K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Ammattilaisen tuotetesti: Saumalaasti Webercolor Evolution

Päivitetty 11.05.2023

Ammattilaisten testissä K-Raudan ammattituotteet. Marko kokeili uutta käyttövalmista Webercolor Evolution saumalaastia kylpyhuoneen laattojen saumauksessa. Testikohteena olivat suuret seinälaatat ja pinnaltaan vaihteleva mosaiikki. Katso huomiot uutuudesta!

Ehdin jo unohtaa, että olin ilmoittautunut K-Raudan sauma-ainetestaajaksi ja yllätyin positiivisesti kun minulle ilmoitettiin valinnasta ja sain mahdollisuuden kokeilla uutta käyttövalmista Webercolor Evolution saumalaastia. Minulla oli työn alla musta kylpyhuone ja tavoitteena oli saada saumoihin mahdollisimman musta ja tasainen lopputulos ja sen vuoksi halusin kokeilla juuri tätä saumalaastia, koska sementtipohjaiset laastit jäävät herkästi liian vaaleiksi.

Ensivaikutelma sauma-aineesta

Ensivaikutelman perusteella tuote on täysin erilainen kuin perinteiset sauma-aineet ja lähdin mielenkiinnolla testaamaan sitä. Saumauksen aloitus on äärettömän helppoa. Rasia auki, sekoitus ja ei kun levittämään. Ensimmäinen huomio oli, että laastin koostumus on rakeisempi ja se ei tartu samalla tavalla työkaluihin kuin perinteinen saumalaasti. Laasti murustuu kun se kuivahtaa ja lattiat kannattaa suojata muutenkin hyvin kun saumaa seiniä, niin siivous on helpompaa ja saumalaasti ei tartu laattoihin.

ammattilaisen-tuotetesti-saumalaasti-webercolor-evolution-krauta-ak

Isojen laattojen saumaus

Saumasin laastilla ensimmäiseksi isoa laattaa, joka oli vaihtelevasti sileä ja karkeapintainen. Kokeilin laastia varovasti ensimmäiseen seinään suojaamatta laattoja sen kummemmin. Laasti oli helppo levittää saumoihin ja pesun pystyi aloittamaan heti välittömästi kun sauma-aine oli levitetty. Kokeilin tasoittaa ja tiivistää ensimmäisen sauman MMJ-kaapelin pätkällä, mutta laastin koostumuksesta johtuen, sillä ei ollut mitään vaikutusta eikä sauman ulkonäkö tai tiiveys muuttunut. Päädyin sitten vaan muotoilemaan sauman pesusienellä. Laastissa on sideaineena maitomainen dispersio ja kun sitä leviää karheiden laattojen pintaan, sen peseminen on haastavaa.

ammattilaisen-tuotetesti-saumalaasti-webercolor-evolution-krauta-ak-laatat-saumattu

Koeseinän jälkeen aloin teippaamaan saumojen ympäristön, että voisin minimoida sauma-aineen leviämisen pesun aikana. Tämä osoittautui hyväksi keinoksi ja laastin levityksen jälkeen muotoilin saumat ensin kostealla sienellä teipin päältä ja sen jälkeen poistin teipit ja tein lopullisen pesun. Laattoja pestessä vesi ei värjäydy samalla tavalla kuin perinteisellä laastilla, vaan siitä tulee sideaineesta johtuen vaaleaa ja kiinteä sauma-aine vajoaa pohjaan.

ammattilaisen-tuotetesti-saumalaasti-webercolor-evolution-krauta-ak-pesu-saumauksen-jalkeen

Seinälaatoituksen pesu saumauksen jälkeen

Dispersio muuttuu laatan pinnalla veden vaikutuksesta sinertäväksi ja varsinkin tummasta laatasta on helppo havaita mistä pitää vielä pestä. Vettä kannattaakin vaihtaa usein, että sideainetta jäisi mahdollisimman vähän laattojen pinnalle. Käytin pesuun kahta ämpäriä ja lopuksi viimeistelin tuloksen puhtaalla sienellä, jota huuhtelin vedessä missä oli mukana 10 prosenttia Sinolia. Tällä tavalla laatan pinnalta tuntui lähtevän suurin osa sideaineesta ja Sinolilla pystyy vielä seuraavanakin päivänä poistamaan tahroja.

ammattilaisen-tuotetesti-saumalaasti-webercolor-evolution-krauta-ak-lattia-valmiina-ja-sauma-lahikuvassa

Lattia valmiina saumattuna Webercolor Evolution saumalaastilla, sauman väri black.

Mosaiikin saumaus

Isojen laattojen jälkeen kokeilin saumata mosaiikkiseinää. Ensimmäinen huomio laastia levittäessäni oli, että sauma-aineen rakeisuudesta johtuen, on vaarana että kromipintaiset laatanpalaset naarmuuntuvat. Pestessäni laatoitusta, huomasin että näin myös oli käynyt ja koealueen laatoissa oli havaittavissa pieniä jälkiä. Ennen kuin jatkoin saumausta, hankin epoksisaumaukseen tarkoitetun teräväreunaisen saumauslastan ja sain sillä tavalla vähennettyä naarmuuntumista.

Mosaiikin saumaus oli tehtävä nopeasti ja pienissä alueissa. Levitin laastia puoli neliötä kerrallaan ja pesin saumat välittömästi. Silti saumalaastia meinasi jämähtää ensiksi levitettyjen laattojen pintaan. Tämän laastin kanssa olisi helpointa jos työn tekee kaksi henkilöä. Silloin toinen voisi levittää laastia saumoihin ja toinen tulee heti perässä pesten. Pesun jälkeen ja mosaiikkiseinän kuivuttua, huomasin että sileiden lasimosaiikkilaattojen pintaan jäi huolellisesta pesusta huolimatta sitkeitä tahroja ja sameutta. Kokeilin pestä laatat ensin vesi-Sinol liuoksella, mutta se ei tuntunut auttavan. Kun saumat olivat kuivuneet puoli vuorokautta, kokeilin pyyhkiä laattoja raa'alla Sinolilla kostutetulla liinalla ja tällä tavalla sain loputkin tahrat pois ja kiillon takaisin.

ammattilaisen-tuotetesti-saumalaasti-webercolor-evolution-krauta-ak-lahikuva-saumattu-mosaiikki

Lähikuvaa saumatusta kylpyhuoneen mosaiikkiseinästä sekä suihkunurkkaus kokonaisuudessaan.

Käyttämäni saumaustyökalut

Kaivelin varastosta testiä varten erilaisia saumaustyökaluja. Mosaiikkiseinän kanssa totesin, että perinteinen pehmeäpohjainen saumauslasta naarmuttaa laattoja, kun karkea saumalaasti pyörii lastan ja laatan välissä, joten hankin valikoimaan teräväreunaisen kumilastan. En halunnut pestä isoja laattoja kauttaaltaan, niin teippasin saumat yli suojausteipillä ja leikkasin saumojen kohdat mattoveitsellä auki. Täytin saumat kapealla kumilastalla ja pesussa käytin viskoosisientä, koska se tuntui imukykyisimmältä. Myös mosaiikkiseinän pesin samalla sienellä, niin että sain muotoiltua saumat riittävän hyvin. Isoille pinnoille ja pienemmille laatoille jotka voi saumata yli, käyttäisin kahvallista rasteroitua pesusientä, mutta tässä tapauksessa se ei olisi toiminut.

ammattilaisen-tuotetesti-saumalaasti-webercolor-evolution-krauta-ak-tyokalut

Yhteenveto saumalaastista

Ensikokemukseni perusteella tuote vaikuttaa erittäin hyvältä ja sain haluamani laadukkaan lopputuloksen. Tuotteen käyttö vaatii kuitenkin jonkin verran harjoitusta ja kokeiluja, ennen kuin sitä oppii käyttämään kunnolla. Tämän testin perusteella, tulen varmasti käyttämään Webercolor Evolution saumalaastia toistekin.

Plussat:

 • Heti valmista levitettäväksi
 • Tasalaatuinen väri ja koostumus
 • Pesun voi aloittaa välittömästi saumauksen jälkeen
 • Hyvännäköinen ja laadukas lopputulos
 • Tiiviit saumat
 • Homesuojattu

Miinukset:

 • Kuivuessaan jämähtää lujasti kiinni pintoihin
 • Suppea värivalikoima
 • Karkea koostumus saattaa naarmuttaa herkkiä pintoja
 • Kuivuu viidessä minuutissa eikä siksi kannata saumata liian isoja alueita kerralla
 • Sideaine pitää saada pestyä tarkkaan pois
 • Kalliimpi verrattuna perinteiseen saumalaastiin

ammattilaisen-tuotetesti-saumalaasti-webercolor-evolution-krauta-ak-lattia-valmiina-ja-sauma-lahikuvassa

ammattilaisen-tuotetesti-saumalaasti-webercolor-evolution-krauta-ak-lahikuva-saumattu-mosaiikki

Testaaja: Marko Rauhala, YIT Suomi Oy

Webercolor Evolution käyttövalmis saumalaasti neljässä eri sävyssä: