K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Ammattilaisen tuotetesti: Senco Fusion F-18XP viimeistelynaulaulain

Päivitetty 22.01.2024

Uudistunut Sencon viimeistelynaulain pääsi testiin rakennusalalla työskentelevän Jonaksen käsissä muun muassa taustapaneloinnin teossa TV-seinälle. Katso testaajan havainnot tästä työkoneesta!

Pääsin testailemaan Sencon uudistunutta viimeistelynaulainta. Laadukas viimeistelynaulain on tärkeä työkalu rakennustyömaalla, koska sillähän tehdään ne viimeiset pinnat, jotka jäävät sitten näkyviin. Huonolla naulaimella helposti pilaa muuten siistit paneloinnit tai listoitukset. Odotukset olivat tietysti korkealla kun kyse on Sencon tuotteesta ja hinnankin perusteella laatua oli lupa odottaa. Työskentelen rakennusalalla aika monipuolisesti kaikenlaisissa hommissa. Yritykseni Bror-koti Oy tekee remontteja ja rakentaa uutta. Omakotitalorakentamisen lisäksi teen mm. autotalleja, kesämökkejä, saunoja ja terasseja.

Ensituntuma Sencon viimeistelynaulaimesta

Viimeistelynaulain tuli tyylikkäässä punaisessa salkussa akun, laturin ja ohjekirjan kanssa. Ensituntuma oli että kyseessä ei ole mikään muovista rakennettu kertakäyttönaulain. Rungon sylinterirakenne on valmistettu alumiinista ja se oli todella jämäkän tuntuinen. Joskin vankka rakenne tekee naulaimesta melko painavan, peräti 3,1 kg akun kanssa. Naulain pysyy hyvin kädessä kumipäällysteisen kädensijan ansiosta. Perinteisiin paineilmanaulaimiin verrattuna F-18XP on isokokoinen ja raskas. Kuitenkin kun voi jättää kompuran ja letkut autoon niin itse valitsen mieluummin tällaisen akkukäyttöisen naulaimen. Etenkin kun pitää kiivetä hissittömän kerrostalon yläkertaan listoittamaan niin on huomattavasti mukavampi kun kannettavaa on vähemmän.

Naulaimessa käytetään 18 G suorakampanauloja. Naulapituudet voivat olla 15-55 mm. Lippaaseen mahtuu kerallaan 110 naulaa. Naulaimessa on tyhjän laukaisun esto, joka on mielestäni erittäin tärkeä toiminto. Joissain naulaimissa tätä ei ole ja joskus olen pilannut materiaalin ampumalla tyhjän reiän esimerkiksi maalattuun peitelistaan. Kokeilin eri pituisia nauloja, joista pisimmät olivat 50 mm. Naulain ampuu vaivatta pitkätkin naulat parin sentin paneelin läpi ja myös lataa paineilman silmänräpäyksessä takaisin. Naulaimessa onkin sarjalaukaisutoiminto, jolla pystyy tykittämään kovemmassakin kiireessä. Koneen mukana tuleva 2 Ah:n akku kesti hyvin koko testijakson ajan yhdellä latauksella. Akussa on kätevä led-indikaattori, josta näkee varauksen tason.

Tein testijaksolla muun muassa pienen taustapaneloinnin TV-seinälle sormipaneelista. Asiakas halusi TV:n johdot piiloon, joten ne saatiin kulkemaan kätevästi paneloinnin takana. Samalla saatiin olohuoneeseen vähän lämpimämpi tunnelma puupinnasta. Paneloinnista on pieni klippi tekemässäni videossa. Sormipaneelin voi ohjeen mukana kiinnittää sekä uros- että naaraspontista, en kuitenkaan päässyt tällä naulaimella ampumaan naaraspontista, koska kärki ei millään mahtunut riittävän syvälle. Ammuin naulat siis urospontista. Näin paneeli pysyy muutenkin paremmin kiinni puun eläessä. Tarkan syvyydensäädön ansiosta naulan saa tosi siististi juuri oikeaan syvyyteen. Tarkan ampumiskohdan määrittäminen on hiukan hankalampaa, koska näkyvyys naulan ulostulokohtaan on melko huono. Kärjessä on kuminen pehmustin suojaamassa materiaalia, kuitenkin muutaman kerran kun naulausasento oli vino, puuhun tuli pieni painauma. Kumipehmuste on myös kuluva osa, joten jossain vaiheessa se pitää uusia. Naulaimessa on kätevä koukku josta sen saa hyvin vyölle roikkumaan. Jos laskee naulaimen lattialle pystyasentoon, se helposti kellahtaa nokalleen, koska naulain on jostain syystä hieman etupainotteinen.

Viimeistelynaulain vastasi hyvin odotuksia

ammattilaisen-tuotetesti-senco-fusion-f-18xp-viimeistelynaulaulain-krauta-ak

Kaiken kaikkiaan Sencon viimeistelynaulain vastasi hyvin odotuksia. Sain paneloinnit tehokkaasti tehtyä ja myös kotona kiinniteltyä muutamia puuttuvia listoja. Naulain tulee olemaan kovassa käytössä tulevissa projekteissa.

Plussat:

  • siisti jälki
  • tukeva runkorakenne
  • hyvä akunkesto
  • hiiliharjaton moottori
  • tarkka naulan syvyydensäätö
  • tyhjän laukaisun esto
  • nopea akun lataus

Miinukset:

  • melko painava
  • isokokoinen
  • äänekäs

Testaaja: Jonas Mattila, Bror-koti Oy

Osta viimeistelynaulain omaksi K-Raudasta: