K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Ammattilaisen tuotetesti: Ruohoraivuri Echo SRM-420ES

Päivitetty 01.07.2024

Ammattilaiset arvioivat K-Raudan työvälineitä. Metsätalousalan perheyrityksessä sekä tilitoimistossa työskentelevä Kari kokeili Echon ruohoraivuria muun muassa ylikasvaneen nurmialueen ja tienvarsien siistimisessä. Katso kokemukset raivurista!

ammattilaisen-tuotetesti-ruohoraivuri-echo-srm-420es-krauta-ak

Saimme perheemme luottotoimittajalta, niin remontti- kuin rakentamisasioissakin, K-Rauta Kuninkojalta testiin Echon SRM-420ES ruohoraivurin. Yleensä, jos on tullut kysyttävää koskien remontointia ja/tai rakentamista, niin olen käynyt “potkimassa renkaita” K-Rauta Kuninkojalla, vaikka asiat ovat saattaneet olla vielä idean tasolla ja toteutus vuosien päässä. Vaimoni aina silloin tällöin mainitsee, että mitenkä kehtaan mennä häiritsemään ja olla ostamatta sillä kertaa mitään.

Echo oli uusi tuttavuus

Ruohoraivurin merkki on tiedossani, mutta mitenkään muuten se ei ole tuttu. Eräällä tutulla on kyseisen merkin moottorisaha ja olen kyllä hieman salaa katsellut sitä. Perheemme harjoittaa metsätaloutta nykyään viidennessä polvessa Pohjois-Pirkanmaalla ja tämän lisäksi koko Suomen alueella tilitoimistotoimintaa. Metsätaloutta harjoitamme Sahin Torppa -nimellä ja tilitoimistotoimintaa K.Kuikka-CFAS Oy -nimellä.

Lapsemme ovat tällä hetkellä 18 ja 14-vuotiaat ja olen monesti miettinyt, että voisin hankkia heidän käyttöönsä kevyen, tehokkaan ja helposti käytettävän laitteen. Eli koneessa pitää olla kierroksia, vääntöä ja helppo käynnistettävyys. Kuten lukuisien toimijoidenkin, niin minunkin tulee ensimmäisenä avattua Google ja aloitettua koneiden selaaminen. Kuten aiemmin mainitsin, niin Echo ei ole koneena tuttu, vaikka merkkiä olen monesti miettinyt. Eli tämä testijakso osuu tähän tilanteeseen mainiosti. Nuorempi lapseni testasi konetta ja totesi koneen miellyttäväksi. Valjaissa piisaa säätöä urheilijanuorukaisen kasvavaan hartialinjaan. Lisäksi myös vaimoni kehui valjaiden säätömahdollisuuksia. Minä itse jääränä meinasin jo hieman nikotella valjaiden kanssa, koska olen tottunut toisen merkin valjaisiin.

Ruohoraivurissa todella hyvät säädöt

Olen päivätöikseni Excel-mies ja siksi keskivartalo on päässyt reistailemaan molemmilta puolin. Vatsa on päässyt kasvamaan sekä selkä hieman vaivaa aina silloin tällöin. Ilokseni sain todeta ruohoraivurissa olevan todella hyvät säädöt. Esimerkiksi kahvojen tangot ovat sen verran pitkät, että sahatessa saa hieman pystymmän asennon. Säästää selkää huomattavasti. Toki nämä ovat yksilöllisiä asioita, mutta harmaiden panttereiden metsänomistajien Suomessa tämä ei voi olla sellainen asia, jonka voisi ohittaa vain olankohautuksella. Samoin nuo monipuolisesti säädettävät valjaat voivat olla hyvä vaihtoehto esim. hennommalle vartalotyypille. Toki nämäkin asiat varmasti jakavat mielipiteitä.

Tavoitteena meillä on keksiä järkevää käyttöä heinien valtaamalle alalle ja saada siihen hyvät työkalut. Käytimme sahaa ylikasvaneen nurmialueen ja tienvarren siistimiseen siimapäällä. Vanhan sähkölinjan alla olevaan pohjaan käytimme kolmioterää. Kierrokset ja kiihtyvyys piisasi mainiosti kesällä 2023 siistityn sähkölinjan pohjaan. Kyseessä on todella rehevä kasvupaikka.

ammattilaisen-tuotetesti-ruohoraivuri-echo-srm-420es-krauta-ak-raivaus-kaynnissa

Tienvarren siistimisessä raivuri oli myös todella kätevä. Kone on kierrosherkkä ja vahvempikin heinä saa kyytiä.

ammattilaisen-tuotetesti-ruohoraivuri-echo-srm-420es-krauta-ak-ennen-ja-jalkeen-raivauksen

Ylikasvaneeseen nurmialueeseen perheemme nuorimmainen teki työtä pyynnöstä ja saha totteli myös hänen kättään. Toki tässä tuli sukupolvien välinen taistelu esiin, kun koitimme sovittaa valjaita ja sahaa. Kannattaa silti valita taistelunsa ja antaa mennä mitenkä vain saa toisen mukaan tekemään. Oli ensimmäinen kerta hänelle raivurin kanssa ja toivottavasti ei ollut viimeinen.

ammattilaisen-tuotetesti-ruohoraivuri-echo-srm-420es-krauta-ak-ennen-ja-jalkeen-raivauksen-2

Hieman sitten plussia ja miinuksia. Aina ennen on ollut käytössä puhtaita metsäraivureita ja se voi hieman ohjailla näitä:

Plussat:

 • Valjaat
 • Ketteryys
 • Miellyttävä käyttää
 • Sahan säädöissä on jotain parempaa kuin monessa muussa
 • Kierrokset
 • Kiihtyvyys
 • Hinta ja käyttökokemus

Miinukset:

 • Valjaat
 • Tankkaus, polttoainekolo saisi olla enemmän pystyssä
 • Kaasuvipu hieman jumittaa jollei ole aivan täydellisessä asennossa kahvat (Echon kommentti: kyseessä vaikuttaisi olevan uudesta tuotteesta johtuva jäykkyys, käytön myötä vivun toiminta normalisoituu.)
 • Paketissa ei ollut suomenkielistä käyttöohjetta, löytyy toki netistä (Echon kommentti: myös suomenkielinen on mukana paketeissa, jostain syystä puuttui nyt.)
 • Miksi en ole aiemmin testannut merkkiä

Testaaja: Kari Kuikka, Codeator Oy

Hanki ruohoraivuri avuksi K-Raudasta: