K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Ammattilaisen tuotetesti: Raivaussaha Makita UR013GZ05 40V XGT

Päivitetty 25.06.2024

Ammattilaiset testaavat K-Raudan uutuustyövälineitä. Tilalla yrittäjänä toimiva Tuomas kokeili Makitan akkukäyttöistä raivaussahan mallia UR013GZ05 40V XGT. "Makitan akkuraivaussaha on parhaimmillaan lyhytkestoisessa ja liikkuvassa työssä asutulla alueella. Kiinteistönhuolto hyötyy koneen hiljaisuudesta." Katso Tuomaksen kaikki havainnot!

Sain testikäyttöön Makitan UR013GZ05 40V XGT akkukäyttöisen raivaussahan pro-valjailla, 4.0 ah akulla ja laturilla. Toimin yrittäjänä monipuolisella vanhalla tilalla, josta löytyy monenlaisia raivaussahalla hoidettavia maisemia: pellonpientareita, mökkirantaa, puutarhaa, metsää ja laitumia. Laite pääsikin testiin monenlaisessa eri ympäristössä.

ammattilaisen-tuotetesti-raivaussaha-makita-ur013gz05-40v-xgt-krauta-ak-pakkaus

ammattilaisen-tuotetesti-raivaussaha-makita-ur013gz05-40v-xgt-krauta-ak-2

Käyttöönotto

Raivaussahan mukana tuli kattava terävarustus ruohikoiden ja metsän raivaukseen suojineen. Puutteena toimitussisältöön mainittakoon kuitenkin ristipääruuvimeisselin ja 13 mm lenkkiavaimen uupuminen. Laitetta ei juuri tarvitse koota – kahvat vain paikalleen ja se on siinä. Hyvää suunnittelua laitteessa on se, että kummankin kahvan asentoa voi säätää näppärästi itsenäisenä, ja säätöön tarvitsee vain löysätä pikalukitusnuppia. Laitteen mukana kulkevan avaimen kanssa on tosin tapahtunut pieni suunnittelumoka; kyseinen koko ei käy teräsuojan kiinnityksiin tai ripustuspisteen ja kahvojen siirtoon runkoputkella. Laitteen käytettävyyttä saisikin helposti parannettua, jos yhdellä avaimella (joka kulkee mukana) voisi hoitaa kaikki säädöt ja teräsuojan.

Akun latausaika on noin 45 min. Laturi yllätti äänekkyydellään. Pro-valjaat ovat puolestaan kevyet ja tukevat. Ne saa säädettyä helposti sopiviksi.

ammattilaisen-tuotetesti-raivaussaha-makita-ur013gz05-40v-xgt-krauta-ak

ammattilaisen-tuotetesti-raivaussaha-makita-ur013gz05-40v-xgt-krauta-ak-lahikuvat

Käyttökokemukset

Raivaussahassa on hallintalaitteet oikealla kädellä, käynnistys etusormella ja kierrosten säätöön (50-100 %) on liukukytkin peukalolla. Pitkän runkoputken ansioista laite sopii myös pitkille käyttäjille. Lyhyempi käyttäjä ei sen sijaan ainakaan metsätöissä tästä ominaisuudesta ilahdu.

Laitteen käyttö ja kuljetus on helppoa ja terävarustuksen vaihto onnistuu nopeasti. Sektorisuoja on kiinni kahdella pultilla.

Kone käynnistyy pehmeästi ja on mukavan hiljainen käytössä, melua lähtee lähinnä terästä/siimasta. Siimalla työskennellessä tehoa löytyy erittäin hyvin, eikä kone hyydy pitkäänkään heinään. Yllättävänä ominaisuutena laitteesta löytyy pakki, jolle tulikin heti käyttöä, kun puskasta löytyi kaapeli kiertyneenä siimapään ympäri. Siimapää toimii hyvin, sen kanssa ei ollut ongelmia testijakson aikana. Mukana tuleva siima leikkaa hyvin, eikä se myöskään katkennut ensimmäiseen puuntaimeen tai järviruokoon. Siiman syöttö toimii maahan napauttamalla, ja siimapää on muutenkin työkalutonta mallia, jossa on helppo siiman pujotus.

Siimalla työskennellessä akun kesto täydellä teholla pitkässä heinässä on noin 15 minuuttia. Tällaisessa käytössä akku myös kuumentui, joten latausaika kasvoi tuntiin. Virtaa säästellen ja kevyempää siistimistyötä tehden akku kesti 35 minuuttia. Siinä ajassa kiertää omakotitalon tai mökin pihamaan sieltä, minne ei ruohonleikkurilla pääse. Isommilla työmailla vara-akkuja saa olla repullinen.

Metsälaitumen raivaustöissä olisin kaivannut sahaan enemmän tehoa. Terän kiihtymistä sai odotella, ja laite hyytyi yli 5 cm koivuissa ja pihlajoissa. Tätä pienemmät puut ja taimet kyllä vain napsahtelivat poikki. Makitan 225 mm terä on pinnoitettu pienemmän kitkan ja ruosteeneston takia ja siinä on uutena agressiivinen teroitus. Iso terä on ehkä vähän liian raskas kyseiselle sahalle, 200 mm voisi olla sopivampi teräkoko. Takapotkut eivät ole yhtä voimakkaita tai vaarallisia kuin polttomoottorisahoissa. Ylikuormitussuoja pysäyttää terän tämän jumiutuessa, mikä auttaa tässä asiassa. Metsän raivaustyössä akun kesto oli 45 minuuttia kohteessa, jossa ei ollut koko ajan sahattavaa.

Kolmelapaisella ruohoterällä saha näyttää kykynsä. Valjaiden säädöt kohdilleen ja kierrokset puoliteholle – sittenpä on kevyt lasketella lammasaidan alusia nappi pohjassa seuraavat 50 minuuttia. Ominaisuudet tulevat tarpeeseen ja aivan kuin saha olisi suunniteltu tähän työhön.

ammattilaisen-tuotetesti-raivaussaha-makita-ur013gz05-40v-xgt-krauta-ak-pientareet-raivattu

Lopputulos raivauksen jälkeen.

Kenelle ja millaiseen käyttöön?

Makitan akkuraivaussaha on parhaimmillaan lyhytkestoisessa ja liikkuvassa työssä asutulla alueella. Kiinteistönhuolto hyötyy koneen hiljaisuudesta, kun voi aloittaa työt aikaisemmin ilman, että herättää naapurustoa. Saha on monipuolinen, helppo ja hiljainen, ja se onkin hyvä apu myös mökille, rannan pajukoiden hoitoon tai maatilalle metsätilkkujen ja aitojen alusten raivaukseen. Ruohikoiden raivaus vaikeasta maastosta on sahan bravuuri.

Ammattikäyttöön raivuri olisi omiaan 8.0 ah akulla, jolloin työskentelyaika olisi normaali taukoväli. Isompi akku myös tasapainottaisi muuten etupainoista konetta. Myös kahdella 4.0 ah akulla toki pärjää mukavasti, jos ei ole kiire ja paikka laturille on lähellä.

ammattilaisen-tuotetesti-raivaussaha-makita-ur013gz05-40v-xgt-krauta-ak-akku-ja-saha

Plussat:

  • Hiljainen
  • Kevyt
  • Käytön helppous
  • Kuljetus, kahvat kääntyy helposti ja bensa ei valu

Miinukset:

  • Akun kesto
  • Latausaika

Testaaja: Tuomas Leinonen, Jouhkola VII Osakeyhtiö

Hanki Makitan raivaussaha K-Raudasta: