskaa sahatessa. Akku kestää noin 2 tuntia jatkuvassa työkäytössä.

Käyttö tulevaisuudessa

Pidän sahan mukana työmailla ja tulen käyttämään sitä etenkin pihojen pienissä siistintätöissä, jotka vaativat sahaa, sekä tietynlaisissa kiipeilykaadoissa. Harkitsen isomman akun ostoa.

Plussat:

  • Helppokäyttöisyys
  • Hyvä käsitellä
  • Hyvä pieniin sahaustöihin

Miinukset:

  • Heikko teho-painosuhde
  • Heikko akunkesto 5Ah akulla
  • Akun paikka kerää roskaa

Testaaja: Toni Riento, RLog Oy

Toni testasi samalla Hellberg Xstream -kuulosuojaimia, katso havainnot myös niistä.

Osta Makitan akkuketjusaha K-Raudasta: